Domů » Rady

Rady

Když na hory, tak pouze s kvalitními trekovými botami

Když na hory, tak pouze s kvalitními trekovými botami

Procházky po kopcích či v přírodě patří mezi zdraví prospěšné aktivity. Abychom si však dokázali tyto chvíle dosyta užít a zároveň zvládli překonat bez větších potíží i těžší terén, budeme potřebovat kvalitní obutí, ideálně ve formě trekových bot.

Specifika trekových bot

Trekové boty je snadné poznat už na první dobrou. Jejich hlavním charakteristickým rysem je podrážka. Ta je navržena pro zdolávání nerovného povrchu. V naprosté většině případů je vyrobena z gumy a disponuje zespodu rozličnými drážkami a vzory. Hlavně s jejich pomocí je možné pohybovat se i v obtížném terénu a zároveň si během chůze neublížit třeba o ostré kameny nebo další nástrahy.

Treková turistická obuv je specifická i svou výškou. Na rozdíl od klasických botasek jsou boty do přírody vyrobené tak, aby chránily před možným úrazem i kotníky. Fungují rovněž i jako protekce proti popálení se od kopřiv či jiných agresivnějších druhů rostlin.

Zcela typická je pro turistické boty i kvalitní konstrukce. Bez toho by se totiž taková obuv velmi rychle rozpadla. Trekové boty musí být pevné a vydržet dlouhodobou zátěž, zároveň by ovšem měly být i dostatečně pohodlné. Mají nohám poskytovat dostatečnou oporu, avšak nikoliv na úkor pohodlí.

Jak si vybrat vhodné trekové boty?

Trekové boty nejsou tenisky na občasné pobíhaní po městě. Proto se doporučuje nevybírat je podle aktuální nálady, ale řídit se několika základními faktory.

1. Velikost – samozřejmě by měly boty svému majiteli dokonale sedět. Když budou moc malé, může se jejich nositel těšit na otlaky a další nepříjemnosti. Ani příliš velké boty nejsou žádnou velkou výhrou. Ani s takovými rozhodně není možné dlouhodobě chodit po horách. Proto by si měl každý zájemce boty vyzkoušet přímo. Zásadní je mít dost místa pro prsty a nikde na chodidle necítit žádný tlak.

2. Náročnost terénu – trekové boty by se měly vybírat i podle náročnosti terénu. Kdo rád chodí po horách a běžně zdolává náročnější překážky, ten se bez bot s pevnou podrážkou neobjede. Ovšem na výlety v lehčích terénních podmínkách je možné chodit i v trekových botách s měkčí podrážkou. Takové bývají dokonce i o něco levnější.

3. Materiál – opravdu kvalitní trekové boty se vyrábějí z kůže, syntetické tkaniny, případně z Gore-Texu. Všechny tyto suroviny jsou známé svou voděodolností a nepoddajností. Boty z těchto materiálů jsou vhodné jak do deště, tak třeba i do sněhu.

Ne každý potřebuje mít doma ty nejlepší trekové boty na trhu. Lidem, kteří se vydávají jen na občasné výlety do lesa nebo okolo řeky, bude bohatě stačit obutí s měkčí podrážkou.

Na druhou stranu milovníci slézání hor by zde rozhodně šetřit neměli. Vysoce kvalitní turistická obuv totiž nejen zajišťuje pohodlí, ale zároveň poskytuje svému nositeli také jistou dávku bezpečí.

09.04.2023 - Doplňky - autor: Placená inzerce - 2998x

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Reklama