Výlety

Na Špičáku je špičkový bikepark

Na Špičáku je špičkový bikepark

Šest sjezdových tras pro horská kola, tedy o jednu více než v loňském roce, nabízí letos Bikepark v šumavském středisku Špičák. Nová trať "Air Stone" vede především po kamenech a dřevěných lávkách. V areálu si ale na své přijdou i úplní začátečníci. Bikepark je navíc vynikajícím zázemím kromě bikerů i pro pěší  turisty.

 Na přípravách výstavby prvního KONA Bikeparku v Čechách se začalo pracovat v roce 2006 a už o rok později byla v tomto šumavském lyžařském středisku otevřena první freeridová trať pro bikery vedoucí z vrcholu 1202 metrů vysokého Špičáku. Během uplynulých pěti let bylo do rozvoje Bikeparku investováno přibližně deset milionů korun, jen letos se výdaje vyšplhaly na milion.

Bikepark na Špičáku patří mezi jedenáct nejlepších bikeparků v Evropě – v České republice zůstává jako jediný, další jsou v Itálii, Německu, Rakousku a Slovinsku. Tam všude se těší velké oblibě bikerů a přitahují je z celé Evropy. Společně s ostatními evropskými parky se Špičák zapojil do projektu Gravity Card – bikeři si tak mohou zakoupit společnou sezónní jízdenku pro všechny bikeparky, která stojí 340 Euro. Již v loňském roce činili zahraniční bikeři, zejména z Rakouska a Německa, 30 % všech návštěvníků Bikeparku.

Jezdce sem jistě přiláká i Evropský pohár ve sjezdu horských kol, jeden z nejvýznamnějších ne-li nejvýznamnější závod v České republice, který se zde letos opět pojede poslední dva dny v červenci.

 

Šest tras, lanovka a půjčovna kol

Pro vyznavače adrenalinové jízdy na kole je v areálu připraveno na sjezdovkách přes šest kilometrů tratí pro začátečníky i pro zkušené jezdce či závodníky. Nejtěžší jsou označené černou barvou – trasa číslo 1 „Struggle“ s kamennými úseky v okraji lesa měří 1100 metrů. Šest stovek metrů dlouhá nová trasa 5 „Air – Stone“ vede po lávkách a kamenech, hodně se na ní skáče a je určená pro zkušené jezdce. Naopak Nejlehčí trasa „Forest Virgin“ má číslo 3. Měří jeden a půl kilometru a provozovatelé ji popisují jako přírodní trail pro radost z jízdy. Přesto na ní najdete lavičky, houpačky a skoky.

Na vrchol Špičáku vyváží jezdce moderní čtyřsedačková lanovka, která přepraví až 350 kol za hodinu. Využívají jí ale i pěší turisté. Pro nejmenší návštěvníky od čtyř let je připravena novinka v podobě zábavné tříkilometrové stezky Pohádkové Česko, jež vede z vrcholu Špičáku přes Rozvodí na Čertovo jezero a zpět do areálu. Na trase je  deset stanovišť s pohádkovou tématikou, kde děti dostávají úkoly a dárky.

 

 

Služby pro jezdce jsou na Špičáku skutečně široké. Ve spolupráci s předními sjezdovými a freeridovými jezdci zde probíhají výukové kempy, v provozu je zde i půjčovna kol, servis a obchod. Součástí areálu je i skoková sekce a pro začátečníky dovednostní „skill centrum“ u nástupní stanice lanovky. 

Sport areál Špičák je zázemím pro bikery i běžné turisty. Jeho součástí je parkoviště, ale i ubytovací a stravovací kapacity. Bikepark je v provozu do 18. září.

Více naleznete na sumava.spicak.cz

 

Seznam stránek článku:

  1. Na Špičáku je špičkový bikepark
  2. KONA Bikepark Špičák - trasy
23.07.2011 - Aktuálně - autor: redakce - 20303x

Související články

  1. UCI zavádí mistrovství světa na e-biku
  2. Na břehu Lipna vyroste nová cyklostezka
  3. Rakouský Leogang láká na podzim cyklisty, milovníky ferrat i dobrého jídla
  4. Bike Prague: bikové dobrodružství na dosah ruky i metra už za týden
  5. Noční přejezd Javorníků: ojedinělá MTB vyjížďka na Valašsku
  6. Češi mapují v Africe stezky pro horská kola
  7. Písečtí cyklisté usilují o vybudování trailu v Píseckých horách
  8. Na co se zaměřit u výběru horského kola?
  9. 10 nejlepších vychytávek na kolo, které vám nesmí chybět
  10. Křehké ženy v tvrdém terénu: výbava na enduro

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Reklama