Domů » Rady

Rady

Nebojte se sjet z chodníků

Nebojte se sjet z chodníků

Letní počasí s vysokými teplotami láká do ulic Prahy i dalších měst stále více lidí na kolech. Kvůli nedostatečné infrastruktuře používá řada začínajících cyklistů místo silnic chodníky. Ohrožují tím však pěší.

Iniciativa Auto*Mat proto nabádá: „Nebojte se sjet s chodníků!“ Ke kampani „Do práce na kole“, kterou tato iniciativa na květen vyhlásila, se připojilo 2 536 lidí z Prahy, Brna, Pardubic a Liberce. V 829 firemních týmech soutěží v pravidelnosti dojížďky do zaměstnání o hodnotné ceny.

„Zvlášť pro začínající městské cyklisty se zdá být chodník nejschůdnějším řešením. Podmínky pro jízdu na kole v Praze jsou takové, že na řadě míst neexistuje bezpečné nebo legální řešení. Řada ulic je ale velmi klidná a umožňuje bezpečnou a pohodlnou jízdu mimo chodník. I pomalou jízdou po chodníku vyjadřujete nedostatek ohledů vůči chodcům,“ říká Vratislav Filler z iniciativy Auto*Mat a nabádá začínající cyklisty: „Nejezděte po chodníku zbytečně! A tam, kde nemáte jinou možnost, buďte co nejohleduplnější a pokud možno kolo veďte.“

 

Mnoho cyklistů se jízdy po chodníku ze zvyku drží i tam, kde je to naprosto zbytečné a vlastně i nepraktické a nebezpečné.

 

Rady cyklistům, jak bezpečně a pohodlně jezdit, přinesl i server Prahounakole.cz. Podle tohoto článku tam, kde je slabý provoz, jízdou v silnici jen získáte. Nejenže můžete na kole využít práva přednosti v jízdě (tam, kde je dána značkou), ale křižovatky také projedete najednou, jste ohleduplní vůči chodcům a v neposlední řadě ukážete autům, že ulice jsou i pro cyklisty. Ulice, která je pro jízdu na kole bezpečná má pak následující atributy: rychlost omezená na 30 km/hod., slabý provoz, málo parkujících aut, bez atuobusů a nákladních aut a když nemusíte odbočovat vlevo. Na chodníku je naopak lepší se držet tehdy, je-li provoz na souběžné komunikaci příliš hustý a rychlý, chodník je široký a pustý, při nutnosti využívat řazení do levého pruhu a nebo když jedete s dětmi nebo za šera. Kompletní znění všech rad najdete na: http://prahounakole.cz/2009/07/nebojte-se-sjet-z-chodniku/

 

13.05.2012 - Ve městě - autor: Press news - 10433x

Související články

  1. Helmy na kolo jsou nepovinným, ale důležitým doplňkem
  2. 5 tipů jak nepřijít o kolo
  3. Přilba, která vám sama zavolá pomoc
  4. Wheely zvyšuje úroveň viditelnosti cyklisty
  5. Zkontrolujte povinnou výbavu svého kola
  6. Povinné ručení pro cyklisty? Neexistuje, ale má alternativy
  7. Podmínky pro jízdu na kole a chůzi jsou lepší
  8. Bezpečnost cyklistů v New Yorku zvyšují i laserová světla
  9. Za větší bezpečnost: Shield TL upozorní auto na cyklistu
  10. Jak vybrat cyklistikou helmu a jak má správně sedět?

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Bazar

Vše pro děti / henryjones116

Programming Assignment Helper

Kola, ráfky, pláště / henrywatson850

Assignment help

Jízdní kola / milog36061

Wie funktioniert Trezor Suites?

Jízdní kola / mixedil445

metamask extension

Reklama