Články

Nejlehčí pumpička na světě má jen 21 gramů

Nejlehčí pumpička na světě má jen 21 gramů

Karbonové tělo, miniaturní rozměry, ale obrovský výkon. Pumpička iPUMP zaujala "investory" z řad uživatelů serveru Kickstarter natolik, že jejím tvůrcům poskytli na rozběhnutí produkce pětkrát více peněz, než žádali!

 

Zní to jako splnění snu mnoha cyklistů. Pumpička, která je lehká, pevná, odolná, kompaktní, snadno se obsluhuje, odolává vysokým tlakům, je ergonomická a vejde se kamkoliv. Přesně taková by podle tvůrce měla být pumpička na kola iPUMP, jeden z velice úspěšných na cyklisty zaměřených projektů, které se snažily získat peníze na zahájení výroby od uživatelů internetu prostřednictvím serveru Kickstarter. Na něm získal Morris Ostrow, absolvent University of Toronto a tvůrce iPUMP, od lidí celkem 53 tisíc amerických dolarů. Poptával přitom jen pětinu této částky...

Hmotnost pumpičky iPUMP je méně než polovina běžných pumpiček - poukých 21 gramů! Ve složeném stavu má pumpa 130 mm na délku, přesto dokážete s její pomocí nafoukat kolo až na 150 PSI (11 barů)!

 

Aby iPUMP splnila všechna výše uvedená kritéria, bylo nutné do její výroby začlenit několik výrobních procesů. Některé součástky jsou obráběné na CNC strojích, své si vyžádalo také karbonové tělo. "Majitel továrny na karbonové díly nás musí nenávidět za to, kolik vzorků jsme si nechali vyrobit než jsme byly spokojení s charakteristikou pumpování," směje se Morris Ostrow. "Ale naštěstí sdílí naše nadšení".

Karbon pro výrobu těla pumpy zvolil konstruktér iPUMP kvůli nízké hmotnosti materiálu a jeho špičkové pevnosti. Vzduchová komora se tak pyšní velkou kapacitou vzduchu pod vysokým tlakem. Díky ergonomickému zakončení těla pumpy nehrozí, že byste si při pumpování skřípli prst. Další součástí pumpy je koncovka pro připojení k ventilku duše. Ta je vyrobena z nerezové oceli a navzdory miniaturní velikosti (a tedy i nízké hmotnosti) je velmi odolná.

 

Tělo pumpičky s koncovkou spojuje žlutá trubička z polyuretanu, která se z útrob pumpy vysunuje. Díky ní se nemusíte dotýkat pláště kola ani nijak jistit pumpu na ventilku při pumpování. Zároveň ale toto spojení bylo nejtěžším úkolem, který při vývoji pumpy před Ostrowem stál.

iPUMP aspiruje na titul nejlehčí pumpy světa, ale touha přinášet cyklistům další zajímavé věci neutuchá. Morris Ostrow výše popsanou pumpičku nazval iPUMP Micro a na stejném základě už vznikla také dílenská pumpa iPUMP Macro. Ta měří 265 mm (ve složeném stavu 175 mm) a váží stále velmi nízkých 39 gramů.

 

Více najdete na ipump.co.jp/.

 

18.02.2014 - O čem se mluví - autor: Tomáš Gladiš - 13152x

Související články

  1. Příroda v obležení: Jak a kam hlásit turistický vandalismus
  2. Kolo budoucnosti od Škodovky
  3. Jednoduše a rychle k cíli s BeeLine
  4. Novinka od GoPro už je v prodeji
  5. Bike Mokumono uspěl na Kickstarteru, teď jde do produkce
  6. Konec řetězů? CeramicSpeed představil bezřetězový pohon
  7. Luxusní hodinky pro cyklisty Richard Mille RM 70-01
  8. Kodaň zavádí informační digitální tabule pro cyklisty
  9. Startup COBI směřuje pod křídla společnosti Bosch
  10. Startup Ahooga razantně vstoupil mezi skládačky

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Reklama