Domů » Rady

Rady

Potřebuje náš organismus jarní očistu?

Potřebuje náš organismus jarní očistu?

Názory na očistné kůry jsou i mezi odborníky různorodé. Jedni je doporučují, jiní je považují za zbytečné. K čemu je dobré se na jaře pročistit? Jak na to? Potřebujeme k tomu nějaké speciální doplňky stravy, nebo se lze obejít i bez nich?

 

Očistné rituály, během nichž byly zapovězeny určité pokrmy, nápoje nebo činnosti, znaly mnohé národy a kultury. Detailní postupy k čištění těla jsou bezvadně propracované například v staroindické ajurvédě, podobné návody nalezneme i u mnohých národů vyznávajících buddhismus, islám atd. Vnitřní i vnější očista těla se obvykle pojila i s očistou ducha, která bývala mnohem důležitější. (Tento aspekt se v moderním pojetí očistných kůr naprosto opomíjí, což je obrovská škoda.) Ostatně právě probíhá 40 denní „maso-půst“, jenž dle křesťanské tradice vystřídal předchozí karnevalové či masopustní hodování (v našich končinách obvykle hodování zabíjačkové).

Očistná kůra je předem naplánovaný řízený proces, kdy se pomocí dietetických opatření, doplňků stravy, optimálního pitného režimu a některých fytoterapeutických postupů snažíme povzbudit látkovou výměnu v organismu, zbavit tělo nahromaděných toxických látek a optimalizovat fungování všech tělesných orgánů. Očistné kůry je vhodné zařazovat 1až 2x do roka, obvykle na jaře. Vhodná je též aplikace po drastické léčbě antibiotiky, chemoterapeutiky apod. Po konzultaci s lékařem nachází uplatnění i v rámci svízelné léčby některých chronických onemocnění.

 

Nejzákladnější očistná kůra je spánek

Bezvadným příkladem té nejzákladnější „očistné kůry“ je spánek. Organismus tuto dobu využívá k regeneraci a očistě. I proto je důležité nejíst před spaním. Tělo pak není během spánku zatěžováno trávením a může se zaměřit na „úklid“. Lidé s dlouhodobě nedostatečným spánkovým režimem mohou tímto způsobem systematicky a nepozorovaně oslabovat a přetěžovat svou tělesnou schránku. A tak bychom měli během očistné kůry dbát i na dostatečný spánkový režim. Ideální délka spánku se pohybuje okolo 8 hodin. (Podrobnosti o hygieně spánku najdete například v článku: Předsevzetí do nového roku: žijme lépe!)

 

S jarem se rodí nový život i nové síly

 Jarní očistné kůry mají v lidové medicíně velkou tradici, už naši předkové si všímali, jak moc bývá v jarních měsících náš organismus oslaben. Ostatně termín „jarní únava“ již bez ostychu používá i odborná veřejnost. Jak tedy postupovat, pokud chceme před nastávající cyklistickou sezónou kromě kol vyčistit a na sportování řádně připravit i naše těla?

Máme tři možnosti; buď se můžeme poradit s dobrým nutričním terapeutem a nechat si sestavit kůru na míru (ideál), nebo zakoupit příslušnou literaturu (např. Praktická detoxikace podle MUDr. J. Jonáše, Detoxikace organismu - změna života k lepšímu od K. Horákové apod.) a důsledně se řídit konkrétními doporučeními autora. Poslední možností je naplánovat si očistu sám a držet se např. následujících všeobecných doporučení.

 

Všeobecná doporučení pro jarní očistnou kůru

  • Jarní očistná kůra by měla trvat alespoň 14 dní.
  • Naprosto nezbytný je dostatečný pitný režim; tj. 2-3 litry tekutin denně. Limonádám se však vyhněte!
  • Každé ráno po probuzení vypijte nalačno sklenku vlažné vody s čerstvou citrónovou šťávou (citrusy jsou výborní „čističi“).
  • Po celou dobu kůry pijte detoxikační bylinkový čaj. Hotovou směs zakoupíte v lékárně či prodejně zdravé výživy. Hodí se však i obyčejný kopřivový čaj.
  • Spotřebu kávy, alkoholu, cigaret redukujte na nezbytné minimum.
  • Snažte se jíst zdravěji; absolutně vynechejte uzeniny, dále obarvené a tukem a bílým cukrem nadopované sladkosti (kousek tmavé čokolády vám neublíží). Z pečiva i obilovin upřednostňujte celozrnné a netrvanlivé pečivo. Vynechejte i tavené sýry, smetanové pudinky a různé krémy napodobující jogurt či tvaroh. Živé bílé jogurty a další zakysané výrobky jsou naopak vítány!
  • Vyhýbejte se všemu smaženému, tučnému a také potravinám s dlouhou dobou trvanlivosti.
  • Hlavní jídla vařte velice jednoduchá, s minimálním počtem kvalitních čerstvých ingrediencí. Nepoužívejte polotovary.
  • Každé jídlo doplňte porcí syrové zeleniny, ovoce jezte ke svačinám i jako dezert.
  • Pro občasné dobroty si skočte do zdravé výživy, ostatně tam nakoupíte i velmi chutné pomazánky z obilovin a luštěnin, obilná i ořechová mléka a zdravější ochucovadla.
  • Kromě čistícího čaje je vhodné užívat i nějaký doplněk stravy podporující detoxikaci. Praktické jsou např. za tímto účelem namíchané gemmoterapeutické kapky či bylinné tinktury, čárkl (rostlinné uhlí), mladý ječmen nebo pšenice, sladkovodní řasa chlorella apod. Záleží jen na vašich finančních možnostech a „sympatiích“. Avšak neužívejte více detoxikačních preparátů najednou, postačí čistící čaj, vybraný detoxikační doplněk stravy, popřípadě směs antioxidantů a prebiotika.
  • Investice do prebiotik, které se postarají o správné fungování zažívání, se rozhodně vyplatí. Optimální bakteriální rovnováha ve střevu má totiž přímý vliv na imunitní systém!
  • Máte-li zkušenost s kratšími půsty a nejste-li chronicky nemocní, lze kůru zahájit kratším půstem.
  • Velmi vhodné jsou i pravidelné fyzioterapeutické procedury, které podporují očistu organismu. Bezvadné je saunování, různé druhy zábalů a masáží, zvláště reflexní a lymfatické.
  • Samozřejmostí by měla být zvýšená pohybová aktivita.  A tak plavte, běhejte, choďte na dlouhé výlety, cvičte a samozřejmě jezděte na kole! Pokud to jde, snažte se maximum sportovních aktivit provozovat v přírodě.
  • A hlavně, mějte ze své očisty radost a užijte si ji. Jedna „hříšná“ káva nebo sklenka vína po večeři vám uškodí míň, než negativní myšlenky!

 

Nemáte-li pevnou vůli, nebo si prostě na delší očistnou kůru z nějakého důvodu netroufáte, možná by vám vyhovoval pravidelný jednodenní půst (např. 1x týdně, 1x za 14 dní) podpořený popíjením čerstvých ovocných či zeleninových šťáv. O této jednoduché očistné metodě si napíšeme příště.

 

04.03.2014 - Buď fit na kole - autor: Martina Machová - 11954x

Související články

  1. „Cyklostezku někdy najdete i tam, kde ji nečekáte,“ říká lékař a zapálený cyklista Richard Češka
  2. Jak je to s tukem v potravě?
  3. Novoroční předsevzetí: udělám si víc času na kolo
  4. Elektrokola jsou prostředkem ke zdraví
  5. Cyklisté, chraňte svoje oči!
  6. 5 tipů jak si ozvláštnit přírodní cereální kaše
  7. Quinoa, mnohým stále ještě utajená pochoutka
  8. Nizozemcům se jejich vášeň pro cyklistiku vrací ve zdraví i úsporách
  9. Jízda na kole může ušetřit 80 miliard Euro ročně
  10. Cyklistika a vegetariánství

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Bazar

Vše pro děti / henryjones116

Programming Assignment Helper

Kola, ráfky, pláště / henrywatson850

Assignment help

Jízdní kola / milog36061

Wie funktioniert Trezor Suites?

Jízdní kola / mixedil445

metamask extension

Reklama