Výlety

Provence: na horském kole z Le Lauzet do Montclar

Provence: na horském kole z Le Lauzet do Montclar

Chystáte-li se do Provence na horská kola, pak věřte, že tu najdete skutečný ráj. V departementu Alpes de Haute-Provence je vám k dispozici 3500 kilometrů značených cyklotras a hned osm Bike parků.

 

Tentokrát jsme pro vás vytipovali oblíbenou trasu zimními lyžařskými středisky v oblasti jezera Serre-Ponçon. Nenápadný start z vesničky Le Lauzet-Ubaye vás dovede až do míst, kde země dává známou francouzskou minerálku Montclar. Ale pozor, nic pro čajíčky, jedná se o trasu černou, tedy veskrze obtížnou.

Oblast jezera Serre-Ponçon přitahuje milovníky sportovních aktivit celoročně. Popravdě neexistuje období, o kterém by se zde dalo hovořit jako o mimosezónním. Na druhou stranu se tu nikterak nemusíte obávat davů rozcapených výletníků. Sem se jezdí za přírodou, klidem a sportem.

Foto: Communauté de Communes Vallée de l'Ubaye

 

Z Le Lauzet-Ubaye k jezerům Vallon de Provence

Le Lauzet je příjemná vesnička v údolí řeky Ubaye, kde pověstné provensálské kavárničky nabízejí posezení na terasách nebo předzahrádkách domů s barevnými fasádami. Můžete se tu ubytovat v cenách kolem 50 € za osobu v hotelu nebo za cenu mnohem příznivější v některém ze třech místních dobře vybavených kempů.

Z Le Lauzet vás trasa vyvede dlouhým, ale celkem snesitelným stoupáním silnička D227, z níž vás ukazatel svede vpravo na D327. Ta už cik cak a poměrně neúprosně zdolává úbočí hřebene Crête de Gènes až do výšky 2114 metrů - téměř pod vrcholek sousedního Crête du Laveyret. To už budete mít v nohách 16 km. Dost náročný výstup ovšem korunují jak skvostné výhledy, tak místo zvané Vallon de Provence, kde příroda stvořila oblast pitoreskních horských jezer. Jste jen kousek od civilizace, a přesto máte pocit, že jste ji nechali tisíce kilometrů za sebou. Kolem vás jen hory, jezera obklopená modřínovými lesy a sem tam stádo ovcí.

Foto: ADT 04

Možná jen malá rada: psi, hlídající ovce, jako by celý den číhali, až kolem pojede nic netušící cyklista. Pak vyrazí ze zálohy a proženou perka každému, kdo je ochotný před nimi zdrhat. Neujíždějte jako o závod, nedrážděte je. Klidně zastavte, slezte z kola a počkejte, až k vám pes dorazí. Nechte se očichat a prověřit. Přestanete pro něj být nepřítelem, kterému je potřeba vyprášit kožich a dá vám pokoj.

 

Z Col de Bas do Montclar

Od jezer se vydáte cestou přes sedlo Col Bas, odkud příjemným sjezdem klesnete o nějakých 120 metrů až k oblasti lesů patřících historicky k panství la Blanche. Pak vás cesta prudce stočí na západní úbočí hřebene Gènes, abyste si užili poslední krátké stoupání ke dvěma tisícům metrů a výhledy do kraje obcí Pompièry, Montclar a Selonnet, který se pod vámi otevře.

Foto: ADT 04

Jakmile překročíte rokli Ravin de la Combe Noire v nějakých 1700 metrech, je před vámi závěrečné klesání, a to místy poměrně dost prudké. V šesti kilometrech klesnete o tři sta metrů. Lesní cesta, po které se v zimě prohánějí běžkaři, vás svede až k lyžařskému středisku Montclar, k cíli vaší cesty. Troufnete-li si, můžete to vzít dolů i po sjezdovkách, některé z nich jsou mimo zimní sezónu zpřístupněné cyklistům.

V Montclar pak na vás čeká vše, co potřebujete. Je tu dostatek možností k občerstvení, ubytování i relaxaci, najdete tu také cykloservis. A kdyby vám snad bylo ježdění málo, můžete se vydat do okolí vesnice Montclar, která se v historii celkem čtyřikrát stěhovala. Více o velkém stěhování i o lyžařském středisku najdete na stránkách Provence.cz.

 

Rada na závěr

Jestliže říkáme, že tuhle trasu si užijete po všech stránkách, věřte, že víme, o čem mluvíme. Jen je potřeba předem myslet na pár věcí.

Foto: ADT 04

Během této trasy se budete pohybovat zcela mimo civilizaci, proto je nutné, abyste u sebe měli vše, co byste mohli cestou potřebovat, hlavně dostatek tekutin a nějaké občerstvení (úžasných míst, na kterých vám bude náramně chutnat, je po trase hned několik). Dobré je také, aby někdo věděl, po které cyklotrase se vydáváte.

Pokud rádi fotíte, určitě nezapomeňte foťák přibalit s sebou, pojedete totiž úchvatnou přírodou s dechberoucími scenériemi, jejichž zvěčnění se ani při nejlepší vůli nedá odolat...

Trasu najdete v cykloprůvodci pro horská kola, který vydal departement Alpes de Haute-Provence pod názvem L´Alpes-Provence & La Transverdon - VTT. Stojí 19,95 €. Nebo si ji můžete nahrát do navigace v každé turistické informační kanceláři. Do mobilu, na iPhone nebo iPad si také můžete ze stránek www.visit04.com zdarma stáhnout průvodce po Alpes de Haute-Provence, která vás vybaví všemi potřebnými informacemi, včetně tipů, kam se vydat na horských kolech.

Mapa a výškový profil (zdroj: Association Grande Traversée des Alpes)

 

Start: Le Lauzet-Ubaye (921 m)

Cíl: Montclar (1333 m)

Délka trasy: 26,47 km

Převýšení (+/-): 1300 m / 890 m

Nejvyšší bod / nejnižší bod: 2114 m / 894 m

Čas: 5 hodin

Obtížnost: černá V3+

 

Pro Kolo.cz exkluzivně připravil on-line průvodce Provence.cz.

 

Související články

  1. UCI zavádí mistrovství světa na e-biku
  2. Rakouský Leogang láká na podzim cyklisty, milovníky ferrat i dobrého jídla
  3. Bike Prague: bikové dobrodružství na dosah ruky i metra už za týden
  4. Noční přejezd Javorníků: ojedinělá MTB vyjížďka na Valašsku
  5. Bordeaux investuje do rozvoje cyklistiky
  6. Češi mapují v Africe stezky pro horská kola
  7. Na co se zaměřit u výběru horského kola?
  8. 10 nejlepších vychytávek na kolo, které vám nesmí chybět
  9. Křehké ženy v tvrdém terénu: výbava na enduro
  10. 17. ročník seriálu Kolo pro život startuje příští víkend

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Bazar

Jízdní kola / sumitihomelen

Loans borrowing without collateral

Vše pro děti / renderspoint

3D Architectural Rendering Services

Vše pro děti / Jameessmith

Need help with your assignments in London?

Reklama