Články

První opravdu chytré kolo

První opravdu chytré kolo

Představte si jízdní kolo, které je připraveno ke sledování jízdy, má senzory proti krádeži, dává interaktivní zpětnou vazbu ve spojení s vaším mobilním telefonem a taky umí mnoho dalšího. Projekt "chytrého" kola Vanhawks Valour sklízí úspěch na portálu Kickstarter, který je líhní podobných konceptů a umožňuje jejich realizaci.

 

Pokud je pro vás vrcholem technologie elektronické řazení od Shimana, z tohoto kola si sednete na zadek. Koncept značkyVanhawks integruje elektroniku v daleko širším měřítku, když pomocí technologie bezdrátového přenosu Bluetooth stahuje informace z gyroskopu, akcelerometru, magnetometru, senzoru rychlosti, GPS přijímače a detektoru slepých úhlů do vašeho mobilního telefonu. Šílené? Nikoliv, tento nápad získal na crowfundingovém portálu Kickstarter takřka pětinásobek požadované částky, a to ještě nebyla kampaň zdaleka ukončena! A navíc tohle kolo opravdu skvěle vypadá!

 

Design kola Vanhawks Valour je inspirován městskými koly a dojížděním do práce na kole jako životním stylem. Díky spojení se všemi zmíněnými technologiemi v útrobách kola a mobilnímu telefonu se Valour například umí "naučit" vaše oblíbené trasy a v případě, že se na trase vyskytne nějaký problém, umí vymyslet náhradní plán a jezdce naviguje. Kolo má k tomu vestavěné LED indikátory směru jízdy na řidítkách.

Zajímavou technologickou libůstkou je integrovaný systém, který vás vibrací v řidítkách informuje o blížících se objektech (automobilech) ve vašem slepém úhlu. Když trefíte díru, kolo si to zapamatuje a k cestám, které jsou hodně rozbité, vám nabídne alternativní vedení trasy. Vanhawks Valour umí vybírat trasy s převahou cyklostezek a cyklistických pruhů a ke každé trase vám nabídne i údaje o převýšení.

 

Tohle kolo má víc senzorů než váš první chytrý mobil. Umožňuje tedy ve spojení s mobilním telefonem sledovat počet ujetých kilometrů, množství spálené energie, rychlost, nejlepší dosažené časy na zvolených úsecích a mnoho dalšího. Díky GPS modulu je kolo dohledatelné i v případě krádeže. Navíc je vyrobené z karbonu a je lehké. Při jeho vývoji se dbalo i na ergonomii, protože městské kolo musí být pohodlné - i proto jsou doplňky jako sedla, pedály a gripy od firmy Ergon. Zájemci si mohou své kolo objednat i s pár vychytávkami jako je volitelná barva ráfků, kotoučové hydraulické brzdy Avid a karbonový řemen místo řetězu.

Vanhawks Valour je vitrínou současných technologických možností. Přesto za něj jeho tvůrci nechtějí až tak moc peněz - nejlevnější varianta singlespeedu nebo fixie vyjde na jen něco víc než 1000 dolarů (kolo s řazením 1249 dolarů).

 

Po ukončení kampaně na Kickstarteru se firma pustí do testování a přípravy produkce, která je plánována ke spuštění v červenci. První zákazníci z řad přispěvovatelů na Kickstarteru dostanou svá kola v průběhu srpna až listopadu. Pokud kolo zaujalo i vás, pospěšte - kampaň za necelé dva týdny končí! Více najdete na kickstarter.com.

21.05.2014 - O čem se mluví - autor: Tomáš Gladiš - 14234x

Související články

  1. Příroda v obležení: Jak a kam hlásit turistický vandalismus
  2. Kolo budoucnosti od Škodovky
  3. Jednoduše a rychle k cíli s BeeLine
  4. Novinka od GoPro už je v prodeji
  5. Bike Mokumono uspěl na Kickstarteru, teď jde do produkce
  6. Konec řetězů? CeramicSpeed představil bezřetězový pohon
  7. Luxusní hodinky pro cyklisty Richard Mille RM 70-01
  8. Kodaň zavádí informační digitální tabule pro cyklisty
  9. Startup COBI směřuje pod křídla společnosti Bosch
  10. Startup Ahooga razantně vstoupil mezi skládačky

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Bazar

Jízdní kola / jameswilliamson

Why Do Students Look for Online Exam Helpers?

Jízdní kola / jameswilliamson

Why Do Students Look for Online Exam Helpers?

Jízdní kola / sumitihomelen

Loans borrowing without collateral

Reklama