Quinoa, mnohým stále ještě utajená pochoutka
Jedná se o prastarou kulturní plodinou, považovanou za odkaz Inků a pro svou výživovou hodnotu označovanou dokonce za superpotravinu - řeč je o quinoe.
Odborníky je quinoa ceněna za vysoký obsah bílkovin, který je vyšší než u jiných obilovin, a dále za zastoupení všech esenciálních aminokyselin. Je také bohatým zdrojem hořčíku, vápníku, železa a zinku, vitamínu B2, kvalitních mastných kyselin a vlákniny. Jelikož má vysoký obsah všech těchto zmíněných minerálů a vitamínu, působí velmi příznivě na nervovou soustavu, takže klidní bolesti hlavy a dopomáhá ke klidnému spánku. Obsah vápníků naopak přispívá ke správné funkci svalů a kostí.
Quinoa má lahodnou chuť, je snadno stravitelná a taky bezlepková. Tato potravina je samozřejmě oblíbená mezi sportovci, krom blahodárných účinků i díky tomu, že je velmi jednoduchá na přípravu.
Ať už ji chcete servírovat jakkoliv, vždy ji musíte nejprve 10 - 15 minut povařit, jakmile lehce nabude na objemu a zesklovatí, je připravená. Chutné jsou pokrmy připravené na slano i na sladko. Můžete ji proto využít jako součást salátu, jako přílohu nebo si z ní připravit kaši na sladko.
Někteří výrobci už ji sami přimíchávají do svých výrobků, například lahodná cereální kaše Nomina (300g/do 60 Kč) obsahuje hned několik obilovin: lněnou vlákninu, celozrnou rýži, čirok a zmíněnou quinou.
Související články
- „Cyklostezku někdy najdete i tam, kde ji nečekáte,“ říká lékař a zapálený cyklista Richard Češka
- Jak je to s tukem v potravě?
- Strava.com už není jen pro chytré mobily
- Novoroční předsevzetí: udělám si víc času na kolo
- Elektrokola jsou prostředkem ke zdraví
- Cyklisté, chraňte svoje oči!
- 5 tipů jak si ozvláštnit přírodní cereální kaše
- Nizozemcům se jejich vášeň pro cyklistiku vrací ve zdraví i úsporách
- Jízda na kole může ušetřit 80 miliard Euro ročně
- Cyklistika a vegetariánství