Články

Rakouský umělec dává cyklistickým komponentům nový život

Rakouský umělec dává cyklistickým komponentům nový život

Recyklovat staré, nepotřebné věci a vyrobit z nich něco nového, co může dál sloužit. To je jedna z motivací, která vedla vídeňského umělce Andrease Scheigera k vytvoření kolekce nazvané "Upcycle Fetish". Z nepotřebných komponentů na kolo vytváří věšáky, které vypadají jako lovecké trofeje.

 

Na začátku byla potřeba někam uložit své jízdní kolo. A taky všechny cyklistické čepičky, které měl doma a chtěl je mít pořád na očích. Rakouský umělec Andreas Scheiger označuje svůj vztah ke kolu jako fetišistický a tak sbírkou "Upcycle Fetish" nejenže uspokojil svou obsesi, ale zároveň vytvořil funkční umělecký předmět.

 

"Ta myšlenka mě napadla, když jsem navštívil jeden bleší trh. Začal jsem sbírat vyřazená sedla, představce a řidítka ze smetišť, bazarů a cyklistických krámů. Pak jsem zainvestoval do přímočaré pily a naučil se vyřezávat tabulky pro trofeje ze zbytků dřeva, které jsem získal," popisoval svou cestu Scheiger. Původně chtěl jen vyrobit ze starých komponentů originální věšáky do svého bytu, ale když byl uprostřed své práce, zjistil úplnou náhodou, že něco podobného už před ním udělal Pablo Picasso. "Jeho cabeza de toro je uznávané výtvarné dílo, jenže já jsem chtěl hlavně uspokojit svou touhu," vysvětlil umělec.

 

Výsledné věšáky jsou konstruované tak, aby udržely i velkou váhu. Šály, bundy, saka, kabáty, batohy nebo i celé kolo. To pak bude viset na steně k vyzvednutí bicyklu jako uměleckého díla a ne jen funkčního způsobu dopravy. Celou sbírku jedinečných věšáků si můžete prohlédnout na serveru Behance.

 

Vídeňský umělec svými výtvory mimo vše zmíněné ukazuje také to, že staré vysloužilé cyklokomponenty ještě mohou najít využití i když je na kole už nikdo vozit nechce. Připomeňme, že podobně uvažuje také Martin Kubeš z Českých Budějovic, který recykluje staré cyklistické duše a vyrábí z nich pásky a další doplňky (více o Rebeltu zde). O zahraničních firmách, které se zabývají podobnými aktivitami jste si mohli přečíst v článku Co se starými plášti? Nový opasek! Nedávno jsme také psali o projektu takzvaného upcyclingu a o tom, jak v Madridu vznikají z vysloužilých aut a jejich vraků jízdní kola, která mohou lidem sloužit dále ještě několik dlouhých let.

Více o "Upcycle fetish" najdete na stránkách Grafisches Labor Andreas Scheiger.

 

Foto: Andreas Scheiger

 

11.02.2015 - O čem se mluví - autor: Tomáš Gladiš - 5774x

Související články

  1. Leaos je elektrický single-speed s odnímatelnou baterií
  2. Bike Mokumono uspěl na Kickstarteru, teď jde do produkce
  3. Je oceněné kolo budoucností nizozemského cykloprůmyslu?
  4. Nejlehčí městské kolo může být vaše "jen" za něco přes milión
  5. Elektrokolo od Pininfariny
  6. Kolo do města inspirované značkou Lamborghini
  7. Sbírka kol herce Robina Williamse jde do dražby
  8. Designblok 2016 představí i oceněnou koloběžku Yedoo
  9. Favorit získal ocenění iF Design Award za svou kolekci městských kol 2016
  10. Nezaměnitelné kolo s rámem ve tvaru dvojitého "S"

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Bazar

Vše pro děti / henryjones116

Programming Assignment Helper

Kola, ráfky, pláště / henrywatson850

Assignment help

Jízdní kola / milog36061

Wie funktioniert Trezor Suites?

Jízdní kola / mixedil445

metamask extension

Reklama