Články

Skončila výzva Do práce na kole

Skončila výzva Do práce na kole

S koncem května skončil i 10. ročník výzvy Do práce na kole. Jednotlivé cesty a aktivity si mohou účastníci zapisovat až do 3. 6., ale už teď přinášíme předběžné výsledky.

 

"Chtěl bych poděkovat organizátorům akce Do práce na kole za práci, kterou odvádějí v propagaci cyklistiky. Právě využívání kola a pěší chůze je pro nás velmi důležité obzvlášť teď, kdy lidé v důsledku strachu z koronaviru odcházeli z MHD. Minulý týden jsme zaznamenali víc než dvojnásobný počet cyklistů oproti stejnému týdnu v minulém roce. Doufám, že ta čísla dále porostou a my se tomu snažíme přizpůsobit, včetně investic Prahy do cykloinfrastruktury," přivítal snídající cyklisty Adam Scheinherr, náměstek pražského primátora pro dopravu.  

 

Uskutečnit výzvu Do práce na kole v tradičním květnovém termínu byla skutečně výzva. Organizátoři ze spolku AutoMat se rozhodli rozvolnit pravidla, a do soutěžního systému bylo nově možné zapisovat či nahrávat také bezmotorové cesty na nákup, procházku se psem nebo i domácí cvičení. To

"Loni se do akce zapojilo bezmála 20 000 účastníků, letos jsme byli vzhledem k okolnostem nadšení i z necelých 16 000. Ještě v březnu v době registrací jsme totiž zvažovali i zrušení celé akce. To by ovšem bylo pro výzvu a možná i celý spolek likvidační," popisuje hlavní koordinátor Jan Haruda. 

 

Naopak cestování "na vlastní pohon" dostalo během jarních měsíců zcela nový rozměr. "Kolo, chůze a běh se ukázaly i během největší krize jako nejbezpečnější a nezdravější dopravní prostředky. Kromě toho, že se člověk nedostal do blízkého kontaktu s desítkami dalších lidí, tak pravidelný pohyb funguje jako prevence nemocí a navíc nevznikají emise, které zhoršují průběh i samotného onemocnění covid-19," doplňuje Haruda.

Kompletní vyhlášení výsledků Do práce na kole 2020 včetně vylosovaných vítězů se uskuteční 17. 6. 2020 v RouBike Coffee v Modřanech. Večírku bude předcházet společná cyklojízda z centra města.


A teď už čísla za 2020:

  • celá republika (50 pořadatelských měst): téměř 16 000 účastníků  
  • Praha: téměř 6000 účastníků
  • celá republika: 2700 společností (firmy a instituce)
  • celá republika: 490 562 843,0 g ušetřeného CO2
  • celkem 3 800 000 km překonaných "na vlastní pohon"  - na kole, koloběžce, pěšky, poklusem ( 5 x víc km zdoláno na kole a koloběžce než pěšky a poklusem)
  • Celkem 400 000 bezmotorových cest
  • V Praze lehce nadpoloviční většina cest na kole oproti chůzi a běhu, zato ale na kole zdolávány větší vzdálenosti (v Praze průměrně 4,5 km na chůzi a běh a 15 km na kolo)
  • V Praze letos naježděno na kole víc km než loni (zřejmě díky možnosti zapisovat si i nepracovní cesty)
  • Jen ve dvou městech se častěji chodilo a běhalo, než jezdilo na kole. Z 50 pořadatelských měst to je Jablonec a Ústí nad Labem. 
  • Nejvyšší procento obyvatel zapojených do Do práce na kole vzhledem k počtu obyvatel mají Otrokovice.  

 

02.06.2020 - Akce - autor: press news - 3438x

Související články

  1. Registraci k 10. ročníku Do práce na kole prodloužena
  2. Startuje 10. ročník výzvy Do práce na kole
  3. Kaufland nabízí zákazníkům unikátní stojany na kola
  4. Do práce na kole vyjedeme letos už podeváté
  5. Výzva Do práce na kole poprvé také v lednu
  6. Podle Cyklobarometru se nejlépe cyklisté cítí v Otrokovicích
  7. Do práce na kole, pěšky a poklusem se v květnu vydalo přes 16 tisíc zaměstnanců
  8. Aplikace UrbanCyclers začíná odměňovat své uživatele
  9. Rekordní počet účastníků soutěže Do práce na kole
  10. Do práce na kole letos lámalo rekordy

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Bazar

Kola, ráfky, pláště / henrywatson850

Assignment help

Jízdní kola / milog36061

Wie funktioniert Trezor Suites?

Jízdní kola / mixedil445

metamask extension

Jízdní kola / befef37145

trust extension

Reklama