Články

Šlapáním na kole lze napájet počítač i dobít mobil

Šlapáním na kole lze napájet počítač i dobít mobil

Představte si, že by šlo využít energii z každého vašeho otočení klikami při jízdě na kole nebo na cyklistickém trenažéru pro použití v domácnosti. Víte, kolik byste ušetřili za elektřinu?

 

Podobné nápady už tu byly. Konstrukce, kdy se energie z domácích trenažérů přes elektrické generátory využívala pro pohon elektrických spotřebičů a nebo futuristická jízdní kola, která umožňovala jízdou dobíjet baterky a energii z nich pak využít pro napájení jiných zařízení. Nyní se objevilo řešení, které má opravdu šanci uspět. Projekt nazvaný Pedal Power.

Sedět za stolem, zvlášť u lidí, kteří touto činností tráví mnoho času každý den, může být přínosné i jinak, než vlastní prací na počítači. Energii pro jeho fungování si totiž může dotyčný člověk vyrábět sám šlapáním. Myslí si to tvůrci projektu Pedal Power, jimiž jsou Američané Steve Blood a Andy Wekin - spolužáci z vysoké školy. Ti posledních pět let trávili vývojem systému, který za pomoci generátoru umožní využít energii získanou otáčením pedálů. Výsledkem je multifunkční systém, jehož možnosti využití jsou široké a vedou k nezávislosti na energiích.

 

Tak jako jiní inovátoři se i Steve Blood a Andy Wekin pokusili získat na další rozvoj svého nápadu prostředky prostřednictvím crow-fundingové kampaně na serveru Kickstarter. A uspěli - po dobu kampaně získali trojnásobek pořebných financí pro spuštění projektu.

V nabídce jsou teď dvě provedení: masivnější "Big Rig", kterým může "jezdec" vyprodukovat až 100 wattů elektrické energie pro pohon přístrojů na pracovní ploše, a menší "Pedal Genny", který je přenosný a slouží pro jednoduché účely. Oba systémy lze nastavit individuálně dle potřeb "jezdce", pro různě dlouhé dolní končetiny a s různými převody na klikách. Kromě elektrického generátoru může být systém vybaven také hydraulickou pumpou a nebo přímou mechanickou jednotkou.

 

Jednou z myšlenek nápadu je nezávislost na energiích. Elektrická energie, bez níž si většina lidstva dnes neumí představit život, dnes vzniká z velké části s nezanedbatelnou stopou v produkci oxidu uhličitého. "Lidé nad tím moc nepřemýšlejí. Ale budou překvapeni, až zjistí, kolik úsilí je stojí nabít si jen hloupý mobil," smějí se tvůrci nápadu. Potenciál lidí, kteří sedí za stolem u své pracovní činnosti dlouhé hodiny a hodiny každý den je podle nich obrovský a nabírá teď úplně nového významu. Přitom to má pozitivní dopad i na samotného šlapajícího, který přestože jen sedí za stolem, je zároveň v pohybu a spaluje svou energii. Hubne, chrání se před civilizačními chorobami a jeho práce je ve výsledku efektivnější, protože má prokysličený mozek.

Tvůrci celý projekt postavili na bázi "open-source", takže každý majitel si může celý systém přetvořit dle vlastních potřeb a pro různé účely. Cílem jeho tvůrců není zbohatnout jejich prodejem, ale vidět, jak se systém Pedal Power šíří a přetváří podle potřeb jeho majitelů. Nejde jen o dobíjení počítače nebo mobilu, pohánět můžete mixér, kompresor, ale i štípač dříví. Ukázky toho, jakým způsobem je možné systém nainstalovat, můžete vidět ve videu níže.

 

www.pedal-power.com

24.01.2014 - O čem se mluví - autor: Tomáš Gladiš - 8239x

Související články

  1. Příroda v obležení: Jak a kam hlásit turistický vandalismus
  2. Kolo budoucnosti od Škodovky
  3. Jednoduše a rychle k cíli s BeeLine
  4. Novinka od GoPro už je v prodeji
  5. Bike Mokumono uspěl na Kickstarteru, teď jde do produkce
  6. Konec řetězů? CeramicSpeed představil bezřetězový pohon
  7. Luxusní hodinky pro cyklisty Richard Mille RM 70-01
  8. Kodaň zavádí informační digitální tabule pro cyklisty
  9. Startup COBI směřuje pod křídla společnosti Bosch
  10. Startup Ahooga razantně vstoupil mezi skládačky

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

  1. avatar
    #1 Petik - vloženo: 24.01.2014 v 12:29:49

    No ono by stacilo, kdyby se probudili vyrobci ergometru a zacali delat modely s napojenim do 12V domaciho okruhu. Proc by vedle solaru nemohl dobijet baterie i ergometr, ze?

    odpověz na tento komentář

Recenze, zájezdy, bazar...

Bazar

Jízdní kola / sumitihomelen

Loans borrowing without collateral

Vše pro děti / renderspoint

3D Architectural Rendering Services

Vše pro děti / Jameessmith

Need help with your assignments in London?

Reklama