Výlety

Sněžka na kole? Pro otrlé.

Sněžka na kole? Pro otrlé.

Častou otázkou mnoha cyklistů je, zda se dá vyjet na nejvyšší horu republiky na kole. A ano, jde to – legálně jen z polské strany. Ne na jiném než horském kole a jste-li v dobré fyzické i (a vlastně i psychické) kondici. neboť jde o deset kilometrů dlouhé a velmi těžké stoupání.

Oblíbené Krkonoše přilákají podle statistik v létě okolo deseti miliónů turistů a cykloturistů. Přestože se tedy Krkonoše řadí mezi nejnavštěvovanější národní parky světa, pro cyklisty v těchto českých horách příliš možností nečeká. Mnohé části KRNAPu jsou jim uzavřeny a nebo do nich mohou jen po asfaltových cestách, a to striktně vymezených. Leccos se sice v posledních letech mění (vizte článek V Krkonoších přibudou cyklotrasy), ale co není omezeno restrikcemi a příkazy, to omezila samotná příroda. A tak třeba výjezd na Sněžku, nejvyšší horu Česka, je možný prakticky jen z polské strany státní hranice.

Nejlepším výchozím místem pro výšlap na Sněžku je polské městečko Karpacz, dosažitelné na kole například po asfaltové cestě přes Špindlerovku. Horská obec ležící v údolí řeky Łomnice je vlastně přímo na úpatí Sněžky v nadmořské výšce od 480 do 885 metrů nad mořem. Díky tomu, že v Karpaczi leží průměrně 95 dní v roce sníh, je město centrem zimních sportů, ale v hojné míře jsou zde k vidění i turisté, jež vyrážejí na některou z mnoha turistických tras do okolí.

Z Karpacze se dá vyrážet i na vyjížďky na kole, a to i na Sněžku. Je potřeba ale říci, že tento asi desetikilometrový výjezd patří k těm náročnějším a hodí se jen pro horská kola. Kromě velkého převýšení je totiž cesta těžká i svým povrchem, který je tvořen velkými kamennými kostkami. Jízda tak bolí nahoru i dolů. Hlavně v horní polovině je cesta dost rozbitá.

 

 

Pokud máte obavy, že byste se nemohli zorientovat a cestu na Sněžku netrefíte, jsou to obavy zbytečné. Na konci horního Karpacze je odbočka po kostkách vlevo prudce do kopce ke kostelu a pak už po kostkách neúnavně stoupáte vzhůru k vrcholu. Prvních přibližně šest kilometrů k chatě Strzecha Akademicka je pro cyklisty bez problémů sjízdný, i když si dáte do těla. Od chaty je to ještě asi kilometr nahoru na hřeben, odkud se vám již Sněžka ukáže v plné kráse. Zatímco turisté využívají k cestě na vrchol kamenitý chodník, na kole je lepší pokračovat po kamenité cestě okolo vrcholu – máte-li dost cyklistických zkušeností, sil a technických dovedností, až na vrchol vyjedete. V opačném případě nejprudší pasáže půjdete pěšky. Cesta končí na vrcholu Sněžky u meteorologické stanice.

Další diskutovanou a obávanou věcí je přístup ochranářů Národního parku k cyklistům. Zatímco z české strany od Luční boudy je jízda na kole zakázána, při popsaném výšlapu z polské strany byste se po zkušenostech jiných cyklistů do konfliktu se strážci parku dostat neměli. Při pohybu v Krkonoších ale, prosím, respektujte informační a zákazové cedule – svým chováním v horách připravujete půdu jak ostatním cyklistům, tak různým iniciativám snažícím se o širší zpřístupnění Krkonoš vyznavačům cyklistiky.

 

 

 

Tip: kombinace kola a pěší turistiky

Nechcete-li kvůli výletu na nejvyšší horu České republiky jet přes Polsko, můžete zvolit cestu z české strany. Po asfaltové cestě z Velké Úpy se můžete přes Portášovy boudy a Růžohorky dostat po asfaltu až k přestupní stanici lanovky na Sněžku na Růžové hoře. Zde kolo nechat uzamčené a poslední úsek si již vyšlápnout pěšky.

 

Foto: autor

31.10.2011 - V Česku - autor: Tomáš Gladiš - 105762x

Související články

  1. Krkonošská magistrála na kole
  2. Úspěšný pokus o vytvoření neobvyklého cyklistického rekordu
  3. Nová tradice cyklovýletů v Krkonoších
  4. Do Trutnova s kolem i s dětmi
  5. Do Krkonoš se slevovou kartou Regioncard
  6. Na horském kole po Krakonošově panství
  7. Cyklistická soutěž se Ski areálem Malá Úpa
  8. Do Krkonoš za pravou horskou cyklistikou
  9. Cyklotoulky 2011 v Krkonoších zahájí 11. června
  10. V Krkonoších přibudou cyklotrasy

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

  1. avatar
    #3 Andrej Podzimek - vloženo: 12.07.2015 v 03:28:54

    Na Sněžku se nesmí na kole: http://www.krnap.cz/faq/ Česká správa národního parku nezmiňuje, že by to snad kdy (byť i dočasně) bylo dovoleno.

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #2 TomasGladis - vloženo: 19.08.2013 v 10:29:31

    odpověď na petr kunce — #1 Potvrzujeme informaci od Petra Kunce. Dle vyjádření pana Radka Drahného, tiskového mluvčího KRNAPu je Sněžka po této trase přístupná pro cyklisty pouze jeden víkend v roce, a to na svatého Vavřince.

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #1 petr kunce - vloženo: 18.06.2013 v 18:52:09

    cesta od Wangu na Sněžku je dle vyjadření polských ochranářů ze dne 15.6.2013 pro cyklisty uzavřená

    1. na tento komentář reaguje TomasGladis — #2
    odpověz na tento komentář

Recenze, zájezdy, bazar...

Bazar

Vše pro děti / henryjones116

Programming Assignment Helper

Kola, ráfky, pláště / henrywatson850

Assignment help

Jízdní kola / milog36061

Wie funktioniert Trezor Suites?

Jízdní kola / mixedil445

metamask extension

Reklama