Domů » Rady

Rady

Tipy pro cyklisty alergiky

Tipy pro cyklisty alergiky

S jarem přichází notná dávka energie a nadšeného elánu do sportování v přírodě, nicméně i ty nejatraktivnější a nejaktivnější sportovní akce vám může naprosto zhatit pylová alergie, která jaru každoročně chodívá za družičku. Co si tedy počít v případě, že i vy s sebou na kole vezete nevítaného pasažéra?

Výstižná definice alergie je jednoduchá: váš imunitní systém se z určitého důvodu chová jako hysterická dáma. Přesně řečeno – přehnaně reaguje na naprosto běžné situace či podněty a vehementně se jim brání. Taková přehnaná reakce může být jak celková, tak místní. Projevy bývají velmi různorodé; od obligátního kýchaní, slzení a rýmy, přes svědění měkkého patra či uší, po kožní alergické reakce. Velice nepříjemné bývají také pocity dušnosti (až astma), suchý kašel, které se velmi často stupňují při námaze a v noci. V době vrcholné pylové sezóny se obvykle zhoršuje i nepříjemný atopický ekzém, organismus bouřlivěji reaguje i na určité potraviny (zkřížené potravinové alergie).  S alergií chodívá ruku v roce pocit nepřekonatelné únavy a úbytku sil, což bývá spolu s výše uvedenými průvodními jevy při jízdě na kole víc než nepříjemné.

Předpokládá se, že až 40 % populace si v sobě nosí predispozici k nějakému typu alergie, ta pak v průběhu života může, avšak také nemusí propuknout. Takovému potencionálně alergickému čekateli se říká atopik. Z uvedených skutečností je tedy zřejmé, že jako alergik se člověk nejen rodí, ale také se jím může kdykoliv v průběhu života stát. Nejkritičtějším dobou je z tohoto pohledu období mezi 15. a 25. rokem. Atopii, zvýšenou dráždivost imunitního systému, lze zjistit pomocí vyšetření.

 

Usínáte za řidítky?

Každý léčený cyklista alergik by měl počítat s tím, že některé léky na alergii způsobují ospalost. A tak je dobré své sportovní plány sdílet i s ošetřujícím alergologem, který by měl při medikaci vzít váš životní zohlednit. Velmi špatně je na tom z pohledu „ospalých nežádoucích příznaků“ Dithiaden, kontroversně se jeví např. Claritine, Zyrtec, Zodac, u nichž bývají reakce individuelní. Jedni si tyto léky nemohou vynachválit, jsou bez příznaků a svěží, jiní se po nich sice cítí lépe, ale únava, která úlevu provází, nepříjemně komplikuje každodenní život. Dobře je na tom z pohledu nežádoucích účinků nová generace léků (např. Xyzal). Zajímavým řešením problému, jež jde přímo k jeho kořenům, je tzv. desenzibilizace, neboli „autovakcína“, vyrobená z vlastního séra. Tento typ léčby však nebývá účinný u všech alergiků, ale zhruba u slušných 60 – 80 % jedinců.  Autovakcína obsahuje malou dávku alergenu. Jeho množství se ve vakcíně postupně zvyšuje a organismus má šanci si na alergen pomalu zvykat.

 

 

 

10 TIPŮ PRO CYKLISTY ALERGIKY

 Svou alergii neignorujte. Tato hysterická dáma se bez vaší (a hlavně lékařské) péče bude domáhat stále větší pozornosti. Správná medikace a konkrétní znalost daného typu alergie vám velmi usnadní život. Je praktické vědět, kterým oblastem či úsekům cesty se musíte snažit vyhnout (březové hájky, topolořadí,rozkvetlá řepková pole apod.).

Projíždíte-li rizikovým územím, vyhněte se zátěžím v anaerobní zóně.

Nejlepší denní dobou pro trénink je ráno a večer, kdy jsou koncentrace pylu v ovzduší relativně nejnižší. Ideální je i vlhké počasí a deštivé počasí. (Koncentrace pylu v ovzduší sledujte na www.pylovasluzba.cz.)

Pro svižnou vyjížďku jsou naopak velmi nevhodné suché a větrné dny. Agresivitu pylů dále zvyšuje znečištěné ovzduší.

Při plánování trasy berte, je-li to možné, ohledy na svou „hysterku“.  Např. uvnitř lesa bývá méně pylu, než na jeho okrajích, kde se pyl koncentruje, protože okraje lesa fungují jako jakýsi filtr.

Netrénujte v akutních fázích alergických příznaků (dušnost apod.), stejně byste si jízdu neužili. Jděte si raději zaplavat.

Nevyjíždějte bez brýlí, které alespoň částečně ochrání vaše oči před přímým podrážděním.

Sprcha po jízdě vás zbaví nejen potu a nečistot, ale také pylu zachyceného ve vlasech a pokožce. Pyl by vás mohl i nadále zbytečně dráždit.

Zajímavou, méně známou a poněkud exotickou preventivní praktikou je tzv. nosní sprcha (tzv. „džala néti“), tedy každodenní průplach nosu mírně slanou vodou.

V rámci prevence je samozřejmě nutné všemi možnými způsoby posilovat imunitu a dbát na všeobecná doporučení (více např. na www.alergie.cz, www.sos-alergie.cz, www.bez-alergie.cz, www.proalergiky.cz)

 

07.04.2014 - Buď fit na kole - autor: Martina Machová - 11661x

Související články

  1. „Cyklostezku někdy najdete i tam, kde ji nečekáte,“ říká lékař a zapálený cyklista Richard Češka
  2. Jak je to s tukem v potravě?
  3. Novoroční předsevzetí: udělám si víc času na kolo
  4. Elektrokola jsou prostředkem ke zdraví
  5. Cyklisté, chraňte svoje oči!
  6. 5 tipů jak si ozvláštnit přírodní cereální kaše
  7. Quinoa, mnohým stále ještě utajená pochoutka
  8. Nizozemcům se jejich vášeň pro cyklistiku vrací ve zdraví i úsporách
  9. Jízda na kole může ušetřit 80 miliard Euro ročně
  10. Cyklistika a vegetariánství

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

  1. avatar
    #1 buy face wash online best Face Wash ind - vloženo: 22.05.2018 v 09:54:01

    thanks for sharing

    odpověz na tento komentář

Recenze, zájezdy, bazar...

Reklama