Výlety

Tyrolsko: země cyklistiky v srdci Alp

Tyrolsko: země cyklistiky v srdci Alp

Ať už do Tyrolska přijedete za cykloturistikou nebo s horským kolem, budete mít vždy co obdivovat. A objevovat. Naplno poznat rozmanitost tohoto kousku Rakouska můžete ze stovek kilometrů.

Zní to jako paradox. Obdivovat krásnou krajinu, šlapat do pedálů a zároveň čerpat energii. Ale přesně takové zážitky vám přinese Tyrolsko.

Z celkové plochy, kterou třetí největší spolková země Rakouska zabírá, připadá o něco více než čtvrtina na Alpy a dalších 37 procent pokrývají lesy. Není proto divu, že tato země vždy lákala cestovatele a turisty. Má k tomu i vhodnou infrastrukturu – hostince a hotely tu vznikaly už před 150 lety. I v posledních deseti letech je zájem o Tyrolsko ze strany turistů průběžně narůstající. Všechny tyrolské turistické značky měří dohromady 22 tisíc kilometrů, z nich 5100 km je vhodných pro horská kola a 780 kilometrů je označeno jako cyklostezky.

 

 

 

Cyklostezka podél řeky Inn

Podobně jako vznikají cyklostezky podél řek v České republice, má tu „svou“ i řeka Inn. Tato cyklostezka prochází územím tří zemí, a to od pramene Innu u švýcarského Malojapass až po ústí řeky do Dunaje v německém městě Pasov. Protíná přitom takřka celé Tyrolsko.

Cyklostezka je značena s rakouskou precizností a není na ní snad vůbec možné zabloudit. Hodí se pro celé rodiny, neboť na ní nejsou žádná strmá stoupání, a zároveň je na ní celá řada atrakcí, u nichž se vyplatí zastavit. Kulturních pokladů je dostatek, každá část trasy nabízí pamětihodnosti z bohaté a pohnuté historie: cisterciánský klášter Stams, zemské hlavní město Innsbruck a solné město Hall, muzeum selských usedlostí Kramsach nebo stříbrné doly ve Schwazu (http://www.innregionen.com).

Z cyklostezky podél řeky Inn můžete odbočit a vydat se i jiným směrem. Například do údolí Zillertal a města Mayrhofenu. Z údolí se pak nejpohodlněji dostanete starou zillertalskou lanovkou. I k jezeru Achensee se po Via Bavarica Tyrolensis – spojnici Bavorska a Tyrolska - na kole jede velice dobře. Pro náročnější cyklisty, kteří snesou i těžší kopce, můžeme doporučit cestu z Wiesingu až do Ebenu.

 

Cyklotrasa podél řeky Drau

Bez přehánění jednou z nejznámějších cyklostezek Evropy je cyklotrasa podél řeky Drávy. Ta vede od italské hranice až do Slovinska a vyznačuje se rozmanitostí působivé krajiny. Protíná východní Tyrolsko a během putování po ní rojíždíte zelenými loukami, kolem statků a poklidnými vesničkami. Nádhernou kulisu vám přitom vytvářejí Lienzské Dolomity. Ani tato cesta není příliš náročná, většinou vede po asfaltu a nejsou na ní velké výškové rozdíly. Nádraží podél trasy Vám umožní cestu v případě potřeby o něco zkrátit. Za návštěvu stojí především městečko Lienz, opravdu byste si měli dopřát procházku šarmantním centrem a odpočinek v jedné z pouličních kaváren (http://www.drauradweg.com).

 

 

 

Ideální terény pro horská kola

Příznivce horských kol snad Alpy nemohou nechat chladnými. Místní trasy jsou rozličné co do stupně obtížnosti i terénu, takže vybrat si zde může skutečně každý.

Pravým rájem bikerů je Zugspitz Arena, kterou časopis „Mountainbike“ vyhodnotil před lety jako nejlepší. Více jak sto nabízených tras vede přes Zugspitze, pohoří Wetterstein, osmero horských jezer a několik panenských údolí. Děleny jsou všechny trasy do tří skupin podle svého charakteru a nároků na jezdce. Pro cyklisty, kteří spíše než za sportovní jízdou chtějí mít pohodu a klid, jsou tu třeba příjemné trasy v údolí kolem jezer Heitwangersee, Plansee nebo Fernsteinsee.

Tipem pro bikery s dobrodružnou povahou je okružní trasa pro horská kola Bike Trail Tirol, která prochází celým Tyrolskem. Celkem měří skoro 1000 kilometrů, obsahuje dvaatřicet okruhů a vlastních tras, a pokud byste chtěli projet všechny její části, nastoupali byste 27 tisíc výškových metrů! Od roku 2007 je součástí této sítě i okruh Karwendel vedoucí krajinou mnoha tváří. Spojuje už dříve populární trasy přes pohoří Karwendel s novými stezkami vedoucími údolím Inntal a přes pohoří Sonnwend. Tato čtyřdenní trasa táhnoucí se po severních svazích alpského masívu začíná v Kufsteinu, snadno dosažitelném z Mnichova i Salcburku, a vede ze severovýchodní hranice Tyrolska až do srdce oblasti. Více o Tyrolské MTB cyklostezce, která najdete na http://www.bike.tirol.at.

A aby toho nebylo málo, nabízí Tyrolsko i navazující služby: průvodce, školy jízdy, půjčovny kol stejně jako servisní místa a perfektní značení včetně map a katalogů tras. Výuku horské cyklistiky provozují například v Ischglu ve východním cípu Tyrolska (Bike Academy Ischgl - www.ischgl-bikeacademy.at).

Více o možnostech turistiky a cykloturistiky v Tyrolsku naleznete na adrese www.tyrolsko.cz.

Foto: Tirol Werbung

07.06.2011 - Za hranicemi - autor: redakce - 13861x

Související články

  1. UCI zavádí mistrovství světa na e-biku
  2. Mistrovství světa v silniční cyklistice hostí Innsbruck
  3. Rakouský Leogang láká na podzim cyklisty, milovníky ferrat i dobrého jídla
  4. Rakouský Leogang láká zkušené bikery, romantické duše i rodiny s dětmi
  5. Bike Prague: bikové dobrodružství na dosah ruky i metra už za týden
  6. Turistické agentury vidí v elektrokolech velký potenciál
  7. Dolní Rakousko: tipy na cyklovýlety doplněné výborným jídlem
  8. Noční přejezd Javorníků: ojedinělá MTB vyjížďka na Valašsku
  9. Češi mapují v Africe stezky pro horská kola
  10. Na co se zaměřit u výběru horského kola?

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Bazar

Vše pro děti / henryjones116

Programming Assignment Helper

Kola, ráfky, pláště / henrywatson850

Assignment help

Jízdní kola / milog36061

Wie funktioniert Trezor Suites?

Jízdní kola / mixedil445

metamask extension

Reklama