Domů » Rady

Rady

Ujeďte problémům spojeným s menopauzou

Ujeďte problémům spojeným s menopauzou

Ženy žijící ve vyspělých zemích prožívají až třetinu svého života v postmenopauzálním období, mnohé žijí velmi aktivně, často aktivněji než v době, kdy se intenzívně věnovaly rodičovským povinnostem. Jak může ženám v tomto období pomoci aktivní sport? A je pro ně cyklistika vůbec vhodnou sportovní aktivitou?

Milé čtenářky, také je vám vždy tolik let, na kolik se aktuálně cítíte? Jsme-li pasivní a zanedbáváme-li dlouhodobě své tělo (i duši), můžete se i ve 30 letech cítit (a možná i částečně vypadat) na 60 let a naopak. Sice se spolu s přibývajícími léty vaše fyzické limity mění, nicméně tušíte alespoň, kde ony pomyslné hranice leží, jak daleko můžete ve sportování „zajít“? Nebo jste na aktivní sport rezignovaly a máte pocit, že menopauza vám z hlavy sejme elegantní klobouk a nasadí roztomilý šáteček? A opravdu si chcete onen pomyslný šáteček uvázat v době, kdy máte ještě třetinu života před sebou (mojí milou prababičku čekal v té době dokonce ještě celý „druhý poločas“)?

 

Menopauza: pauza na rozjímání o změně i doba účtování

Menopauza je naprosto fyziologické období v životě ženy, které obvykle přichází mezi 45. a 55. rokem života. V této době dochází k útlumu fungování vaječníků, s čímž souvisí i snížením tvorby některých hormonů (estrogen, progesteron). Ženy po menopauze již nemenstruují a ztrácejí plodnost. Což lze u pozitivně smýšlejících žen označit za příjemnou změnu. Při sportu proto již nemusí řešit „své dny“, nejsou jimi nijak limitovány, či dokonce z dané aktivity částečně vyřazeny.

Menopauzu lze tedy s nadsázkou označit jako odrazový můstek či startovací čáru pro další období života, kdy obvykle opět míváme více času na sebe a své zájmy. Jak kvalitní tato doba bude, určujeme z velké části my sami.

 

 

 

Problémy s menopauzou lze částečně překonat

Medikaci v období přechodu přenecháme odborníkům a zaměříme se raději na to, co pro zmírnění obtíží s ním souvisejících můžeme udělat my sami. Nepříjemné příznaky jakými jsou např. bušení srdce, pocení, návaly horka, poruchy spánku, nervozita, zvýšená únava snížené libido, se objevující obvykle šest a sedm let před poslední menstruací.

Skutečnost, že pravidelně sportující ženy mají obtíže spojené s přechodem menší, potvrzují nejen odborníci, ale i osobní zkušenosti mnoha žen. Např. v diskusním fóru pod článkem „Menopauza vystaví ženám účet“od MUDr. Jana Piťhy, CSc. (ZDE), lze zaznamenat následující komentář: „U mě menopauza proběhla, že jsem ji ani nezaregistrovala. Mám dost pohybu, rekreačně sportu i - cvičení, cyklistika, v zimě lyžování - zkrátka nepociťuji ve svém ani na svém těle žádné velké změny. Na preventivní prohlídky chodím pravidelně a vše je zatím v pořádku. Váhu mám přibližně stále stejnou.“

Aktivní sport před menopauzou i během ní přispívá ke zpomalení možných větších ztrát kostní hmoty (zvýšené riziko osteoporózy) spojených s hormonálními změnami (pokles estrogenů).  Sport má pak pozitivní vliv nejen jako preventivní opatření částečně eliminující řídnutí kostní tkáně, ale známé jsou pozitivní souvislosti vztahující se k oběhovým (srdečně-cévním) chorobám a diabetu. Právě nárůst těchto chorob je po menopauze v ženské populaci alarmující! Jestliže tedy i v tomto období nadále sportujete, prospíváte nejen své psychice pravidelnými dávkami endorfinů, ale i celému svému organismu. Navíc je notoricky známé a staletími prověřené, že ve zdravém (spokojeném) těle sídlí zdravý duchu, což platí, jak potvrzují pozorování zaměřená na psychosomatiku, i naopak.

 

Jízda na kole prospívá v každém věku

Asi už tušíte, že i cyklistika je vedle dalších sportů bezvadnou sportovní aktivitou pro dámy v jakémkoliv věku, neboť nabízí obrovskou variabilitu v možnosti zátěže a náročnosti, a navíc je schopná přizpůsobit se (i technicky, např. výškou řidítek, dámským sedlem, dámským rámem apod.) individuálním fyzickým dispozicím a nárokům každého z nás.  Cyklistika umí plně uspokojit i náročnější estetické nároky (obrovský výběr kol, oblečení i dalších doplňků). Na kole lze poznávat jak hory, tak roviny, tuzemsko i cizinu, lze putovat mnoho dní „na divoko“, nebo podnikat poznávací cesty s příjemným zázemím komfortního penzionu. Pokud nechcete vyrážet osamocené tak, např. Klub českých turistů (ZDE) a některé další sportovně-turistické organizace pořádají nejrůznější organisované výlety. Řada cestovních kanceláří nabízí i cyklisticky zaměřené dovolené, a to jak u nás, tak v zahraničí. Zájezdy jsou obvykle označené i stupněm náročnosti.

Intenzívní jízda na kole je navíc laskavá k vašim velkým kloubům, které mohou ve středním věku vykazovat již první známky opotřebení, zvláště pak máme-li k němu genetické předpoklady či nadváhu. Cyklistika je též výborným rehabilitačním nástrojem v případě endoprotézy kolenního či kyčelního kloubu; zde je však naprosto nutné, zvláště v začátku, dbát rad a doporučení ošetřujícího ortopeda či fyzioterapeuta.

Dostatek jakéhokoliv pohybu a tedy i cyklistiky, zlepšuje prokrvení kostní tkáně a pozitivně působí na stavbu kostí a také zabraňuje úbytku svalové hmoty. Možná je tedy nastal ten správný čas, pořídit si na jaře nové kolo...

 

23.01.2012 - Pro ženy - autor: Martina Machová - 7574x

Související články

  1. Křehké ženy v tvrdém terénu: výbava na enduro
  2. Trek Silque: nové silniční kolo pro dámy
  3. Giant představil kolekci dámských kol LIV
  4. Jak vybrat a koupit dámské kolo?
  5. Jak vybrat dámskou přilbu na kolo?
  6. Součástí seriálu Cyklomaraton jsou Avon jízdy proti rakovině
  7. Co najdete, když otevřete šatník, sportovkyně?
  8. Cyklistko, co na sebe?
  9. Dámská jízda v Radotíně: zábava pro všechny cyklistky
  10. Těhotenství a cyklistika aneb s bříškem na kole

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Reklama