Uspává vás jarní únava? Víme, jak na ni!
Jarní únava se v mnohém podobá sněžnému muži. Všichni ji znají z vyprávění, někteří ji znají osobně, často se o ní píše, ale nikdy se vědecky neprokázalo, že skutečně existuje. Jarní únava není lékařská diagnóza, ale spíše subjektivní pocit. Přesto z nás vysává všechnu sílu a energii potřebnou pro spokojenou jarní cyklistiku.
Jarní únava – vděčné mediální téma těchto dní je již pomalu na ústupu. Pokud ne pomůžeme vám ji pochopit a poradit jak na ni. V některých případech se za ní mohou dokonce schovávat i jiné zdravotní problémy.
Naši předkové ji přirozeně čelili očistnými půsty (postní období před velikonocemi), zařazováním prvních zelených bylin do jídelníčku a také měli to štěstí, že jim nikdo organisovaně neposouval čas. Naši předkové na rozdíl od současné populace pravděpodobně v takové míře netrpěli pylovou alergií, která radost z jara dokáže naprosto spolehlivě pokazit a jarní únavu jen umocňuje, komplikuje a někdy se za ní dokonce schovává. Příchod jara pro ně vždy znamenal již netrpělivě očekávaný konec dlouhé zimy. S jarem přicházelo sluníčko, radost, vůně, barvy a také mnoho a mnoho práce na zahradách a polích i s novou domácí havětí. Troufám si říct, že naši předkové neměli prakticky čas se s nějakou jarní únavou zdržovat.
Přírodu neumlčíme
Vše v přírodě žije či funguje v cyklech a pravidelně se opakujících dějích. Všichni živočichové i rostliny mají své přirozené biorytmy, které nemají snahu ani důvod měnit. Jedinou výjimkou je člověk, který se přírodě tak trochu vymkl, a jde si svou vlastní úspěšnou i „úspěšnou“ cestou. Což se mu v některých případech nevyplácí nebo je draze vykoupeno.
Příroda se na zimu důkladně připravuje, v zimě odpočívá, tukem obalená zvířata spí nebo vydatně šetří energií. My lidé nikoliv, ač potom naše tělo v souladu s přirozenými biorytmy baží. Zatímco jsou zvířata na jaře opilá hormony, plná energie, příroda je v rozpuku, my se často ploužíme, naše výkonnost klesá, míváme sníženou toleranci k fyzické i psychické zátěži. Dokonce někdy trpíváme i výkyvy nálad, podrážděností, nervozitou, jsme pomalí a líní. Ano, to všechno jsou průvodní příznaky oné mýty opředené jarní únavy.
Shrnuto a podtrženo, k pocitu tzv. jarní únavy dále přispívají:
- dlouhodobý nedostatek slunečního světla; sluneční svit podmiňuje produkci hormonu serotoninu, který ovlivňuje i pocit dobré nálady
- omezený přísun kvalitního ovoce a zeleniny; ovoce i zelenina jsou sice po celou zimu k dostání, obé však bývá dovážené z daleka, často nevalné kvality a chuti (např. mdlá rajčata či melouny, kyselé jahody)
- „tučná stravovací období“ (vánoce, silvestr), kdy plácáme páté přes deváté, utápíme se v kopách sladkostí, masa, alkoholu a dodáváme tak tělu nejen přebytek energie, ale i spoustu toxinů, jenž se v organismu usadí a hromadí.
- časté přešlapy ve stravovacích návycích násobené zimními splíny, kdy si vědomě i podvědomě děláme dobře vydatným jídlem
- prodělaná nachlazení, chřipky a další zimní zdravotní peripetie organismus velmi vyčerpají a přechodně mohou snížit imunitu
- na pozadí jarní únavy může stát i probouzející se pylová alergie
- kontrast mezi veselou jarní přírodou a dobíhajícím zimním splínem (někdy až depresí) občas vytvoří jakou zvláštní jarní nostalgii a smutek, jenž prohloubí jarní letargii, únavu a nezájem
Hranice mezi jarní únavou a únavou provázející některé choroby je tenká
Pokud jarní únava časem neodezní (v průměru trvá 2 – 4 týdny), spíše postupem jara graduje a příznaky se zhoršují, možná je na čase navštívit odborníka. Zvláště doprovází-li únavu váhové úbytky, teplota, bolesti svalů a kloubů. Únava totiž provází mnohá onemocnění. Kupříkladu choroby srdce, vysoký i nízký krevní tlak, chudokrevnost, sníženou funkci štítné žlázy, některá autoimunitní onemocnění a v závažnějších případech i nádorová onemocnění. Únava je též jedním z prvních příznaků cukrovky 2. typu. Zvláštní kapitolou je pak tzv. únavový syndrom, kdy je pocit únavy nepřekonatelný, a to i ráno po probuzení a vydatném spánku. Tento stav je dále charakteristický mírně zvýšenou teplotou a bolestí svalů a kloubů. Více o patologických stavech, které nadměrná únava provází, najdete např.: ZDE.
Vyžeňte ji endorfiny
Vzhledem k existenčním nutnostem spojeným se zajištěním potravy a financí, neměli naši předkové na jarní únavu čas a vyháněli ji z těla prací na vzduchu. A dobře udělali! Vydatně okysličili organismus, což mu velice prospělo. My můžeme kromě práce na zahrádce sednout na kolo, obout běžecké boty či si jinak zasportovat. Ideálně někde v přírodě na (relativně) čistém vzduchu, rozhodně ne ve městě či u rušné silnice.
Za takové „tělulibé“ počínání nám budou odměnou vyplavené hormony štěstí tzv. endorfiny (více v článku Zima mě nezastaví jedu pro endorfiny), které organismus ve velké míře produkuje už po 10 minutách intenzivní fyzické aktivity a jejichž povzbuzující účinky přetrvávají asi 30 minut po jejím skončení.
Další pomocníci v boji proti jarní únavě
- dostatečný pitný režim, přičemž rozhodně nic nezkazíte detoxikačními bylinnými čaji
- divoce rostoucí i pěstované zelené bylinky (např. medvědí česnek či lístky smetánky do salátu, kopřivy do nádivky nebo jako kopřivový špenát) jsou bezvadným přírodním zdrojem mnoha minerálů, vitamínů a celé řady dalších bioaktivních látek
- tzv. adaptogeny ve formě doplňků stravy; např. třapatka nachová, rakytník, eleuterokokus, schizandra, které vám pomohou nastartovat organismus a zlepšit jeho imunitní odezvy (více v článku Nastartujte svůj imunitní motor)
- masáže, jež prokrví se svaly a vyplaví se škodlivé látky
- dostatečný spánkový režim
- jakékoliv zájmové aktivity, ze kterých máme radost (zvláště ty sportovní)
- dietní opatření zahrnující alespoň částečnou náhradu bílé mouky a pečiva celozrnnými výrobky, omezení přijmu bílého cukru a výrobků s jeho vysokým obsahem, razantní omezení konzumace uzenin a nekvalitních tuků, velké množství kvalitního ovoce a zeleniny i bilynek v jídelníčku, pravidelná konzumace bílého jogurtu a zakysaných mléčných nápojů, v jídelníčku by měla převažovat jednoduchá jídla s minimálním množstvím surovin a ingrediencí, které by měly být kvalitní a zdravé, ke každému jídlu se podává porce ovoce (např. jako zákusek) či zelenina nebo jsou přímo jeho součástí
„BABSKÝ“ TIP NA JARNÍ ŽIVOTABUDIČ
Dvě hrsti mladých výhonků kopřivy a pampelišky rozmixujeme v 0,5 l vody a necháme 4 hodiny odstát. Zelenou tekutinu scedíme a vypijeme. Kůra trvá 7 dní, ideálně ji předchází jednodenní půst a provází lehká bezmasá strava. Tato kůra prý čistí krev i střeva.
Související články
- „Cyklostezku někdy najdete i tam, kde ji nečekáte,“ říká lékař a zapálený cyklista Richard Češka
- Jak je to s tukem v potravě?
- Novoroční předsevzetí: udělám si víc času na kolo
- Elektrokola jsou prostředkem ke zdraví
- Cyklisté, chraňte svoje oči!
- 5 tipů jak si ozvláštnit přírodní cereální kaše
- Quinoa, mnohým stále ještě utajená pochoutka
- Nizozemcům se jejich vášeň pro cyklistiku vrací ve zdraví i úsporách
- Jízda na kole může ušetřit 80 miliard Euro ročně
- Cyklistika a vegetariánství