Výlety

V Prostějově spustili službu sdílených kol

V Prostějově spustili službu sdílených kol

Stovka jízdních kol je od teď k dispozici uživatelům bikesharingu v Prostějově. Turisté i místní občané si mohou jízdní kolo v Prostějově půjčit po registraci do systému. A když budou dost rychlí, mohou jet i úplně zdarma.

 

Prostějov spustil od pátku 1. března pilotní etapu projektu sdílených kol ve městě. Celkem 100 kol je k mání na devíti místech, desátá výpůjční stanice je navíc v jednání.

Provozovatelem projektu je společnost nextbike, která provozuje bikesharingové systémy ve více než dvou stovkách měst po celém světě. V České republice je to pro ni ale vůbec první bikesharingový projekt. Zajímavostí je, že samotná jízdní kola v Prostějově jsou vyrobena rovněž v České republice. Nextbike se chystá bikesharing v brzké době spustit také v Ostravě nebo v Berouně.

 

Podle primátora Prostějova Františka Jury vyjde služba městskou kasu ročně na stovky tisíc korun. Prostějov je ale město kol a tak nepřekvapí, že už začátek projektu v Prostějově se setkal se zájmem lidí o tuto službu - to potvrzují dvě stovky registrovaných hned v den spuštění bikesharingu ve městě. „Chtěl bych popřát všem uživatelům této služby, aby splnila naše představy, aby fungovala pokud možno bezchybně, a aby si našla své spokojené cyklisty,“ popřál na slavnostní prezentaci uživatelům nové služby František Jura. 

Prvních patnáct minut půjčení bude zdarma, poté se platí patnáct korun za každou započatou půlhodinu. Pro krátké cesty po Prostějově tedy nemusí uživatel vůbec sáhnout do kapsy. Vypůjčené kolo může vrátit na některém z oficiálních výpůjčních stanovišť a nebo v takzvaném virtuálním stojanu, tedy stojanu v majetku města.

 

Více o službě nextbike v Prostějově, jízdních tarifech a registraci do systému najdete na stránkách: nextbikeczech.com/cs/Prostejov/.

 

Foto: Město Prostějov

02.03.2019 - V Česku - autor: Tomáš Gladiš - 6872x

Související články

  1. Sdílená kola v Praze levná jako MHD
  2. Rekola jsou prvních 15 minut zdarma
  3. Ostrava hledá provozovatele bikesharingu
  4. Bikesharing ve světě
  5. Bikesharing v České republice
  6. Český bikesharing je na vzestupu, do Prahy míří čínský projekt
  7. Rozhlednou roku 2016 je Bukovka u Rapotína
  8. Rekola rostou: novinky pro sezónu 2017
  9. Bikesharing funguje v 800 městech světa, půjčuje se milión kol
  10. Vrchařská koruna Jesenicka 2015

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Reklama