Články

Vídeň chce zvýšit počet cyklistů ve městě

Vídeň chce zvýšit počet cyklistů ve městě

Výsledky studií potvrzujících, že ve městě je bicykl často nejrychlejší variantou dopravy, se již dostaly i do Vídně. V ekologicky laděném Rakousku navíc hodně slyší na ochranu životního prostředí a čistoty ovzduší. I proto chce vedení rakouské metropole aby se na své cesty po městě Vídeňané vydávali častěji.

Podle statistik se Vídeň honosí velmi vysokou kilometráží cyklostezek a cyklotras – cyklisté v rakouské metropoli mohou využívat celkem 1170 kilometrů komunikací! V současné době uskuteční Vídeňané průměrně okolo pěti procent cest po městě. Radnice si však přeje, aby toto číslo narostlo do roku 2015 na deset procent. A snaží se. Buduje cyklostezky, cyklopruhy a infrastrukturu, která by cyklistům v ulicích Vídně život usnadnila.

Již dříve jsme vás informovali o podpůrném programu města, jež svým obyvatelům nabídlo příspěvěk ve výši až tří set Euro na nákup elektrokola. To vše proto, aby Vídeňané méně jezdili po městě autem. Stejně tak potom finanční podporu vedení města směřovalo k budování cyklostojanů na neveřejných místech

 

 

Již dnes jsou ve Vídni místa s velkou koncentrací cyklistů. Největší měrou se jízdní kola na dopravním provozu podílejí v samotném centru města, a to často i z jedné pětiny – tak je tomu například na Mariahilfer Straße.

Podobně jako funguje Zelená mapa v Praze nebo cyklomapa v Brně, nabízí i Vídeň on-line mapu pro cyklisty. Mohou si v ní zobrazit všechny cyklotrasy ve městě, a to včetně těch pro horská kola, i různé cíle, které mohou být pro cyklisty ve Vídni využitelné. Systém navíc ukáže, zda jde ryze jen o cyklostezku nebo se o stezku sdílenou i s pěšími. Zaneseny jsou v mapě i stojany na kola, kde si cyklisté své bicykly mohou uzamknout. Mapu naleznete na adrese www.wien.gv.at/stadtplan/.

 

Garáž pro kola

 U nádraží Wiener Westbahnhof vyrostla „cyklistická garáž“. I ta by měla cyklisty nalákat k tomu, aby se k tomuto dopravnímu uzlu dostávali na kolech. Lidé zde totiž mohou bicykl pohodlně a bezpečně odstavit a na další cesty se vydat hromadnou dopravou. Prostor bude ve stojanech pro asi tři stovky jízdních kol. A podobné garáže budou vznikat i na dalších místech ve Vídni, především na dopravních křižovatkách spojujících cyklostezky, trasy metra a železnice. Tři garáže pro cyklisty město plánuje vybudovat i u vídeňského hlavního nádraží, kde se počítá s kapacitou 1100 jízdních kol. Navíc bude v těsné blízkosti i obchod s koly, servis a půjčovna.

 

Tematické cyklostezky

Kromě bohaté nabídky cyklotras se Vídeň snaží o rozšíření cyklistiky ve městě i méně tradičními cestami. Jednou z nich je vznik tematických cyklostezek, které cyklisty provedou centrem města, okolo dunajského kanálu a Dunaje nebo do údolí řeky Liesing. Přehled tras i s jejich popisy a charakteristikami najdete na tomto odkazu. I my se k nim na stránkách Kolo.cz ještě dostaneme…

Ukazuje se, že všechy výše popsané kroky a vstřícnost města k cyklistické dopravě nesou své ovoce. Podle výsledků výzkumu vídeňského dopravního podniku využívají členové domácností vlastnící automobil autem jen 38 % svých cest, zatímco k plným třiceti procentům využívají veřejnou dopravu. Autobusy, tramvaj a metro zaujímají ve způsobech dopravy první místo – obyvatelé rakouské metropole jimi urazí 36 % všech svých cest. Na druhém místě jsou jízdy autem (31 %) a dále pěší chůze (28 % cest). Nyní je snahou města Vídně přitáhnout více svých obyvatel k jízdnímu kolu...

 

Foto: Rupert Christanell/wien.at

30.09.2011 - O čem se mluví - autor: Tomáš Gladiš - 9580x

Související články

  1. Španělská Orbea představila městského krasavce Diem
  2. Ve Vídni staví cyklopark pro zlepšení motoriky dětí
  3. Mistrovství světa v silniční cyklistice hostí Innsbruck
  4. oh!bike je jedním z nejlehčím elektrokol do města
  5. Rakouský Leogang láká na podzim cyklisty, milovníky ferrat i dobrého jídla
  6. Cyklista na chodníku: jak to vlastně celé je?
  7. Podle Cyklobarometru se nejlépe cyklisté cítí v Otrokovicích
  8. Právě vychází příručka městského cyklisty Městem na kole
  9. Rakouský Leogang láká zkušené bikery, romantické duše i rodiny s dětmi
  10. „Cyklostezku někdy najdete i tam, kde ji nečekáte,“ říká lékař a zapálený cyklista Richard Češka

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Bazar

Jízdní kola / sumitihomelen

Loans borrowing without collateral

Vše pro děti / renderspoint

3D Architectural Rendering Services

Vše pro děti / Jameessmith

Need help with your assignments in London?

Reklama