Články

Vídeň podporuje stojany na kola

Vídeň podporuje stojany na kola

Jedním z důvodů, proč někteří lidé odmítají jezdit do města na kole, je i fakt, že není kam kolo bezpečně a prakticky uzamknout. Město Vídeň proto podpořila rozšíření cyklostojanů, a to i na neveřejných prostranstvích finanční podporou. Jak jsme na tom ve srovnání s rakouskou metropolí my?

Důležitá pro větší využívání kola jako dopravního prostředku je instalace stojanů na kola nejlépe v blízkosti strategických míst. U škol, úřadů, sportovních zařízení a nebo tak aby byla cyklistům umožněna návaznost na městskou hromadnou dopravu.

Město Vídeň podpořilo rozšiřování sítě stojanů na kola i na jiných, než veřejných prostranstvích. Bezpečné a pohodlné odkládání kol významně přispívá k jejich používání jako městského dopravního prostředku. Od poloviny roku 2008 existuje dotační program, všichni Vídeňané tak mohou získat finanční prostředky pro instalaci stojanů na kola v neveřejném prostoru, například u neobecních domů. Přes 200 žadatelů takto získalo již okolo 165 000 eur (přes 4 mil. Kč).

Naproti tomu Praha ještě před dvěma lety čelila kritice, že cyklostojany sice pořizuje, ale instaluje je na špatných místech. Technická správa komunikací podle Sdružení cyklistů instalovala většinu cyklostojanů za osm milionů korun na místa, kde nejsou potřeba. Magistrát se obhajoval tím, že ještě před zahájením instalace nových stojanů bylo v roce 2007 na území hlavního města na základě terénních průzkumů evidováno přes 400 stojanových hnízd a od té doby jich dalších několik stovek přibylo. Na serveru Praha cyklistická naleznete aktualizovaný přehled stojanů včetně lokalizace v dynamické mapě. Stojanová místa navíc po Praze instalovala také společnost Ekolo (více na ekolo.cz).

 

Foto: www.plzenskonakole.cz

V Plzni poukázali na velký zájem o zavedení kvalitních cyklostojanů – vyvinuli vlastní nový typ. Pro jejich vytvoření se inspirovali v zahraničí a sdružení Plzeňsko na kole pak mohlo díky finančnímu daru MO Plzeň 2 projekt realizovat. Více se o tulipánových stojanech dozvíte na www.plzenskonakole.cz.

Ostrava jako město rozmístilo před více než pěti lety bezpečnostní stojany před důležitými institucemi a nejčastěji navštěvovanými místy (více zde). Před měsícem byly nové cyklostojany nainstalovány v Ostravě. Firma Garáže Ostrava po dohodě s náměstkem primátora na čtyřech místech v centru města umístila stojany na kola, které mohou cyklisté bezplatně využívat. Stojany jsou instalovány tak, aby byly pokud možno v přímém dohledu obsluhy parkovišť nebo garáží. Jedná se o garáže před magistrátem na Prokešově náměstí, na Černé louce a parkoviště na nám. Msgre Šrámka a u Domu umění. Prozatím panuje mezi cyklisty s umístěnými stojany spokojenost – jsou totiž bezpečné, kolo nepoškodí a zamknout kolo je možné o rám. Jen je jich zatím málo.

25.08.2011 - O čem se mluví - autor: redakce - 8386x

Související články

  1. Španělská Orbea představila městského krasavce Diem
  2. Ve Vídni staví cyklopark pro zlepšení motoriky dětí
  3. oh!bike je jedním z nejlehčím elektrokol do města
  4. Cyklista na chodníku: jak to vlastně celé je?
  5. Podle Cyklobarometru se nejlépe cyklisté cítí v Otrokovicích
  6. Právě vychází příručka městského cyklisty Městem na kole
  7. „Cyklostezku někdy najdete i tam, kde ji nečekáte,“ říká lékař a zapálený cyklista Richard Češka
  8. Aplikace UrbanCyclers začíná odměňovat své uživatele
  9. Rekola rostou: novinky pro sezónu 2017
  10. Ukončení sezóny na cyklotrase Brno-Vídeň se zúčastnilo 600 cyklistů

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Reklama