Vitamín D místo očkování proti chřipce?
Letošní zima byla na slunečné dny velice skoupá a letní zásoby vitamínu D nám již dávno došly, možná i proto daly mnohým z nás infekční nemoci tolik zabrat. Ptáte se, jak souvisí vitamín „na kosti“ a obranyschopnost? Velmi.
„Déčko“ je bohužel stále poněkud opomíjeným vitamínem, možná se tak nějak stále všeobecně spoléhá na to, že se o jeho dostatek bez problémů postará naše tělo a sluníčko a sem tam i nějaká ta sklenice mléka, nebo porce ryby k večeři. Jenže mnoho studií i privátních pozorování lékařů naznačuje, že vitamín D nám v zimě i předjaří může opravdu chybět. Například praktická lékařka a zastánkyně tzv. celostní medicíny, MUDr. Ludmila Eleková, na svých internetových stránkách uvádí: „Měřila jsem cca 100 pacientů na konci zimy a normální hladinu jich měli jen 3. Tj. 3%. Dokonce i ti, kteří byli předchozí léto u moře, na jaře měli nízké hodnoty. Zásoby vitamínu D z léta vydrží max. 3 měsíce, což může být jedním z důvodů, proč chřipkové epidemie přicházejí nejvíce až po vánocích. ”
Domněnky o souvislosti některých respiračních onemocnění s nedostatkem vitamínu D však potvrzují i mnohé oficiální studie.Zajímavé informace z publikovaných výzkumů a studií najdete v mezinárodním archivu knihovny ve Washingtonu:www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez
Vitamín D jak jej všichni známe
Asi jste již slyšeli, že fatální nedostatek vitamínu D způsobuje rachitidu (křivici), stav kdy postiženému doslova měknou kosti a deformují se pod váhou těla. Vitamin D totiž usnadňuje vstřebávání vápníku a jeho následné ukládání v kostech. „Déčko“ si naše tělo syntetizuje samo, a také je schopné jej přijímat z některých potravin. K tomu aby tělo vitamín vyrobilo, je potřeba jediné; vystavit pokožku slunečním paprskům. V pokožce se pak za nezbytné účasti slunečního záření vytvoří vitamín D, přesněji D3, z provitamínu 7-dehydrocholesterolu (derivát cholesterolu). Dále pak ještě známe syntetický vitamin D2.
Potraviny bohaté na vitamín D: rybí játra (hlavně tresčí), maso tučnějších mořských ryb (sardinky v oleji je z tohoto pohledu velmi vhodné konzumovat i s páteří), mléko, máslo a žloutky
Vitamín D prokazatelně zlepšuje imunitní reakce organismu, dokonce lze směle tvrdit, že je pro správné fungování imunity nepostradatelný. Pokud nám tento vitamín dlouhodobě chybí, je logické, že se nevědomky vystavujeme zvýšenému riziku onemocnění běžnými sezónními infekčními nemocemi, jakými jsou rýma, chřipka, záněty horních i dolních dýchacích cest, ale i dalším vážnějším nemocem.
V USA dokonce před několika lety vznikla rada pro vitamín D, která sdružuje několik prestižních vědců a lékařů, kteří poukazují na souvislosti nedostatku tohoto vitamínu v americké populaci a některými tzv. civilizačními nemocemi. Například závěry studie z university v Denveru a Dětské nemocnice v Bostonu publikované v roce 2009 v prestižním časopise Archives of Internal Medicine, poukazují na to, že u osob s nejnižšími naměřenými hladinami vitamínu D se mnohem častěji vyskytovalo nachlazení a chřipka, než u optimálně zásobených jedinců.
Vyrážíte-li tedy v zimně na hory, nezapomeňte kromě ladění kondice na běžkách občas – alespoň na 10 minut – posedět na sluníčku a nechat pokožku pracovat.
Vyčerpávající odborný text o chřipce a vitamínu D najdete např.: ZDE
Vitamín D a další závažná onemocnění
Další publikované studie, které lze dohledat kupříkladu ve výše uvedeném mezinárodním archivu knihovny ve Washingtonu, poukazují na možné souvislosti mezi nedostatkem „slunečního vitamínu“ a mnoha závažnými chorobami – například: rakovinou prsu, rakovinou tlustého střeva, roztroušenou sklerózou, cukrovkou, artritidou, autismem u dětí, astma, lupenkou, depresemi atd. Seznam je dlouhý a suverénně mu mimo respiračních onemocnění kralují i tzv. civilizační choroby. Což s největší pravděpodobností souvisí s moderním životním stylem, kdy každý den trávíme venku jen minimum času, navíc jsme nuceni kvůli tenčící se ozónové vrstvě používat ochranné krémy, které bohužel tvorbě vitamínu zabraňují. Nicméně 10 minut slunění bez aplikace krému je naprosto dostatečné, a pokud tak nečiníme v tropických vedrech v pravé poledne, pokožce tak rozhodně neublížíme. Jezdíme-li pravidelně na kole, stačí vyhrnout rukávy, obléct kraťasy a déčko se jen hrne.
Dávkování a dostupnost
Jak zjistíme, že máme vitamínu D nedostatek? Tento úkol je nelehký, museli bychom přesvědčit svého praktického lékaře nebo imunologa, aby nás odeslal na test (krevní). Jen málo lékařů vás však na základě vyšší nemocnosti na takové vyšetření odešle, neboť se uvedené souvislosti bohužel stále nezapsaly do širšího povědomí. Zmíněné nemoci mohou mít navíc samozřejmě celou řadu dalších příčin, které se vzniku onemocnění podílí v součinnosti.
Dalším problémem je skutečnost, že u vitamínu D, stejně jako u dalších vitamínů rozpustných v tucích, existuje možnost předávkování. Sice se zdá, že poněkud přeceňovaná (např. v USA byly v posledních letech denní dávky mnohanásobně navýšeny), i tak je však vhodné jeho preventivní užívání konzultovat s lékařem. Doporučené dávkování například výše zmíněné MUDr. Elekové najdete ZDE. Bezpečným zdrojem vitamínu D je rybí tuk, který je v lékárnách též běžně dostupný.
Foto: Michal Červený, Petr Bureš a autorka
Související články
- „Cyklostezku někdy najdete i tam, kde ji nečekáte,“ říká lékař a zapálený cyklista Richard Češka
- Jak je to s tukem v potravě?
- Novoroční předsevzetí: udělám si víc času na kolo
- Elektrokola jsou prostředkem ke zdraví
- Cyklisté, chraňte svoje oči!
- 5 tipů jak si ozvláštnit přírodní cereální kaše
- Quinoa, mnohým stále ještě utajená pochoutka
- Nizozemcům se jejich vášeň pro cyklistiku vrací ve zdraví i úsporách
- Jízda na kole může ušetřit 80 miliard Euro ročně
- Cyklistika a vegetariánství