Články

Vypadá jako motorka, ale je to kolo

Vypadá jako motorka, ale je to kolo

Futuristická studie chce ukázat, jak by mohly speciály pro časovku vypadat, kdyby jejich konstrukce nebyla svázána pravidly Mezinárodní cyklistické unie. A je to koncept hodně zajímavý!

 

Pravidla Mezinárodní cyklistické unie (UCI) jsou tu především od toho, aby se omezilo možné zvýhodnění některých závodníků a udržely se alespoň přibližně podobné podmínky pro samotný sportovní výkon. Podle některých konstruktérů ale brzdí podobná pravidla technologický vývoj a proto vznikl projekt nazvaný fUCI, který se snaží ukázat možnosti současné techniky.

 

Sami si můžete domyslet, co tvůrci konceptu vedení Robertem Eggerem, šéfem vývoje značky Specialized, myslí oním písmenkem "F" před zkratkou názvu Mezinárodní cyklistické unie. První, čeho si všimnete, je spíše motocyklové ražení celého kola včetně předního štítu a různé aerodynamické prvky, které by samozřejmě skrz pravidla UCI nikdy neprošla. Kolo také boří mýtus o nutnosti zachování hlavního rámového trojúhelníku a trojúhelníkové zadní stavby.

Další zajímavostí je výrazně větší zadní kolo o průměru 33,3 palce, které funguje jako setrvačník a pomáhá tedy udržovat rychlost pohybu. Nevýhodou takového velkého rozměru je ale fakt, že roztočit jej a uvést stroj do pohybu dá přece jen trochu více zabrat. Proto je fUCI vybaven elektromotorkem, který funguje jako asistent při rozjíždění. Jeho baterie může být dobita běžně ze sítě a nebo s pomocí solárního panelu.

 

Tím ale elektronika pod kůží konceptu fUCI zdaleka nekončí - stroj totiž nabízí spojení svých palubních senzorů s chytrým mobilním telefonem, který může být uchycen v kokpitu kola. Uživatel pak může kolo uzamknout, když od něj odchází, plánovat a sledovat trasy, přijímat varování před blížícími se automobily, kontrolovat tlak v pláštích a nebo zapnout automaticky světla pokud se sešeří. fUCI má mimochodem i brzdová světla, která jsou umístěna na drobném zavazadlovém prostoru v zadní části, který může sloužit pro uložení pláštěnky, náhradního pláště a podobně.

Více najdete na http://veryspecialthings.specialized.com/eff-you-see-eye-2/

Foto: Carsom Blume

10.12.2015 - O čem se mluví - autor: Tomáš Gladiš - 9563x

Související články

  1. Příroda v obležení: Jak a kam hlásit turistický vandalismus
  2. Kolo budoucnosti od Škodovky
  3. Jednoduše a rychle k cíli s BeeLine
  4. Novinka od GoPro už je v prodeji
  5. Bike Mokumono uspěl na Kickstarteru, teď jde do produkce
  6. Konec řetězů? CeramicSpeed představil bezřetězový pohon
  7. Luxusní hodinky pro cyklisty Richard Mille RM 70-01
  8. Kodaň zavádí informační digitální tabule pro cyklisty
  9. Startup COBI směřuje pod křídla společnosti Bosch
  10. Startup Ahooga razantně vstoupil mezi skládačky

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Reklama