Články

Výzva Do práce na kole poprvé také v lednu

Výzva Do práce na kole poprvé také v lednu

Sezóna jízdy na kole už dávno skončila? Můžete se přesvědčit o opaku, alespoň tedy na týden. Příští pondělí totiž začíná týdenní Lednová výzva Do práce na kole (nebo pěšky či poklusem). O lednovou verzi tradiční květnové výzvy si řekli sami účastníci.

 

 

Jezdit celý květen do práce na kole, běhat nebo chodit pěšky může být pro někoho velká výzva. Po osmi letech však tradiční jarní akce nestačí. Že může být kolo běžným dopravním prostředkem i víc než jen pár měsíců v roce, chtějí dokázat organizátoři ze spolku Auto*Mat i soutěžící z celé republiky.

 

„S nápadem přišel Jirka Štrupl z královéhradeckého Bajkazylu, mj. majitel orginálního cyklopluhu. S tím v zimě ve svém volném čase brázdí hradecké cyklostezky a odklízí sníh,” popisuje Honza Haruda, vedoucí projektu Do práce na kole z Auto*Matu.

„O tento šílený nápad jsme se podělili s účastníky našich dalších akcí. Na dotazník, jestli by se chtěli zapojit do týdenní lednové výzvy, nám odpovědělo 2 700 lidí a 58 % bylo pro. Tak jsme si řekli, že to zkusíme,” pokračuje Honza.

 

Lednová výzva Do práce na kole (ale také pěšky či poklusem) se koná od 21. do 27. ledna, je zdarma a jednotlivci se mohou registrovat na webu www.dopracenakole.cz. Tady pak mohou porovnávat svou pravidelnost i výkonnost s dalšími účastníky. Anonymizovaná data o zapsaných cestách pak pomáhají zjistit, kudy cyklisté v zimě jezdí a jak by bylo možné tomu přizpůsobit infrastrukturu.

V Lednové výzvě nejde o kilometry, ale o pravidelnost. Během týdne je potřeba alespoň 3 dny vyrazit na vlastní pohon. Způsoby pohybu je možné kombinovat. Cesty si pak účastníci tradičně zapisují ručně na webu, nebo pomocí propojených aplikací Urban Cyclers, Na kole Prahou, Superlife nebo Strava.

 

„Pro naše příznivce i milovníky kol to bude skutečná výzva. Neexistuje špatné počasí, jen špatné oblečení. Doporučujeme také nezapomenout na řádné osvětlení kola. A pokud podmínky nedovolí kolo, chůze pěšky to jistí,“ dodává Michal Lehečka z Auto*Matu.

Důležitým aspektem akce je zdravotní přínos pohybu po vánočních svátcích a také upozornění na fakt, že většina znečištění v Praze překvapivě nepochází z průmyslu, ale z automobilové dopravy.

Foto: Anna Šolcová a Vojtěch Hrabal 

16.01.2019 - O čem se mluví - autor: Press news - 4357x

Související články

  1. Skončila výzva Do práce na kole
  2. Registraci k 10. ročníku Do práce na kole prodloužena
  3. Startuje 10. ročník výzvy Do práce na kole
  4. Kaufland nabízí zákazníkům unikátní stojany na kola
  5. Do práce na kole vyjedeme letos už podeváté
  6. Podle Cyklobarometru se nejlépe cyklisté cítí v Otrokovicích
  7. Do práce na kole, pěšky a poklusem se v květnu vydalo přes 16 tisíc zaměstnanců
  8. Aplikace UrbanCyclers začíná odměňovat své uživatele
  9. Rekordní počet účastníků soutěže Do práce na kole
  10. Do práce na kole letos lámalo rekordy

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Bazar

Vše pro děti / henryjones116

Programming Assignment Helper

Kola, ráfky, pláště / henrywatson850

Assignment help

Jízdní kola / milog36061

Wie funktioniert Trezor Suites?

Jízdní kola / mixedil445

metamask extension

Reklama