Výlety

Na kole k vinicím Ženevského jezera

Na kole k vinicím Ženevského jezera

Největší švýcarské a zároveň i francouzské jezero, které leží v západním Švýcarsku na hranicích s Francií, nabízí spojení několika zdánlivě neslučitelných věcí - hor, vinic a vody. Malebné prostředí a teplé klima vytváří u Ženevského jezera podmínky vhodné i pro cyklistiku.

Ze západu jej ohraničuje kopcovité předhůří a z východu skalnaté hory, mezi nimiž a jezerem je jen úzká břehová terasa. Ženevské jezero je největší švýcarské a zároveň i francouzské jezero, které leží v západním Švýcarsku na hranicích s Francií. Navíc jde o největší jezero v Alpách a po Balatonu o druhé největší ve střední Evropě.

 

Dvaasedmdesát kilometrů dlouhé jezero, jehož hlavním přítokem je řeka Rhône, je ovlivněno táním ledovců. V létě je proto úroveň hladiny o jeden metr výše než v zimě. Klima v okolí jezera je mírné, teplé. Tak jako ve většině švýcarských kantonů se i v okolí Ženevského jezera pěstuje víno. Vinohrady zaujímají v okolí jezera 840 hektarů plochy a z velké části využívají zídek vystavěných od 11. století cisterciánskými mnihy, kteří 450 kilometry zídek v podobě deseti tisíc teras upravili kopec nad jezerem. Právě proto se zde vinné révě daří, neboť sluneční světlo se během dne odráží od Ženevského jezera a teplo, nahromaděné ve zdech, z nich sálá v noci. Právě odtud pocházejí vína Chasselas Calamin, Chardonney, Dézaley, Epesses, Lutry, St-Saphorin, Vevey-Montreux a Villette. Jedinečnost teras v kantonu Waadr uznalo i UNESCO zařadilo je před pěti lety mezi světová kulturní dědictví.

Ženevské jezero, či Lac Leman, jak ho nazývají francouzsky mluvící Švýcaři, je díky svému klimatu a vlastnostem půdy perfektním místem pro pěstování hroznů a zároveň místem zaslíbeným turistům a cykloturistům. Ke stezce Route de Vignoble, značené cedulí se stylizovaným hroznem, projedete přímo skrz vinice, mezi vesničkami čítajícími jen pár domů, okolo vinařskách statků a zámečků. A když vás kolo omrzí, můžete vyrazit do nedalekých hor za vysokohorskou turistikou a nebo se vydat mezi vinice vlakem Train des Vignes z Vevey do Puidoux-Chexbres.

 

Chcete-li poznat tuto oblast ze sedla jízdního kola, můžete se právě vlakem vydat z města Vevey ve vinařském regionu Lausanne na krásný třicetikilometrový výlet mezi vinicemi. Vevey je mimochodem místem, kde byla vynalezena mléčná čokoláda a dnes je hlavním sídlem značky Nestlé. Výhledy po cestě z vlaku vás dostatečně nabudí a namotivují do kilometrů, které vás čekají na kole. Z vinařského městečka Chexbres sjedete do vesničky Saint Saphorin a po severním břehu Ženevského jezera dojedete zpět do Vevey. Po cestě můžete obdivovat ruční práci místních vinařů a nádeníků, i díky jejichž laskavé péči možná právě zde vznikají jedny z nejlepších vín na světě.

 

Další informace

15.10.2012 - Za hranicemi - autor: redakce - 16219x

Související články

  1. Tradice Svatomartinského vína
  2. Kam letos vyrazit na vinobraní?
  3. Nevstupovat! Vinaři zamykají vinice!
  4. Bordeaux investuje do rozvoje cyklistiky
  5. Nenechte si ujít: Na kole vinohrady Uherskohradišťska 2016
  6. Ukončení sezóny na cyklotrase Brno-Vídeň se zúčastnilo 600 cyklistů
  7. Putování za burčákem a Tour de Burčák 2016
  8. Na kole po stopách Cyrila a Metoděje
  9. Za bílým vínem vyrazte na Uherskohradišťsko, za červeným na Slovácko
  10. V sobotu 19. září se koná Tour de burčák 2015

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Reklama