Antioxidanty ve sportovní výživě
Antioxidanty jsou výživovou mantrou posledních let. Jsou přidávány do běžných potravin i do speciálních výživových doplňků pro sportovce. Během fyzické aktivity je totiž organismus ve větší míře vystaven vlivu nebezpečných volných radikálů, jejichž negativní vliv umí právě antioxidanty eliminovat.
Volné radikály jsou vedlejší produkty metabolismu, které agresivně působí na buňky a mají za následek stárnutí a různé zdravotní problémy včetně srdečně-cévních chorob a některých typů rakoviny. Netýká se to ale jen lidského těla, stačí si představit žluknutí tuků nebo hnědnutí světlé dužiny plodů. Antioxidanty jsou po chemické stránce velmi různorodou skupinou látek. Proto se liší i jejich účinek, tedy jeho chemická podstata.
Asi již začínáte tušit, proč jsou antioxidanty tak populární. Své využití nacházejí vzhledem k svým schopnostem v mnoha oborech, zejména pak v potravinářském průmyslu – prodlužují trvanlivost potravin, pozitivně ovlivňují jakost výrobku, jeho vzhled i strukturu, což samozřejmě platí i o přirozeně se vyskytujících antioxidantech v ovoci a zelenině. Přidávání antioxidantů do potravin je regulováno vyhláškou. Některé antioxidanty jsou i při vysokých dávkách neškodné, jiné není vhodné konzumovat ve vyšších dávkách a dlouhodobě.
Antioxidanty a volné radikály
Antioxidanty ve formě doplňků stravy (nebo jako jejich součást) pomáhají tělu v boji proti tzv. volným radikálům. Jako volné radikály se označují organismu nebezpečné látky, které v něm vznikají jako odpad při běžných metabolických procesech (dýchání apod.). Dále však tyto látky získáváme či absorbujeme z vnějšího prostředí (životní prostředí znečištěné toxickými chemikáliemi, nekvalitní strava a voda, kouření). Za větším objemem volných radikálů v těle může stát také stres a nemoc.
Překročí-li množství volných radikálů únosnou mez, kdy si organismus již neumí vlastními silami s odbouráním volných radikálů poradit, vzniká tzv. oxidační stres, který může stát v pozadí mnoha zdravotních komplikací, zejména tzv. civilizačních onemocnění. A to je už opravdu dobrý důvod k tomu, se takové situaci všemi možnostmi bránit.
Sportem ke zdraví?
Vzhledem k vyšší svalové teplotě, která je během sportování běžná, a také s přihlédnutím k intenzivnější ventilaci (zvláště ve znečištěném prostředí), vzniká v organismu sportovce volných radikálů více než při normálním zatížení.
Dalším faktorem nahrávajícím rostoucímu objemu radikálů v těle aktivního jedince při výkonu je skutečnost, že během sportu „jede“ metabolismus na plné obrátky. Objem metabolického odpadu je pak logicky větší, než při běžných činnostech. Mezi dalšími významnými faktory, které ovlivňují množství vzniklých volných radikálů, figuruje také nadváha a vyšší věk.
Velmi zajímavá je však skutečnost, že se někteří odborníci domnívají, že pokud sportovec trénuje pravidelně, vícekrát týdně, tak se množství těchto nežádoucích látek v organismu pozvolna sníží. A pozor, a to jak v klidu, tak při fyzické aktivitě!
Nejběžnější antioxidanty, které v doplňcích stravy najdete
Některé antioxidanty přijímáme v přirozené podobě (ovoce, zelenina apod.), jiné si náš organismus syntetizuje sám. Další antioxidanty koupíme ve formě tablet, tobolek, sirupů v lékárně, nebo jako jednu z ingrediencí energetických drinků, gelů a dalších sportovně laděných doplňků stravy. Mezi nejčastěji zastoupené látky s antioxidačním působením patří vitamíny A, E, C, B2, B15, selen, zinek, mangan, beta, bioflavonoidy (resveratrol), některé druhy tříslovin (z čajovníku čínského), enzymy (koenzym Q10) a některé aminokyseliny (taurin).
Antioxidanty „nadupané“ potraviny Borůvky, modré hrozny (ideálně barevnou dužinou), červené víno, ostružiny, maliny, černé jeřabiny (arónie), česnek, rajčata, brokolice, mrkev, zelená koření (např. medvědí česnek, řeřicha, pažitka, libeček, petržel), čaj (černý, žlutý, zelený, bílý), rybí tuk, kvalitní krůtí maso, losos |
---|
Mnozí odborníci se domnívají, že naše tělo lépe využívá přirozeně se vyskytující antioxidanty, tedy látky s antioxidačním působením obsažené např. v ovoci, zelenině, koření a bylinách, ořeších, semenech, obilovinách, olejích atd. Logicky si to lze zdůvodnit tvrzením, že na tuto formu přísunu je organizmus po tisíciletí zvyklý, navíc jsou účinné látky z potravin často vstřebávány podmíněně, s vazbou na jinou substanci. Jednoduše řečeno: vstřebávání jedné látky je podmíněno přítomností jiné či správným poměrem, což v některých případech suplement nezaručí. Nicméně protože kvalita potravin, a tedy i obsah cenných látek, není vždy 100 %, nebo by bylo v některých případech nutné pro kýžený efekt sníst velký objem dané potraviny, bývá jako „pojistka“ užitečné, si v obdobích zvýšených nároků dopřát kvalitní antioxidanty ve formě doplňku stravy. Nároky mohou růst při vyčerpávajícím sportovním výkonu, po úrazu a operaci, při sportu v extrémně znečištěném ovzduší apod.
Související články
- „Cyklostezku někdy najdete i tam, kde ji nečekáte,“ říká lékař a zapálený cyklista Richard Češka
- Jak je to s tukem v potravě?
- Novoroční předsevzetí: udělám si víc času na kolo
- Elektrokola jsou prostředkem ke zdraví
- Cyklisté, chraňte svoje oči!
- 5 tipů jak si ozvláštnit přírodní cereální kaše
- Quinoa, mnohým stále ještě utajená pochoutka
- Nizozemcům se jejich vášeň pro cyklistiku vrací ve zdraví i úsporách
- Jízda na kole může ušetřit 80 miliard Euro ročně
- Cyklistika a vegetariánství
Ahoj, hezký článek!Děkuju za info. Přidávám odkaz na sportovní portál, kde si můžete najít kamarády na kolo a získat slevy na další sporty. :) http://sportcentral.cz/
odpověz na tento komentář