Domů » Rady

Rady

Bezpečně na kole: digitální zpětné zrcátko pro cyklisty

Bezpečně na kole: digitální zpětné zrcátko pro cyklisty

Další důkaz o tom, jak digitální technologie prosakují do cyklistiky je digitální zpětné zrcátko pro cyklisty Hindsight 35. To pomocí kamery snímá dění za vámi, ale zároveň je fundovaným cyklocomputerem s celou řadou dalších ryze cyklistických funkcí, které na kole můžete ocenit.

Jak jistě víte, při jízdě na kole (na silnicích nebo v městském provozu zvlášť) je důležité sledovat okolí a vědět, co se kolem vás děje. Umění předvídat a pohybovat se v provozu vám totiž může zachránit život. Sledování toho, co se děje za vámi, je možné jen při otočení hlavou a zpravidla tak činíme jen tehdy, potřebujeme-li odbočit. V autech ale díky soustavě zpětných zrcátek máme představu o dění za sebou daleko lepší a právě toho se chytili vývojáři systému Hindsight 35.

Klasická zpětná zrcátka někteří cyklisté na řidítkých vozí, ale pro většinu jsou nepraktická. Americká společnost Cerevellumv čele s bývalým cyklistickým závodníkem Evanem Solidou proto vyvinula digitální přístroj, který toto zpětné vidění umožňuje. Evan Solida měl při myšlence na podobnou pomůcku pro cyklisty vlastní motivaci, neboť po tragické nehodě kdy ho srazil při jízdě na kole automobil zezadu, málem nepřežil a díky svým zraněním byl nucen ukončit profesionální kariéru závodníka. V roce 2009 Evanův unikátní projekt, jak pomoci ostatním jezdcům a vyhnout se podobné situaci, podpořila také americká společnost UCAN, která se svými investicemi soustředí na zaštiťování nadějných projektů v oblastech technologií a výzkumu.

 

Výsledkem vývoje je systém, jehož srdcem je VGA kamerka pod sedlem, z níž se obraz přenáší pomocí micro-HDMI kabelu na displej řídící jednotky na řidítkách. Speciální aplikace přístroje upravuje obraz v reálném čase a promítá jej zrcadlově na display přístroje. Navíc má Hindsight 35 jakousi "černou skříňku", kdy zaznamenává a ukládá videozáznam v pětiminutové smyčce na interní paměť přístroje. Nahrávání videozáznamu se zastaví ve chvíli, kdy dojde k položení (pádu) kola, a protože záznam zůstane uložen v přístroji, může pak případně sloužit jako důkaz o průběhu kolize.

Přístroj Hindsight 35 ale není jen pro bezpečnost jízdy. Díky ANT+ bezdrátové technologii a se základní řadou příslušenství k měření rychlost, hrudní frekvence a kadence se z něj stává všestranný cyklocomputer, který mohou využít i závodní cyklisté k optimalizaci přípravy. Pro zobrazování dat z kompatibilních zařízení slouží LCD displej a pro ovládání je určeno intuitivní grafické uživatelské rozhraní.

 

 

Technické údaje  
Displej řídící jednotky 3,5" transreflexní LCD
Baterie interní dobíjecí Li-ion (výdrž 5 hodin)
Kamera VGA s vestavěným zadním světlem, propojení kabelem HDMI
Cyklocomputer 9 funkcí, ANT+ bezdrátová technologie
Data ukládání bezpečnostního záznamu 5 min.
Napájení připojení k PC pomocí micro USB konektoru
Hmotnost cca 250 g včetně příslušenství a držáku na řídítka
Cena 375 €

 

Dodavatelem přístroje na český trh je společnost Bike Tech Safety s r.o. Pro více informací navštivte www.cerevellum.eu, další informace najdete i na Facebooku.

28.02.2013 - Doplňky - autor: redakce - 39774x

Související články

  1. Helmy na kolo jsou nepovinným, ale důležitým doplňkem
  2. Příroda v obležení: Jak a kam hlásit turistický vandalismus
  3. 5 tipů jak nepřijít o kolo
  4. Kolo budoucnosti od Škodovky
  5. Přilba, která vám sama zavolá pomoc
  6. Jednoduše a rychle k cíli s BeeLine
  7. Novinka od GoPro už je v prodeji
  8. Bike Mokumono uspěl na Kickstarteru, teď jde do produkce
  9. Konec řetězů? CeramicSpeed představil bezřetězový pohon
  10. Test cyklocomputeru Sigma Sport Rox 12.0 Sport

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Reklama