Jak je to s tukem v potravě?
Taky jste si toho všimli? Nedávno byly tuky největším nepřítelem lidí, kteří chtějí žít zdravě a stravovat se vyváženě. A dnes titéž kritici říkají, že jsou tuky důležitou součástí zdravé výživy. Není divu, že mezi lidmi pak koluje spousta polopravd a matoucích mýtů...
Pokusíme se problematiku tuků v potravě uvést trochu na pravou míru. Je jasné, že pokud budete jíst potravu s vysokým podílem tuků po dlouhou dobu, pravděpodobně to bude mít negativní vliv na vaše zdraví. Pokud ale budete ke konzumaci tuků postupovat s využitím zdravého rozumu a budete svůj příjem tuků sledovat s ohledem na svou denní pohybovou aktivitu, můžete být v klidu.
Uvádí se, že gram tuku má asi devět kilokalorií, což je více než kolik energie získáte z gramu bílkovin i sacharidů (4 kcal/g). Pokud je vaším cílem nepřibrat, hlídejte si, abyste konzumovali tuky v množství, které vyhovuje vašim denním potřebám kalorií. Odborníci uvádějí, že byste měli získávat asi 20 procent vašich kalorií denně ze "zdravých" tuků - tuky totiž tělo potřebuje pro podporu normálních funkcí mozku, výrobu hormonů, buněčnou signalizaci a regulaci teploty těla. Mimo jiné.
Stejně jako sacharidy nejsou jen jedny, popisuje věda několik druhů tuků. Jsou vysoce kvalitní tuky a nízkotučné tuky, které stejně jako nízko-kvalitní sacharidy nejsou přínosné pro vaše zdraví. Polynenasycené a mononenasycené tuky jsou zdravé pro srdce a jsou tělem snadno spálené, zatímco nasycené tuky a trans-tuky jsou snadněji skladovány jako tělesný tuk.
Potravinami s dobrými tuky jsou třeba ryby, ořechy a semínka, zatímco tuky obsažené třeba v másle, sádle nebo hydrogenovaných rostlinných olejích nejsou úplně vhodné, což platí i o olejích z kokosových a palmových jader, másla a hovězích tucích. Zatímco nasycené tuky jsou totiž spojeny s nárůstem cholesterolu, jiné typy tuků (např. polynenasycené mastné kyseliny) nacházející se například v sóji nebo slunečnicových, dýňových a sezamových semínkách hladinu cholesterolu snižují.
Chcete-li vědět o tématu tuků více, otevřete si dříve zvěřejněný a podrobnější článek I tuky mohou být zdravé.
Související články
- „Cyklostezku někdy najdete i tam, kde ji nečekáte,“ říká lékař a zapálený cyklista Richard Češka
- Strava.com už není jen pro chytré mobily
- Novoroční předsevzetí: udělám si víc času na kolo
- Elektrokola jsou prostředkem ke zdraví
- Cyklisté, chraňte svoje oči!
- 5 tipů jak si ozvláštnit přírodní cereální kaše
- Quinoa, mnohým stále ještě utajená pochoutka
- Nizozemcům se jejich vášeň pro cyklistiku vrací ve zdraví i úsporách
- Jízda na kole může ušetřit 80 miliard Euro ročně
- Cyklistika a vegetariánství