Domů » Rady

Rady

Jak jet v provozu bezpečně

Jak jet v provozu bezpečně

Rádi byste jezdili více na kole po městě a brání vám obavy z hustého provozu? Jistě oceníte pár tipů, jak se i v dopravní špičce pohybovat bezpečně a s přehledem.

Narozdíl od řidičů mají cyklisté jednu velkou nevýhodu - jsou mnohem zranitelnější. Ze statistik lze vyčíst třeba to, že důsledku dopravních nehod zahynulo v roce 2009 dvaasedmdesát cyklistů, tedy necelých 9 % z celkového počtu mrtvých na českých silnicích. Jinými slovy byla každá dvanáctá usmrcená osoba cyklista). V případě kolize cyklisty s autem jde o souboj značně nevyrovnaný a je vhodné se mu raději vyvarovat než zkoušet, co naše kosti a tělo vůbec vydrží. Jen pro ilustraci: při rychlosti cyklisty 15 km/hod a jeho srážce s autem pohybujícím se rychlostí 35 km/hod odpovídá podle údajů BESIPu síla nárazu cyklisty pádu z výšky deseti metrů. Opravdu to chcete riskovat neopatrným kličkováním mezi auty v provozu?

Než vyjedete do provozu, očekává se, že na kole umíte jezdit. Udržíte směr jízdy i když se ohlédnete přes rameno, udržíte řidítka jednou rukou, umíte zatáčet, víte kdy a jak ukazovat změnu směru jízdy nebo že si podřadíte na lehčí převody když víte, že zastavíte na červenou.

Naučte se předvídat

Uvádí se, že při rychlosti 25 km/hod. ujedete dalších šest metrů než vůbec sáhnete na brzdy. A k reakčnímu času je třeba přičíst i dráhu samotného brzdění. Určitě je tedy dobré při pohybu ve městě mít prsty neustále nad brzdami, aby byl váš reakční čas co nejkratší.

Základem předvídání je pozorování. Na cestě před vámi může být vysypané sklo po nějakém ťukanci, díra v asfaltu, kluzký povrch. Dávejte pozor při míjení autobusu na zastávce, aby vám do cesty nevkročil chodec, kterého před autobus (nebo jiné auto) nevidíte. Neplechu může udělat i řidič vystupující ze zaparkovaného auta, kterého nenapadne zkontrolovat v zrcátku, zda nejede cyklista a těsně před ním otevře dveře.

Nestačí ale jen kontrola vlastní cesty před sebou, ale i nejbližšího okolí - chodníky, vedlejší cesty, auta v protisměru. Měli byste mít představu o tom, co se děje i za vámi. V žádném případě ale nespoléhejte jen na sluch, při odbočování (zvlášť doleva) vždy se raději ohlédněte přes rameno, zda vás zezadu jedoucí auto registruje.

 

Naučte se (zezačátku raději na klidné ulici bez provozu) ohlížet se přes rameno tak, že držíte řidítka jen jednou rukou a ohlédnete se dozadu s vytočením celého trupu.

Jak se držet v pruhu?

Pokud nemůžete jet po cyklostezce ani ve zvláštním pruhu pro cyklisty a musíte jet po silnici mezi auty, hodí se dodržovat pár zásad. Je důležité udržovat takovou pozici v provozu, abyste byli dobře vidět a sami dobře viděli. Tím je většinou čára označující krajnici nebo prostor v pruhu kousek od krajnice. Nejezděte příliš blízko autům zaparkovaným po straně ulice a neriskujte, že vám někdo do cesty dveře otevře. Vždy musíte mít prostor kam uhnout.

 

Samozřejmě pokud to jde a je krajnice dost široká, můžete jet až za čárou po krajnici a umožnit tak autům vaše předjetí prakticky bez omezení. Řidiči to ocení, provoz nijak brzdit nebudete. Problém je, že velmi často je krajnice plná špíny, drobných kamínků, bývají v ní kanály a podobně, proto - i když bychom třeba chtěli řidičům vyhovět a nekomplikovat naší existencí provoz - nelze situaci podobně řešit vždycky. Raději než kličkovat mezi kanály jeďte po čáře nebo kousek před ní. A je li kanál přímo na čáře, což je někdy taky k vidění, neobjíždějte jej kličkou na poslední chvíli. Zkus se vžít do role řidiče, kterého podobný rychlý pohyb může vylekat. Kanály nebo jiné překážky objíždějte s dostatečným předstihem plynulým objetím.

Komunikace s řidiči

Ukázat změnu směru je zákonem stanoveno jako povinnost pro všechny účastníky silničního  provozu. Nebojte se ale k tomu, co je povinné, přidat něco více z jakési nonverbální komunikace mezi cyklistou a řidičem. Bude to pro dobro všech - vaši bezpečnost a klid řidičů. Jakoukoliv změnu směru je proto dobré řidičům dát včas vědět. Proto ještě než začnete odbočovat vlevo, ohlédněte se a pokud jsou některá auta příliš blízko, zpomalte a nechte je projet. Teprve je-li volno, pokračujte v odbočování. Ani vám by na místě za volantem jistě nebylo příjemné, kdyby vám znenadání cyklista vjel do cesty. I když například potřebujete-li prostor pro objetí autobusu, auta vyjíždějícího z parkování (nebo parkujícího), vozidla odbočujícího, dejte řidičům čas se na tento váš manévr připravit a demonstrujte váš záměr ukázáním změny směru.

 

Mít kolo ve funkčním provozním stavu a přilbu na hlavě je snad samozřejmostí. Ale závěrem se hodí zmínit význam oblečení. I když jedete do práce, vyplatí se kromě odrazek či blikaček na kole používat reflexní prvky třeba na batohu nebo cyklistické bundičce, případně použít různé doplňky zvyšující viditelnost cyklisty v provozu.

Foto: Miroslav Chládek

26.10.2010 - Ve městě - autor: Tomáš Gladiš - 10344x

Související články

  1. oh!bike je jedním z nejlehčím elektrokol do města
  2. Cyklista na chodníku: jak to vlastně celé je?
  3. Podle Cyklobarometru se nejlépe cyklisté cítí v Otrokovicích
  4. Právě vychází příručka městského cyklisty Městem na kole
  5. „Cyklostezku někdy najdete i tam, kde ji nečekáte,“ říká lékař a zapálený cyklista Richard Češka
  6. Aplikace UrbanCyclers začíná odměňovat své uživatele
  7. Rekola rostou: novinky pro sezónu 2017
  8. Nepřítel cyklisty ve městě: otevřené dveře automobilů. Je na ně lék?
  9. Co se špinavým kolem v bytě? Strčte ho do ponožky
  10. Voděodolné cyklistické brašny do města Ortlieb

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Bazar

Vše pro děti / henryjones116

Programming Assignment Helper

Kola, ráfky, pláště / henrywatson850

Assignment help

Jízdní kola / milog36061

Wie funktioniert Trezor Suites?

Jízdní kola / mixedil445

metamask extension

Reklama