Články

Kolo budoucnosti pojede na vodíkový pohon

Kolo budoucnosti pojede na vodíkový pohon

Německá značka Canyon poodkryla své představy o budoucnosti cyklistiky. Podle jejího konceptu Eco Speed se v roce 2025 můžeme těšit na elektrokolo s pohonem na vodík.

 

Canyon Eco Speed opravdu vypadá jako kolo budoucnosti. Má futuristický design, plně integrovanými kotoučovými brzdami, odpružením a elektromotorem na vodíkový pohon, který patří mezi alternativní technologie především v automobilové dopravě.

 

Vize budoucnosti, kterou nám tímto Canyon představuje, by se mohla stát realitou relativně brzy - již v roce 2025. Již dva roky na jeho konceptu pracuje designér Alexander Forst, který našel v úspěšné německé cyklistické značce partnera ochotného podpořit jeho projekt jízdního kola budoucnosti.

 

Eco Speed je především elektrokolo. To, co jej od podobných konceptů odlišuje je ale spoléhání na budoucnost v oboru paliv - vodík. S ním zatím koketují spíše automobilky a potenciální využití ve výrobě jízdních kol je v tomto slova smyslu něčím převratným. Podotkněme ale, že Eco Speed není prvním projektem, jehož autor se nad využitím vodíkového pohonu zamyslel - jeho předchůdcem je například čínský projekt PHB z roku 2007 a naposledy představil kolo na vodíkový pohon tým australských výzkumníků v roce 2014.

 

Technologie vodíkového pohonu funguje na základě slučování vodíku s kyslíkem, což by konceptu mělo dodat výkon až 500 wattů. Canyon Eco Speed doplňuje myšlenku alternativního pohonu o povedený, integrovaný design. Alexander Forst například připojil kotouče brzd přímo na dráty kol a důmyslně ukryl prvky odpružení i pohonu do konstrukce kola s maximálně aerodynamickým vzhledem.

 
03.01.2017 - Elektrokola - autor: redakce - 7997x

Související články

  1. Příroda v obležení: Jak a kam hlásit turistický vandalismus
  2. Kolo budoucnosti od Škodovky
  3. Jednoduše a rychle k cíli s BeeLine
  4. Novinka od GoPro už je v prodeji
  5. Bike Mokumono uspěl na Kickstarteru, teď jde do produkce
  6. Konec řetězů? CeramicSpeed představil bezřetězový pohon
  7. Luxusní hodinky pro cyklisty Richard Mille RM 70-01
  8. Kodaň zavádí informační digitální tabule pro cyklisty
  9. Startup COBI směřuje pod křídla společnosti Bosch
  10. Startup Ahooga razantně vstoupil mezi skládačky

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Reklama