Domů » Rady

Rady

Meruňky: výborný zdroj minerálních látek

Meruňky: výborný zdroj minerálních látek

Nedávno jsme vám, milí cyklisté, servírovali právě dozrávající třešně, dnes vás na chuťových pohárcích podráždíme delikátní chutí a vůní meruněk. Jenže meruňky samozřejmě nabízí mnohem více, než skvělou chuť. Obsahují např. antioxidant betakarotén chránící naše buňky před zhoubným bujením, dále velké množství železa, draslíku, fosforu...

Nedávno jsme cyklisty lákali k tomu, aby na svých cestách neváhali sesednout ze sedel v případě, že míjí stromořadí červených třešní (Třešně: z kola dolů a trhejte!). Dnes vás budeme opět vybízet k „cyklopauze“, tentokrát se však nezakousneme do červené, nýbrž do oranžovožluté. Meruňky sice obvykle silnice nelemují, ale občas se v sezóně u silniček a cest prodávají. V takových případech bych neváhala a vyměnila tatranky, müslityčinky i jiné „suché sacharidy“ za půl kila šťavnatých meruněk.

 

„Za málo kalorií hodně muziky“

Bez jakýchkoliv námitek můžeme tvrdit, že sladké aromatické meruňky jsou dietní potravinou: ve 100 g ovoce nalezneme pouhých 134 kJ (v jedné sušence typu „tatranka“ o hmotnosti 50 g najdeme okolo 1080 kJ!). Značný obsah jednoduchých cukrů v tomto ovoci však zaručuje, že nám i přes nízké kalorické hodnoty dodá energii a dokáže nás, podobně jako ona tatranka, chuťově uspokojit. Zvláště jsou-li meruňky čerstvě utržené. Oranžové a jemně semišové ovoce neobsahuje takřka žádný tuk a naprosté minimum bílkovin. Vzhledem k obsahu cukrů a specifické chuti však umí zkrotit mlsný jazyk a s přihlédnutím k obsahu vlákniny i na delší dobu naplnit a zaměstnat naše trávení. Přítomná vláknina zajistí pozvolnější uvolňování cukrů do krevního řečiště, což se už nedá říct o zmíněné tatrance, která žádnou vlákninou nedisponuje a s hladinou cukru v krvi dokáže pěkně zatočit. Po rychlém uspokojení potřeby energie nastává její promptní využití a velmi rychlý glukózový propad. Důsledek je nasnadě: máme opět hlad a potřebu energii rychle doplnit.

 

 

 

Vitamíny, minerály a tvářička jak meruňka

Charakteristická oranžová barva naznačuje, že meruňky jsou bohaté na betakarotén; provitamín A (100 g obsahuje až 0,75 mg), velmi účinný antioxidant, hrající významnou roli v prevenci nádorových onemocnění. Provitamín A se dále podílí na ochraně pokožky před negativními vlivy slunečního záření a zajišťuje její dobrou kondici a vzhled. Dále chrání oči před degenerací sítnice. O co víc Pánbůh nadělil meruňkám betakarotenu o to víc ubral na vitamínu C, kterého meruňky obsahují poskrovnu. Vitaminovou bilanci však o něco vylepšuje přítomnost vitamínů skupiny B (B1 a B2) potřebných pro naše nervy a svaly. Co se týká minerálních látek, chlubí se meruňky vysokým obsahem železa, draslíku, vápníku, fosforu a hořčíku. Zajímavý je též obsah stopových prvků manganu a mědi.

V lidovém léčitelství se meruňky doporučují astmatikům a osobám s chronickými infekcemi, což má vzhledem k obsahu provitamínu A a železa svou logiku. Dále pomáhají při „líném střevu“, které umí decentně a jemně rozpohybovat.

 

Meruňkové rady a tipy

  • Hnědé skvrny na meruňkách nemusí hned signalizovat hnilobu. V případě, že se po „rozetření “ prstem nerozmažou, jde o neškodný otlak po nešetrné manipulaci.
  • Nedozrálé meruňky rychleji dojdou, když je na noc dáte do papírového sáčku se dvěma jablky. Jablka uvolňují etylén, který proces zrání urychluje.
  • Na kolo se hodí i vydatné sušené meruňky, v nichž je obsah cukru koncentrovaný a několik kousků vám tak zaručí rychlou dodávku potřebné energie s porcí vitamínů a minerálu navrch. Jen nezapomeňte meruňky před cestou propláchnou, neboť často bývají ošetřeny sírou (netýká se hnědých nesířených plodů v BIO kvalitě).

 

 

Rychlý meruňkový kompot  - meruňky ve vlastní šťávě

Na 1 sklenici kompotu potřebujete pouze: meruňky, 1 lžíci cukru, 1 lžíci vody

Omyté a přepůlené meruňky bez pecek naskládejte do sklenice, posypte cukrem, zalijte lžící vody a sterilujte 15 - 20 minut při 85⁰C. Toť vše!

 

Sušené meruňky

Vypeckované, dobře zralé až přezrálé meruňky na chvíli namočte do vody s kyselinou citrónovou, aby usušené meruňky tolik nezhnědly. Po okapání sušíme řeznou plochou dolů buď na přímém slunci 6 dní, v sušičce dle návodu nebo v troubě při teplotě okolo 50⁰C, ke konci okolo 60⁰C.

 

16.07.2011 - Buď fit na kole - autor: Martina Machová - 11740x

Související články

  1. „Cyklostezku někdy najdete i tam, kde ji nečekáte,“ říká lékař a zapálený cyklista Richard Češka
  2. Jak je to s tukem v potravě?
  3. Novoroční předsevzetí: udělám si víc času na kolo
  4. Elektrokola jsou prostředkem ke zdraví
  5. Cyklisté, chraňte svoje oči!
  6. 5 tipů jak si ozvláštnit přírodní cereální kaše
  7. Quinoa, mnohým stále ještě utajená pochoutka
  8. Nizozemcům se jejich vášeň pro cyklistiku vrací ve zdraví i úsporách
  9. Jízda na kole může ušetřit 80 miliard Euro ročně
  10. Cyklistika a vegetariánství

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Reklama