Výlety

Provence: tradiční hostitel etap Tour de France

Provence: tradiční hostitel etap Tour de France

Od samých počátků Tour de France patří etapy v Provence k jejím stálicím. Ze 102 ročníků sem Tour nezavítala pouze šestnáctkrát. Letos budou Provensálci hostit největší cyklistický etapový závod světa mezi 20. a 23. červencem.

 

Tentokrát je to hlavně o horských etapách a máte-li chuť, můžete si je kdykoli projet i vy. Raději však v době příznivějších teplot, protože červenec může být pekelný. Ostatně o náročnosti Tour de France hovoří i pomníček na hoře Mont-Ventoux, která vzala v roce 1967 život anglickému závodníkovi Tomu Simpsonovi (více zde).

Chystáte-li se do Provence ještě před Tour de France, zkuste se stát pomyslným předjezdcem a jen tak pro radost si některé z úseků sami projet. Poradíme, kam se vydat.

Městečkem Barrême projedou závodníci během 17. etapy Tour de France (foto: ADT 04)

 

Na rozjezd: z La Beaume do Gap

Hranice Provence projedou cyklisté na 134. kilometru v La Beaume během 16. etapy z Bourg-de-Péage (region Rhône-Alpes) do Gap v Provence. Bude to v pondělí 20. července, ti nejrychlejší by to mohli zvládnout někdy po půl čtvrté odpoledne, v cíli budou netrpělivě očekávaní někdy po páté.

Máte-li chuť zdolat provensálskou část etapy, která pro vás může být z velké části opravdu nenáročným výletem, vydejte se z La Beaume po D993 jihovýchodně na Saint-Pierre-d´Ardeçon a Aspres-sur-Buëch. Tady se nechte vést ukazatelem vlevo na Gap a po D994A vyrazte směrem na jih. Sedlo Col du Pignon vás pak navede na silnici D994, kde zvolíte opět směr vlevo na Veynes a Gap. Příjemná rovinka údolím vás bezpečně dovede do městečka Veynes a ukazatele na Gap vám nedovolí ztratit ve spleti zdejších uliček ten správný směr. Následující kilometry do La Roche-des-Arnouds budou ve znamení parádních panoramat okolních kopců a jízdy, při které se ani moc nezpotíte. Mírné, avšak táhlé stoupání vás čeká až kolem samoty Les Marcellons, abyste následně přes La Freissinouse a La Selle dospěli do míst, kdy se před vámi otevře výhled na Gap a Alpy v celé jejich kráse. Následuje sjezd, nebude sice bůhvíjak prudký, ale zato dlouhý a skončí až v samotném Gap.

Tour de France 2014 (foto: Presse Sports/J. Prevost)

 

Vy tu můžete buď skončit nebo se vydat, stejně jako závodníci Tour de France, severně po N85 a následně D944 do 12 kilometrů vzdáleného průsmyku Col de Manse, nejvyššího bodu této etapy. Z 841 metrů vystoupáte až do nadmořské výšky 1268 metrů, přičemž závodníci v tuhle chvíli budou mít v nohách 189 kilometrů. Vy, pokud dáte jen provensálskou část etapy, pětapadesát kilásků. Po D14 přes La Rochette a pak po D314 přes les Rudes, Oriac a Pont-Sarrazin se sjezdem do 745 metrů vrátíte zpátky do Gap. Celkem úzká silnice s množstvím serpentin dokáže dát závodníkům pěkně zabrat, zvláště, pokud namokne, a tak, celkem logicky, nepatří k dvakrát oblíbeným. Odměnou bude pro účastníky Tour de France volný den v Gap. Ostatně, v Gap pobývá Tour de France celkem pravidelně, a to ze zcela praktických důvodů: nikde v nejbližším okolí není tak velký počet lůžek, aby se sem vešla celá Tour de France.

 

Etapa pro fajnšmekry: z Digne-les-Bains do Pra Loup

 

Troufnete si na 161 km dlouhou etapu, během níž vystoupáte na pověstný průsmyk Col d´Allos (mimo jiné další z oblíbených lokalit Tour de France)? Pokud ano, pak se připravte na celkem nenápadný start, zdolání čtyř výškových sedel a pěkného cílového stoupání a čtyř spíše náročnějších sjezdů. Tahle horská etapa skutečně může promíchat pořadím závodníků.

Z Digne-les-Bains, horského městečka, o kterém na Provence.cz (www.provence.cz) poměrně rádi píšeme, bude prvních cca 24 kilometrů po silnici N85 podél řeky L´Asse do vesnice Barrême a odtud po D4085 kolem Senez celkem příjemnou záležitostí. Nicméně budete mít před sebou první stoupání (kategorie 3), během kterého vás na 40. kilometru silnice vyvede do výšky 1148 m na Col des Lèques. Následuje pozvolný sjezd do Castellane, města při řece Verdon. Vy si tady, na rozdíl od závodníků, můžete udělat přestávku. Doporučujeme nelitovat námahy a vylézt na skálu nad městem ke kapli Notre-Dame-du-Roc. Výhled odsud je naprosto famózní.

Z Digne-les-Bains budou závodníci startovat 22. července, vy si můžete celou etapu projet kdykoli jindy (foto: ADT 04)

 

Z Castellane ve výšce 747 metrů trať povede po D955 přes St-Julien-du-Verdon a odtud po N202 přes Vergons s kaplí Saint-Ferréol nápadně posazenou na skále nad vesnicí až na sedlo Col de Toutes Aures ve výšce 1124 metrů. Následuje sjezd do údolí říčky Ravin de Chambières, serpentinami, v nichž maximální povolená rychlost 50 km/h pro závodníky určitě platit nebude. Malebnou krajinou podlé řeky La Galange se v Les Scaffarels zahýbá vlevo na D908 do Annot a Le Fugeret (mimochodem, právě mezi těmito dvěma vesnicemi budete mít za sebou polovinu celé etapy). Následuje ovšem stoupání kategorie 2 na Col de la Colle-Saint-Michel ve výšce 1431 m, poté sjezd k řece Verdon a následně krátké stoupání k vesnici Beauvezer, vzdálené 50 kilometrů od cíle etapy. Neškodně vyhlížející rovinka, na níž to závodníci mohou patřičně rozbalit, je předzvěstí nejnáročnější části etapy. Přes Colmars-les-Alpes se směrem ke známému lyžařskému středisku Allos silnice prudce zvedá, aby po následujících šestnácti kilometrech vystoupala až do výšky 2250 metrů na Col d´Allos (stoupání kategorie 1).

Cíl 17. etapy Tour de France: Pra-Loup (foto: Office de Tourisme Pra-Loup)

Jakmile holý průsmyk Col d´Allos zdoláte, máte to nejhorší za sebou a před sebou posledních 22 kilometrů. Serpentinový sjezd po silnici s nezpevněnými okraji vám může připravit horkou chvilku, zvláště potkáte-li se se dvěma protijedoucími auty. Po své pravici totiž máte příkré srázy, takže raději opatrně. Cestou se před vámi budou otevírat překrásné výhledy, tak si je zkuste užít, vy můžete. Závěr etapy bude patřit poslednímu stoupání, které vás z Le Pont-du-Fau navede na silnici D109 a po ní pak do lyžařských středisek Pra-Loup 1500 a Pra-Loup 1600 a následně do cíle ve výšce 1620 m.

Tak co? Dáte tuhle etapu?

 

Posledních 37 km v Provence: z Gap na Rampe du Motty

Ani čtvrtek 23.7. nebude pro závodníky Tour de France procházkou rajskou zahradou. Čeká je 186 km z Gap v Provence do Saint-Jean de Maurienne v regionu Rhône-Alpes, přičemž například převýšení z 365 m na 1924 metrů během 47 kilometrů, to bude slušný nářez. Nicméně, to už budou závodníci daleko za hranicemi s Provence.

Osmnáctá etapa se vrací na start do Gap, aby začala 6,5 km dlouhým stoupáním na Col Bayard ve výšce 1264 metrů (kategorie 2). Z Gap vyjedete po silnici N85 na sever a kolem samoty Chauvet se přehoupnete k následnému sjezdu. Silnice vás pak povede malebným údolím řeky Le Drac a pak krátkým stoupáním do Chauffayer, kde vás doslova ohromí pohled na horské štíty departementu Isère. Pak už jen stoupání z Le Motty na Rampe du Motty (kategorie 3) do výšky 982 metrů, kilometr a půl sjezdu s řekou Le Drac a náledně jezerem Lac du Sautet po levici, a je po Provence.

Ne tak ovšem po Tour de France. Ta bude pokračovat až do neděle 26. července, aby se po spanilé jízdě bulvárem Champs-Elysées závodníci se 102. ročníkem Tour de France definitivně rozloučili.

Tour de France 2013 v Provence (foto: Presse Sports/S.Mantey)

Máte-li chuť i dostatek sil, můžete provensálskou etapu nebo oba dva její kratší úseky absolvovat a na vlastní kůži okusit, že Tour de France není žádná sranda. A kdyby vám to snad nestačilo, všechny provensálské etapy Tour de France od roku 1903 najdete na stránkách www.provence.cz v sekci Kultura a sport - Cyklistika (http://www.provence.cz/vsechny-oblasti/kultura-a-sport/sport/cyklistika-v-provence).

A ještě úplně poslední rada na závěr: chcete-li v Provence zažít letošní Tour de France, máte právě teď nejvyšší čas si zamluvit ubytování či místo v kempu. Bude plno.

10.06.2015 - Zájezdy a dovolené - autor: Andrea Bezděková/Provence.cz - 19986x

Související články

  1. Tour de France sleduje podle průzkumu čtvrtina Čechů
  2. Tour de France se příští rok vrátí na slavnou horu Mont Ventoux
  3. K železnému kříži na Col de la Croix de Fer
  4. Tým Bora-Argon 18 má na Tour de France vlastní kuchyň. Pojízdnou!
  5. Provence: víno a oenoturistika - sázka na jistotu
  6. Provence: Na kole za levandulí
  7. Provence: Na kole do časů avignonských papežů
  8. Provence: Do Camargue za přírodou i dobrým jídlem
  9. Provence: Na kole krajinou okrových skal
  10. Provence: Provensálské Alpy, výzva pro fajnšmekry

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Reklama