Domů » Rady

Rady

Vyšla první česká kniha o cyklistické Tour de France

Vyšla první česká kniha o cyklistické Tour de France

Příběhy Staré dámy...aneb 100 ročníků Tour de France. Jen 3 týdny před startem jubilejního ročníku Tour vychází první česká publikace. Našláplou knihu o 600 stránkách musí každý fanda cyklistiky mít.

První česká knížka, která mapuje historii cyklistické Tour de France, vstupila ve středu 13. června 2013 do prodeje. "Příběhy Staré dámy - 100 ročníků Tour de France", jejíž autorem je novinář Tomáš Macek, byla den předtím pokřtěna v pražské cyklistické restauraci Kolonial Pub. Role kmotříčků se zhostili cyklisté a jedni ze sedmi českých účastníků Tour Jan Hruška s Tomášem Konečným. Kniha vychází jen několik málo týdnů před startem jubilejního stého ročníku.

Tato kniha jistě zaplní dosud prázdné místo na českém trhu, na němž neexistuje žádná publikace, zabývající se historií závodu. Ten je přitom v posledních letech v Česku stále populárnější, nejen kvůli startům Romana Kreuzigera, ale i díky přímým přenosům, jež kromě Eurosportu začala předloni vysílat i ČT4.

Zbrusu novou publikaci můžeme směle označit za dokonalou encyklopedii nejslavnějšího cyklistického závodu. Na více než 600 stranách detailně mapuje závod od prvního ročníku až po současnost. V pětačtyřiceti kapitolách nalezneme velké množství unikátních dobových fotografií, osobních svědectví pamětníků, které přibližují nejzajímavější příběhy Staré dámy, její hrdiny, tragédie a úsměvné historky.

Kniha Příběhy Staré dámy - 100 ročníků Tour de France

 

Další oddíl našláplé knihy zachycuje československou a českou stopu na Tour, a to prostřednictvím osobních vzpomínek všech sedmi cyklistů - Roman Kreuziger, Pavel Padrnos, Jan Hruška, Tomáš Konečný, René Andrle, Ján Svorada a Milan Jurčo - kteří ji v minulosti absolvovali. Nedílnou součástí publikace jsou statistiky a rekordy všech předešlých 99 ročníků.

Škoda jen, že v knize není jediná zmínka nebo fotografie Markéty Navrátilové, která je s Tour de France aktivně spjata ze všech Čechů absolutně nejdéle....

Dílo má na svědomí sportovní redaktor MF Dnes Tomáš Macek, který má na svém kontě již deset olympiád, tenisové grandslamy a samozřejmě Tour de France, Giro d'Italia a další cyklistické podniky.

Tomáš Macek - autor knihy Příběhy Staré dámy - 100 ročníků Tour de France s cyklisty Janem Hruškou a Tomášem Konečným

 

„Někde se ve mně asi nakumulovalo, co všechno jsem o závodě během mnoha let nastřádal. Vyrůstal jsem v Plzni a mohl jsem vídat všechny ty Hinaulty, Fignony nebo LeMondy na západoněmeckých TV kanálech,“ řekl autor díla novinář Tomáš Macek, který na knize pracoval skoro rok. "Začal jsem hned po olympiádě v Londýně a kdo mě zná ví, že jsem odevzdal ještě více materiálu, než bylo třeba," komentoval své dílo zapálený žurnalista.

Nejznámější příhoda francouzského cyklisty Eugene Christopha. Ten v roce 1913 zlomil na Tourmaletu vidlici, sešel s kolem na ramenou 10 kilometrů do nejbližší kovárny a tam si kolo sám opravil. Poté pokračoval dál se čtyřhodinovou ztrátou. A ještě porazil dalších patnáct jezdců...

„Bavilo mě to vždycky. Bavilo mě si o Tour číst, hledat o ní všechny možné zmínky. Ale na to, aby člověka opravdu uchvátila, tak ji asi musí vidět na vlastní oči. Příběhy jednotlivých jezdců jsou tak neuvěřitelné, že vybrat z nich jedno jméno asi nejde. Navíc celá řada těch příběhů je bohužel i tragická, zvlášť z té pradávné historie. Ne většina, ale řada, protože osudy těch hrdinů takhle končily. Mohl bych vyjmenovat sto vítězů a sto dalších jmen." 

Knihu produkuje vydavatelství Prostor a ode dneška se prodává za  497 korun.

Foto: Michal Sváček, MF Dnes

15.06.2013 - Knihy a časopisy - autor: Jan Němec - 7806x

Související články

  1. Tip na vánoční dárek: kniha Evropou na kole
  2. Tour de France sleduje podle průzkumu čtvrtina Čechů
  3. Tour de France se příští rok vrátí na slavnou horu Mont Ventoux
  4. K železnému kříži na Col de la Croix de Fer
  5. Tým Bora-Argon 18 má na Tour de France vlastní kuchyň. Pojízdnou!
  6. Nejnovější rozhledny v novém vydání oblíbené knihy Jiřího Štekla
  7. Provence: tradiční hostitel etap Tour de France
  8. Nová kniha Milana Martince: Kolosální cesta ke Koloseu
  9. Recenze knihy Jiřího Boudy o cestě do Santiaga de Compostela
  10. Novinka na knižních pultech: Světem na kole

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Bazar

Vše pro děti / henryjones116

Programming Assignment Helper

Kola, ráfky, pláště / henrywatson850

Assignment help

Jízdní kola / milog36061

Wie funktioniert Trezor Suites?

Jízdní kola / mixedil445

metamask extension

Reklama