Domů » Rady

Rady

Kolena si udržujte v teple

Kolena si udržujte v teple

I přesto, že nás jistě čeká ještě pár slunných podzimních dní, rána jsou již mrazivá a při dlouhých sjezdech do stinných údolí nám křehnou prsty i nos. Zabrat však dostávají i exponovaná kolena, zvláště tehdy, jsou-li vzhledem k jakýmkoli zdravotním problémům na prochladnutí citlivější.  

 

Kolenní kloub je jedním z největších kloubů v těle, jeho anatomie je poměrně složitá z čehož částečně vyplývají i problémy, které s koleny míváme. Kolenní kloub spojuje stehenní a holenní kost, styčné plochy kloubu jsou „povlečeny“ chrupavkou. Protože do sebe styčné kosti (chrupavky) nezapadají ideálně, vyrovnávají tento nedostatek zvláštní párové chrupavčité útvary zvané menisky (problémy s menisky mnozí z nás důvěrně znají). Uvnitř kolenního kloubu je kloubní dutina, do které je vyměšován kloubní maz. Celý kloub je pak uzavřen vazivovým pouzdrem, zesíleným kloubními vazy. Obrovský význam v optimální práci kloubu i v jeho životnosti hraji okolní svaly, které „zpevňují“ kloub svým napětím. Jistě uznáte, že taková úžasná součást pohybového aparátu, která nám umožňuje chodit, běhat i jezdit na kole zaslouží maximální péči!

 

Při jízdě na kole nedochází (ani při nadváze cyklisty!) k přetěžování velkých kloubů na dolních končetinách (kyčle a kolena). I proto je cyklistika v mnoha případech skvělým rehabilitačním sportem po některých operacích a úrazech kolenního kloubu, kdy je nemožné se věnovat dosavadním sportovním aktivitám, které by poškozený kloub přetěžovaly. Většina sportů, snad kromě plavání a několika málo dalších výjimek se tímto bonusem bohužel chlubit nemůže.  I přes veškerá svá pozitiva je cyklistika v jednom ohledu pro kolena riziková – při zimních a podzimních trénincích mohou kolena při naší nedostatečné péči velmi trpět. „Izolační“ tuková vrstva bývá na tomto kloubu minimální, kolena jsou při jízdě velmi exponovaná a jedeme-li v zimě delší trasu, s dlouhými sjezdy, poměrně snadno nám kolena „promrznou“.

Chlad, není-li opravdu extrémní, by samotný (zdravý) kloub ohrozit dle odborníků neměl, nicméně zkušenosti z praxe bývají bohužel jiné. Pokud se u vás nějaké potíže s koleny již vyskytly (např. artritida, úrazy menisků), nebo problémy přešly do chronického stádia, stěžují si někteří cyklisté v chladnějších obdobích roku, že je po jízdě kolena bolí (a to i několik dní). Pokud si žádných zdravotních potíží vědomi nejste, přesto vás kolena začala po vyjížďkách v chladných dnech pobolívat, rozhodně navštivte lékaře. Zkušenosti cyklistů ukazují, že na chlad bývají citlivá kolena s nějakým (byť počínajícím) neduhem. Kolena bývají na chlad velmi citlivá například v  případě artritidy, revmatických onemocnění, ale i při problémech s meniskem a po operativních zákrocích.

 

Samozřejmě, že prvním krokem je vhodné sportovní oblečení, ideálně se zesílenou vrstvou nad koleny, kvalitní termoprádlo nebo také speciální cyklistické návleky na kolena. Pozor – nesmí vás škrtit či omezovat v pohybu! V souvislosti s péčí o kolenní klouby byste neměli zapomenout na zahřátí a mírné protažení před zátěží. Můžete vyzkoušet i namazání hřejivou mastí, avšak ne každému používání takových mastí vyhovuje, zvlášť pokud máte sklon k větší potivosti a nosíte oblečení, které dokonale neodvádí pot od pokožky. Důsledkem je chladnutí potu na kůži a následně pokles tepelného komfortu. Podobně jako mast působí např. i hřejivá kapsaicinová náplast, která je napuštěna několika přírodními látkami (kadidlo, kafr, mentol, skořicovník a další), jež vyvolají pocit tepla na pokožce.

Foto: archiv redakce a Craft

09.10.2014 - Buď fit na kole - autor: Martina Machová - 19456x

Související články

  1. „Cyklostezku někdy najdete i tam, kde ji nečekáte,“ říká lékař a zapálený cyklista Richard Češka
  2. Jak je to s tukem v potravě?
  3. Novoroční předsevzetí: udělám si víc času na kolo
  4. Elektrokola jsou prostředkem ke zdraví
  5. Cyklisté, chraňte svoje oči!
  6. 5 tipů jak si ozvláštnit přírodní cereální kaše
  7. Quinoa, mnohým stále ještě utajená pochoutka
  8. Nizozemcům se jejich vášeň pro cyklistiku vrací ve zdraví i úsporách
  9. Jízda na kole může ušetřit 80 miliard Euro ročně
  10. Cyklistika a vegetariánství

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Reklama