Články

Auto*Mat odhalil pomník obětem dopravních nehod

Auto*Mat odhalil pomník obětem dopravních nehod

Na nábřeží Kapitána Jaroše vyrostl unikátní pomník. Po stříbrném stožáru veřejného osvětlení se k nebi šplhá jízdní kolo. Lampa osvětluje přechod pro chodce a ve větru se pomalu otáčí. Připomíná propagátora městské cyklistiky Jana Bouchala a další oběti dopravních nehod.

Bouchalovi blízcí a iniciativa Auto*Mat, kterou spoluzakládal, usilovali o stavbu pomníku, jehož autorem je sochař Krištof Kintera, sedm let. Čtvrt milionu na pokrytí nákladů složili lidé ve veřejné sbírce. Křižovatka na nábřeží kapitána Jaroše, jedna z nejnebezpečnějších v Praze, prošla loni rekonstrukcí.

 „Od chvíle, kdy Honza Bouchal zemřel, se mnohé změnilo. Loni se podařilo prosadit rekonstrukci křižovatky, kde došlo k tragické nehodě. Počet cyklistů v ulicích každým rokem roste. A iniciativa, kterou Honza spoluzakládal, se stala výrazným hráčem na poli dopravy a kultivace veřejného prostoru. Auto*Mat nyní podporují tisíce lidí. Pomník symbolizuje význam Honzova odkazu pro proměnu Prahy v lepší místo pro život. Lesknoucí vertikála sloupu s kolem pomůže rozsvítit tohle trochu temné místo a svým způsobem ho polidštit,” říká mluvčí Auto*Matu Tereza Vohryzková.

Sloup k výrobě pomníku darovala Kooperativa Uhlířské Janovice. Kolo věnoval Bajkazyl, bezplatně jej opískovala firma Štěrba a instalaci provedlo Eltodo. Také sochař Krištof Kintera pracoval bez nároku na honorář. Na výrobě sloupu se podíleli Richard Wiesner, Anna Bürgermeisterová a Rastislav Juhás. Na materiál, postříbření sloupu, jeho dopravu do Prahy a produkční náklady se složili lidé ve veřejné sbírce. Během pár týdnů se sešlo téměř tři sta tisíc korun. Dílo v hodnotě více než milion korun nyní přejde do majetku a správy Galerie hlavního města Prahy.

„Socha, umístěná na extrémně frekventovaném místě, je signálem k zamyšlení nad způsoby a bezpečností našeho pohybu krajinou. Na vysoký sloup veřejného osvětlení, který stojí přesně vedle místa nehody, jsem umístil kolo, které po sloupu míří k nebi. Celý sloup, včetně bicyklu a svítidel, pokrývá plátkové stříbro, aby celá skulptura působila jako monumentální, lehce nadpozemsky nepatřičný šperk. Kolo i svítidla jsou umístěny na otočném mechanismu, tak aby je vítr čas od času roztočil," popsal návrh pomníku sochař Krištof Kintera.

 

Návrh vybírala porota už před sedmi lety. Jedním z jejích členů byl dokumentarista Martin Mareček. „Mám ohromnou radost, že se vše nakonec povedlo dotáhnout a křehkou radost z toho, že v Praze zůstane malá připomínka Pupa, jak říkali Honzovi všichni, kdo ho znali," říká. „Důležité je i to, že se v Praze neobjeví další klasický truchlivý pomník, ale jiskřivé gesto současného umění, na které jsme se společně složili. Taková realizace je dobrou inspirací pro další obyvatele a jejich snahy o oživení třeba jen nejbližšího sousedství," řekl Martin Mareček, režisér úspěšného filmu Auto*Mat, který zachycuje Jana Bouchala i okolnosti jeho smrti.

Foto: Auto*Mat

09.09.2013 - O čem se mluví - autor: Press news - 6225x

Související články

  1. Dooring – strašák pro městské cyklisty
  2. Pražské cyklozvonění proběhne v sobotu 22. září 2018
  3. Jak projet křižovatkou na kole správně a bezpečně?
  4. Může jet cyklista po přechodu pro chodce?
  5. Cyklista na chodníku: jak to vlastně celé je?
  6. Praha chce zlepšit ohleduplnost cyklistů, motoristů a chodců
  7. Sdílená kola v Praze levná jako MHD
  8. Velká jarní cyklojízda vyrazí 22. dubna ze čtyř směrů
  9. Pražské cyklozvonění 2015 rozezní smíchovskou náplavku
  10. Těšte se na Bike Festival, přehlídku cyklistiky pro celou rodinu

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Reklama