Články

Euforie z elektrokol v Evropě pokračuje

Euforie z elektrokol v Evropě pokračuje

I přes poněkud obtížné podmínky na cyklistickém trhu obecně, elektrokol se prodává čím dál víc. Jen v Německu se očekává, že si lidé koupí do konce roku 450 tisíc elektrokol, což by byl nárůst o 70 tisíc kol. V německém Friedrichshafenu navíc na konci srpna budou představeny nové modely pro rok 2014.

Od 28. do 31. srpna se v německém Friedrichshafenu uskuteční další ročník veletrhu Eurobike. Ten se i letos ponese mimo jiné na vlně elektrokol, která jsou stále více oblíbenější a prodávanější. Největší poptávka je po kompaktních, stylových a elegantních kolech s elektrickým pohonem.

Některé věci potřebují čas, než se prosadí. A to je přesně případ také elektrokol. Už v 90. letech se objevili první pionýři, jako třeba švýcarská značka Biketec Flyer nebo japonská Yamaha, ale trvalo více než deset let, než přišel skutečný boom jízdních kol na elektrický pohon. A od té doby tento segment stále roste.

V současnosti výrobci pracují na nové generaci elektrokol. Třeba kanadská značka BionX se chce na výsluní v tomto odvětví po letech zase dostat s novými modely, které mají absolutně tichý chod a vysoký výkon. Pro rok 2013 bude BionX vybavovat své jednotky novou baterií, která je výkonnější a přinese jak větší dojezd (až 135 km) tak i větší spolehlivost. Využívat je budou především výrobci sportovních elektrokol jako třeba rakouská značka KTM.

 

Japonský elektronický gigant Panasonic je další prominentní jméno v oboru. Pro vývoj komponentů pro elektrokola se spojil se značkou Sanyo, tedy bývalým konkurentem a výsledkem je ekonomický motor s harmonickým dodáváním výkonu, který se zdá být vynikajícím řešením pro komfortně laděná elektrokola. Vývojáři Panasonicu zapracovali také na rozměrech svých jednotek a výsledkem jsou tedy kompaktnější sady, které se dají na jízdní kola namontovat lépe a elegantněji.

Zatímco obě zmíněné značky, tedy Panasonic i BionX, už lákají na své novinky, další velký hráč na trhu zatím své karty úpěnlivě skrývá. Německá firma Bosch ale podle kuloárních zpráv také chystá pro rok 2014 novou generaci elektromotorů, které bude snazší integrovat na jídzní kola a bude kompaktnější než předchozí generace.

 

Kromě technologického postupu je pro uživatele elektrokol důležitá také další zpráva - ledy se hnuly i v legislativě. Často bývá problémem specifikovat, kdy je elektrifikovaný stroj ještě jízdním kolem a kdy již nikoliv a třeba právě v Německu, jež veletrh Eurobike hostí, byly na tomto poli provedeny dvě zásadní legislativní změny. Nejdříve německý parlament potvrdil, že kola mohou být vybavena funkcemi walk assist, a nedávno upravili předpis týkající se světel, která mohou být nově dobíjena i z baterií e-biků a ne pouze napájena generátorem.

Více o veletrhu Eurobike najdete na oficiálních stránkách: www.eurobike-show.com.

 

07.08.2013 - O čem se mluví - autor: Press news - 5892x

Související články

  1. Španělská Orbea představila městského krasavce Diem
  2. Specialized Turbo Porto praktický náklaďák
  3. Bosch eBike Systems se zasadí o účinnější recyklaci baterií 
  4. Gogoro představuje Eeyo 1, ultralehké elektrokolo do města
  5. Elektrická silnička od Maserati má prestižní cenu za design
  6. UCI zavádí mistrovství světa na e-biku
  7. General Motors chce vyrábět elektrokola
  8. Leaos je elektrický single-speed s odnímatelnou baterií
  9. oh!bike je jedním z nejlehčím elektrokol do města
  10. Staré kolo na odpis? Nikoliv, Petr Mikulka z nich vyrobí elektrokolo

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Bazar

Jízdní kola / sumitihomelen

Loans borrowing without collateral

Vše pro děti / renderspoint

3D Architectural Rendering Services

Reklama