Domů » Rady

Rady

Kila dolů aneb jak na hubnutí na sněhu

Kila dolů aneb jak na hubnutí na sněhu

Zima už je v plném proudu, vánoční svátky na krku a s nimi i nezbytné gurmánské hody. Málokdo z nás nepeče cukroví, málokdo z nás si nedopřeje smaženého kapra a bramborový salát. Navíc venku řádí plískanice, a tak se nám ani nechce zvedat se z pohodlného gauče. Není divu, že kila přibývají rychlostí blesku a po Novém roce se (už zase) nevejdeme do džín. A teď co s tím?

 

Věděli jste, že pět kousků cukroví je energeticky stejně vydatných jako pořádný oběd?

 

Podle průzkumů každý rok v lednu praskají posilovny ve švech. Pak se zase hezky vyprázdní, protože většina lidí zjistí, že zvedáním činek stejně nezhubne. A mají pravdu. Žádný stroj v posilovně vás totiž komplexně nezatíží tolik jako klasické zimní sporty, při nichž si užijete i spoustu legrace. Třeba takové běhání na lyžích... Posiluje i ty nejproblematičtější partie jako jsou stehna, zadek a břicho. Při zátěžových testech sportovců se dokonce ukázalo, že běžkař zapojuje devadesát procent všech svalů! Kromě toho posilujete také srdce. Úplně nejlepší na tom všem ale je, že při tomhle sportu se dostanete bez problémů na tu správnou tepovou frekvenci, která vám zaručí spalování tuků, nikoli pouze sacharidů. Oproti sjezdovému lyžování totiž lyžujete delší dobu při rovnoměrném výdeji energie. Nehrozí vám žádné dlouhé postávání ve frontách na vlek, stačí jen držet stopu, nějak extra se nepřepínat a kochat se při tom zasněženou krajinou.

 

 

Tuky, tedy pomalejší zdroje, začne totiž tělo spalovat pouze při mírné intenzitě. Aby měl ale takový pohyb potřebný efekt, musíte jej provozovat dostatečně dlouho. Prvních deset minut spalujete pouze cukry a až potom se pomalu rozjíždí motor tukového spalování. Naplno tukový metabolismus pracuje teprve po půlhodině. Pokud tedy chcete účinně hubnout, minimum je půlhodinová vyjížďka. Ideálně si ale vyjeďte na hodinku a víc.

 

Počítejte

Při pohybu je důležité určení tepové frekvence. Nejjednodužší je pořídit si sporttester a umět trochu počítat, ale obejdete se i bez něj. Orientačně svou maximální tepovou frekvenci (MTF) zjistíte, když od hodnoty 220 odečtete svůj věk. Pro hubnutí pak platí, že by se tepová frekvence měla pohybovat kolem 65 % MTF. To znamená, že dvacetiletý člověk by měl mít při běhání na lyžích hodnotu kolem 130 tepů za minutu. Jestli o sporttester nestojíte, zapamatujte si alespoň jednoduchou pomůcku. Pokud můžete při „běhání“ mluvit plynule bez popadání dechu, je váš tep nejspíš v doporučené hranici.

 

Jaké vybavení?

 Jestli jste vytáhli ze sklepa těžká, špatně klouzající a hodně nevzhledná prkýnka a teď si myslíte, že s nimi budete na horách honit vodu, tak na to raději rychle zapomeňte. Nejde ani tak o to, že se vám budou puberťáci smát, jako spíš o to, že se připravíte o dokonalý skluz. Navíc budete muset vyvinout mnohem vyšší úsilí a možná se tak dostanete i mimo správnou tepovou frekvenci a nakonec nezhubnete. Vyrazit na zasněžené pláně s novým běžeckým vybavením se tedy rozhodně vyplatí.

V současnosti „frčí“ špičkové materiály - pro výrobu běžeckých lyží se používají různé modifikace karbonových vláken, plasty, pěnová jádra... Takové lyže dobře stoupají i kloužou. A taky skvěle vypadají. Posledním trendem je, aby lyže, vázání i bota tvořily integrovaný systém umožňující dokonalý přenos odrazové síly a zároveň vysokou míru kontroly lyže při odrazu i skluzu.

Jediný problém je v tom, že i v běžeckém lyžování jde vývoj stále kupředu, takže se vám může lehce stát, že za pár let už budou vaše „nové“ běžky zase zralé tak maximálně na vystavení v muzeu. Naštěstí i na to existuje jednoduchý recept – prostě si běžecké vybavení nekoupit, ale půjčit si je na celou sezonu. Každý rok tak můžete mít za téměř zanedbatelnou částku nový, ještě vychytanější model. Například síť pražských půjčoven Happy Sport nabízí zapůjčení běžeckého kompletu – to znamená lyží, bot a holí (ale i sjezdových lyží nebo snowboardů) na celý rok v cenách od 1600 Kč. Celoroční půjčovné lze po uplynutí roku prodloužit a vybavení přitom vyměnit za jiné. Pokud nemáte představu, jak by měly vaše běžky vypadat, personál v půjčovnách vám ty pravé pomůže vybrat tak, aby vyhovovaly vašim požadavkům a dovednostem. V ceně je i seřízení a nastavení vázání.

Více na www.happysport.cz

13.12.2011 - Buď fit na kole - autor: Press news - 9707x

Související články

  1. Výzva Do práce na kole poprvé také v lednu
  2. Tipy jak na mráz, déšť a vítr
  3. Jak teplota ovlivňuje namazání řetězu a funkci řazení
  4. Fatbike hitem sezóny 2015
  5. Jak zhubnout na kole
  6. V zimě jezte jinak než v létě, radí naši předkové i čínská medicína
  7. Stopa pro život odstartuje na Šumavě
  8. Zima ve Velkých Karlovicích: sjezdovky, běžky i relax
  9. Tip pro ledoborce: zimní cyklistické tretry Lake
  10. Cyklistika v zimě: na co si dát pozor?

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Bazar

Vše pro děti / henryjones116

Programming Assignment Helper

Kola, ráfky, pláště / henrywatson850

Assignment help

Jízdní kola / milog36061

Wie funktioniert Trezor Suites?

Jízdní kola / mixedil445

metamask extension

Reklama