Články

Na kole po Kampě ohleduplně

Na kole po Kampě ohleduplně

Iniciativy Cyklisté sobě, Auto*Mat a Kulturní centrum Kampa uspořádaly happening, při kterém poděkovaly lidem na kole za ohleduplnou jízdu parkem. Na Kampě byla po měsíc a půl trvajícím zákazu zkušebně obnovena možnost jízdy na kole.

 

Parkem Kampa vede páteřní cyklotrasa A1, po které jezdí denně stovky lidí nejen do zaměstnání. V srpnu 2014 zde byla Prahou 1 zakázána jízda na kole - údajně na základě stížností místních občanů na bezohlednou jízdu cyklistů. Přitom zde pro ně není bezpečná alternativa. Současně měla Praha 1 už od června na stole vypracovaný kompromisní návrh na lepší koexistenci pěších a cyklistů (více zde), který problémovou situaci řešil jinak než úplným zákazem jízdy v úseku dlouhém přes 300 metrů.

 

Změněné dopravní značení bylo, pokud jde o zákaz jízdy na kole sporné, vzbudilo ale silnou reakci. Výzvu k opětovné legalizaci průjezdu podepsalo na webu cyklistesobe.cz přes 150 lidí. Zástupci iniciativy Cyklisté Sobě se sešli s radním pro dopravu Prahy 1 Ing. Jiřím Veselým. Iniciativa Auto*Mat podala správní podnět proti zřízení zákazu. Proti zákazu se postavilo také Kulturní centrum Kampa, které v parku sídlí.

Po řadě jednání Praha 1 souhlasila se zkušebním zavedením části původně navrhovaného řešení. V parku je nyní omezena rychlost na 10 km/h a chodci i cyklisté jsou novým dopravním značením vyzýváni k vzájemné ohleduplnosti.

 

Kulturní centrum Kampa a iniciativy Cyklisté sobě a Auto*Mat vítají toto řešení a současně chtějí poděkovat všem, kdo parkem projíždějí ohleduplně. Proto v pátek dopoledne rozdávaly jablko a díky každému, kdo zde na kole projížděl slušně. “Chceme ukázat, že drtivá většina lidí na kolech nechce nikoho ohrožovat a že pozitivní motivace je účinnější než přehnaná represe,” říká za inicativu Cyklisté sobě Petr Dlouhý.

Foto: Auto*Mat

04.10.2014 - Akce - autor: Press news - 5223x

Související články

  1. Dooring – strašák pro městské cyklisty
  2. Pražské cyklozvonění proběhne v sobotu 22. září 2018
  3. Jak projet křižovatkou na kole správně a bezpečně?
  4. Může jet cyklista po přechodu pro chodce?
  5. Cyklista na chodníku: jak to vlastně celé je?
  6. Praha chce zlepšit ohleduplnost cyklistů, motoristů a chodců
  7. Sdílená kola v Praze levná jako MHD
  8. Velká jarní cyklojízda vyrazí 22. dubna ze čtyř směrů
  9. Pražské cyklozvonění 2015 rozezní smíchovskou náplavku
  10. Těšte se na Bike Festival, přehlídku cyklistiky pro celou rodinu

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Bazar

Jízdní kola / sumitihomelen

Loans borrowing without collateral

Vše pro děti / renderspoint

3D Architectural Rendering Services

Reklama