Domů » Rady

Rady

Plánujete pořízení horského kola? Poradíme, jak si vybrat to správné

Plánujete pořízení horského kola? Poradíme, jak si vybrat to správné

Investice do pořádného jízdního kola se vyplatí hned z několika důvodů. Jedním z těch nejdůležitějších je zajištění pohodlí při ježdění, takže si každou vyjížďku na svém novém kole opravdu zamilujete. V článku se zaměříme hlavně na horská kola. Řekneme si, pro jaké použití jsou nejvhodnější a na jakých parametrech záleží. 

Proč se rozhodnout zrovna pro horské kolo? 

Horská kola se hodí pro pohodlnou a víceméně bezpečnou jízdu i ve složitějším terénu. Samozřejmě je s nimi možné jezdit i po rovných asfaltových cestách, takže výsledkem je multifunkční univerzální model, které využijete na každém výletu. V kategorii horských kol existují vyložené speciály určené do opravdu těžkého terénu, ale i méně specializovaná kola, se kterými se projedete po upravenějších lesních cestách. Při volbě konkrétního kola se nejdříve setkáte s rozdělením na varianty s předním odpružením označované jako hardtail nebo celoodpružená kola známá i pod anglickým pojmenováním full. První typ s přední odpruženou vidlicí bývá levnější, ale neposkytuje takový komfort při jízdě v těžkém terénu. Pro milovníky jízdy po opravdu nezpevněných cestách a v těžkém terénu je lepší volbou kolo i se zadním odpružením, které je tak v lepším kontaktu s povrchem. 

Vsaďte na značkové horské kolo

Jakmile si rozmyslíte, jaký typ bude ten lepší, zbývá vybrat si značku. Výrobců existuje celá řada a jistě najdete mnoho různých nabídek lišících se parametry a cenou. Příkladem maximální kvality založené na dlouholetém vývoji a profesionálních výsledcích v mnoha cyklistických závodech jsou horská kola Specialized. Celá konstrukce každého kola je navržena pro co možná největší jízdní komfort. Další osvědčenou značkou horských kol je například Rock Machine nebo Giant. Při nákupu je vždy dobré porovnat několik podobných modelů a zvolit si dle konkrétních parametrů a na základě vlastních požadavků. Značka tedy nutně nemusí patřit mezi nejdůležitějších kritérium, ale spíše jako doplněk pro konečný výběr. 

Jaké existují typy? 

Dále rozlišujeme typy horských kol na dámská, pánská nebo dětská. Zde není co řešit a rozdíly spočívají ve výšce rámu a celkovém ladění kola. Speciální kategorií jsou pak MTB kola. Jde o propracované typy horských kol vhodné i pro opravdu složitý terén a projedete s nimi téměř všude. Někdy se setkáte i s tím, že jako MTB jsou označována všechna horská kola. To závisí na výrobci a na konkrétním modelu. I přes napsaný název je tedy lepší prohlížet jednotlivé parametry a při nákupu se orientovat právě podle nich. Na kvalitním pánském horském kolu mohou jezdit i těžší lidé. Právě hmotnost je také vhodné zohlednit a zjistit si, s jakým pánským horským kolem můžete pohodlně a bez problémů jezdit. 

V čem spočívají rozdíly v průměrech kol? 

Jedním z důležitých parametrů je velikost kol. Obecně se vyskytují zejména tři velikosti, konkrétně jde o 26, 27,5 a 29 palců. Zjednodušeně je možné říci, že všichni, kdo chtějí hravé kolo s lepší akcelerací a snadnějším zrychlováním, by měli směřovat spíše k menší velikosti 26 palců. Na druhou stranu 29 palcová kola zase lépe překonávají nerovnosti a svými vlastnostmi se blíží trekovým kolům. Kompromisem mezi oběma výhodami je potom velikost 27,5 palců. 

Na co se ještě zaměřit?

Dále se u vybraného kola podívejte, jestli má ráfkové nebo kotoučové brzdy. Pokud hledáte opravdu lehké kolo, sáhněte po modelu s rámem vyrobeným z carbonu, ale počítejte s trochu vyšší cenou. Na jízdním efektu a hlavně pro běžnou manipulaci s kolem to ale rozhodně poznáte. 

Co se týká výběru horských kol, klidně si dejte na čas. Je dobré osobně si vyzkoušet různé varianty a zjistit, jestli spíše využijete celoodpružené, nebo si vystačíte s modelem s předními odpruženými vidlicemi. Pro vyzkoušení můžete využít například půjčovny kol, ať si dané parametry kola osaháte třeba na výletě. Jednou takovou je například půjčovna od Heliasport ve Ski areálu Kouty. 

10.04.2019 - Vybíráme kolo - autor: Placená inzerce - 17853x

Související články

  1. Průvodce, jak vybrat správnou koloběžku
  2. Chystáte se do zahraničí na cyklodovolenou? Sjednejte si i cestovní pojištění
  3. Co si vzít na cyklovýlet? Zkontrolujte svoji základní výbavu
  4. Marin Four Corners: gravel bike za pár kaček
  5. Na co se zaměřit u výběru horského kola?
  6. Není pedál jako pedál, jak vybrat ten správný? VIDEO
  7. Jak vybrat a koupit dámské kolo?
  8. Silniční kola hlásí návrat. Jak vybrat to pravé?
  9. Jaké je vhodné kolo do města a výhody městských kol
  10. Výběr vhodného elektrokola

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

  1. avatar
    #5 Martinvolac - vloženo: 23.04.2020 v 22:45:36

    Podívejte se na obchod fitham .cz, kupoval jsem tam elektro kolo. Mají i dobrou odezvu na email co se týče dotazů. Kupoval jsem tam kolo LECTRON Montana RX 17

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #4 Pavelkalas - vloženo: 20.04.2020 v 12:45:15

    Tak to už je opravdu hodně slušný dojezd. Od které značky nebo ze kterého obchodu jste kolo kupoval? a kolik stálo?

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #3 Martinvolac - vloženo: 16.04.2020 v 23:41:37

    Koupil jsem si horské elektro kolo, protože často jezdíme přes les. Když jsem ho vybíral, tak jsem chtěl hlavně co nejsilnější baterii pro jeho co nejdelší dojezd. Vybral jsem kolo, které v ideální terénu dá až 150 km.

    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #2 Pavelkalas - vloženo: 13.04.2020 v 20:33:34

    Dokázal by mi někdo poradit i s výběrem horského elektro kola? Jezdíte někdo na horském elektro kole?

    odpověz na tento komentář
  5. avatar
    #1 huynhdiemmi@gmail.com - vloženo: 23.04.2019 v 10:21:15

    http://www.cuacuonminhnghia.com/2019/04/cua-cuon-tai-tphcm.html

    odpověz na tento komentář

Recenze, zájezdy, bazar...

Bazar

Kola, ráfky, pláště / henrywatson850

Assignment help

Jízdní kola / milog36061

Wie funktioniert Trezor Suites?

Jízdní kola / mixedil445

metamask extension

Jízdní kola / befef37145

trust extension

Reklama