Články

Pouliční festival ukáže Prahu bez aut

Pouliční festival ukáže Prahu bez aut

Jak by se v Praze dalo žít, kdyby ulice nesloužily jen k projíždění a parkování aut? Letos to již pošesté ukáže festival Zažít město jinak. Koná se v sobotu 24. září od 10 do 22 hodin pod záštitou radní Aleksandry Udženije.

V jedenácti pražských čtvrtích budou v sobotu 24. září již od rána probíhat akce pro děti, koncerty, výstavy a debaty. Kavárny a restaurace rozšíří své zahrádky a vytvoří příjemná posezení. Tradičním vyvrcholením festivalu bude Velká podzimní cyklojízda, která startuje ve 13 hodin z Rumunské ulice. Program přináší Zelená mapa Prahy na stránkách www.zelenamapa.cz

 

Přijďte poznat sousedy a Zažít město jinak

 Letošní ročník se nese v duchu „sousedských slavností". Nechceme za každou cenu organizovat kulturní akce, spíše vybízíme lidi, aby kreativně využili příležitosti, kdy ulice nebudou na jeden den plné aut, a bavili se sami," vysvětluje filozofii festivalu Zažít město jinak jeho programový ředitel Jakub Hradilek z iniciativy Auto*Mat. Zapojují se spolky, umělci, podnikatelé, hospody i jednotlivci. „Festival si nejlépe užijí ti, kdo k němu sami přispějí. Stačí vynést na ulici stolek se židlemi a uvařit sousedům kafe," řekl Hradilek.

Srdcem festivalu budou Vinohrady, které nabídnou módní zónu se stánky mladých nekonvenčních návrhářů a designových obchodů, středomořskou a balkánskou zónu s typickou kuchyní a nápoji, zónu workshopů pro celou rodinu a latinskoamerickou zónu. Organizace se ujali místní obyvatelé spolu s majiteli mexické restaurace Las Adelitas. Na Vinohradech nebude chybět pódium Radia 1, kde vystoupí jeho DJs. Tradiční partner festivalu společnost Vodafone osadí vybrané zóny houpacími sítěmi a solárními dobíječkami.

Také obyvatelé dalších čtvrtí zažijí proměnu ulic. Vršovice oživí lidé ze spolku Start a oblíbené podniky Café v lese a Café Sladkovský. K jejich dlouhodobým záměrům patří obnovení místního tržíčku v Krymské ulici. Na Žižkově se spojí Divadlo Ponec, Nadace Partnerství a několik hospod s architekty. Lákají na cyklostezku pod Vítkovem vybudovanou na místě dřívější železniční trati a společně chtějí ukázat, jak by se mohla dále rozvíjet.

Pouliční slavnost nemine dvě unikátní domkářské osady, které si dodnes uchovaly kouzlo vesnice. Břevnovská Tejnka nabídne bohatý program dětem, divadlo Anny Polívkové a koncerty. V Praze 5 mohou lidé zajít na piknik Sdružení za záchranu parku Kavalírka a Iniciativy za záchranu Buďánek. Na Buďánkách si mohou večer užít party pouličních hudebníků z iniciativy Buskerville.

 

Velká podzimní cyklojízda zlatým hřebem festivalu

Letňanská cyklojízda upozorní na ohrožení tamního lesoparku. Zatímco Studio Motýlek zabaví děti, rodiče se mohou zapojit do veřejné diskuse a podepsat petici. Také v kině Bio Oko mohou lidé diskutovat, konkrétně o budoucnosti Letné, a shlédnout vystoupení Divadla Alfred ve dvoře nebo film Dva muži v Bogotě. Další akce se chystají na Palmovce, na Karlově náměstí či v Troji.

Ve 13 hodin odstartuje z Rumunské ulice na Vinohradech Velká podzimní cyklojízda, na níž organizátoři očekávají nejméně pět tisíc lidí na kolech. Trasa jízdy provede účastníky čtvrtěmi, kde probíhá festivalový program, a zároveň upozorní na aktuální dopravní problémy.

 

 

Cyklojízda není tolik sportovní, jako spíše společenskou a kulturní událostí. Sejdou se na ní tisíce městských cyklistů a lidí, kteří by na kole po Praze jezdit chtěli, ale ještě k tomu nenašli odvahu. Tam, kudy by se v běžném provozu báli projet, se během cyklojízdy dostanou chráněni takovým počtem lidí na kolech, jenž zdaleka převyšuje jindy dominantní auta," vysvětluje organizátor cyklojízdy Vít Masare. „Překážkou pro rozvoj cyklistické dopravy v Praze není terén ani nedostatek místa, ale absence skutečné podpory ze strany politiků," dodává Masare.

Nad festivalem Zažít město jinak převzala záštitu pražská radní Aleksandra Udženija. Ve svých městských částech festival zaštiťují starostové Prahy 2 Jiří Paluska, Prahy 7 Marek Ječmének a starosta Troje Tomáš Drdácký. Festival podporují také městské části Praha 5 a Praha 10.

Jsem rád, že Auto*Mat se rozhodl využít ke slavnosti Zažít město jinak část Vinohrad - což je celá Americká ulice a částečně ulice přilehlé -, tak část Nového Města, tedy roh Karlova náměstí u baru Óčko. Praha 2 takové akce podporuje, protože je městskou částí snad vůbec nejhůře postiženou automobilovým provozem, zejména kvůli severojižní magistrále. Organizace dopravy je pro nás doslova otázkou života nebo smrti," vysvětlil starosta Prahy 2 Jiří Paluska.

Na konec září vyhlašuje Evropská komise Evropský týden mobility propagující chůzi, cyklistickou dopravu a zklidňování provozu ve městech. „Praha je tak přetížená automobilovým provozem a přeplněná parkujícími auty, že přestáváme být schopni vnímat ulice jako přirozený prostor pro setkávání, procházky nebo hry dětí. Pokud chceme žít v moderním městě, musíme to změnit," vysvětluje ideu festivalu Zažít město jinak Tereza Vohryzková z pořádající iniciativy Auto*Mat.

Foto: archiv iniciativy Auto*Mat (Luboš Kotek)

 

19.09.2011 - Akce - autor: Press news - 17327x

Související články

  1. Dooring – strašák pro městské cyklisty
  2. Pražské cyklozvonění proběhne v sobotu 22. září 2018
  3. Jak projet křižovatkou na kole správně a bezpečně?
  4. Může jet cyklista po přechodu pro chodce?
  5. Cyklista na chodníku: jak to vlastně celé je?
  6. Praha chce zlepšit ohleduplnost cyklistů, motoristů a chodců
  7. Sdílená kola v Praze levná jako MHD
  8. Velká jarní cyklojízda vyrazí 22. dubna ze čtyř směrů
  9. Pražské cyklozvonění 2015 rozezní smíchovskou náplavku
  10. Těšte se na Bike Festival, přehlídku cyklistiky pro celou rodinu

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Bazar

Jízdní kola / jameswilliamson

Why Do Students Look for Online Exam Helpers?

Jízdní kola / jameswilliamson

Why Do Students Look for Online Exam Helpers?

Jízdní kola / sumitihomelen

Loans borrowing without collateral

Reklama