Články

Přes pražskou Folimanku vede nová cyklotrasa

Přes pražskou Folimanku vede nová cyklotrasa

V Praze vznikla nová cyklotrasa. Vede přes park na Folimance a vytváří tak dosud chybějící spojení Karlova a Nuslí. Návrh na tuto trasu vyhrál loni hlavní cenu v soutěži „Cykloopatření pro Prahu“ pořádané v rámci kampaně Do práce na kole.

Dalších více než třicet tipů účastníků kampaně na doplnění chybějící infrastruktury pro jízdní kola na své uplatnění stále čeká. Letošní ročník kampaně Do práce na kole se teprve rozbíhá. Účastníci se mohou registrovat už jen do konce dubna, soutěžit se pak bude po celý květen.

„Cyklotrasa přes Folimanku je potřebná a je skvělé, že ji město na podnět občanů vytvořilo. Lidé na kolech tudy jezdili i dříve, ale odporovalo to dopravním předpisům. Bohužel jde o výjimečný úspěch. Na řešení čekají v Praze desítky míst, přitom realizace v podobném rozsahu vzniknou letos asi jen tři nebo čtyři,“ říká Vratislav Filler z iniciativy Auto*Mat.

http://media.auto-mat.cz/var/resizes/archivPNK/Cyklotrasa-Folimanka/Cach_20130423_174148_IMG_6668_red.JPG?m=1367145147

 

Tři čtvrtě kilometru dlouhá trasa umožní cyklistům pohodlně vystoupat od Botiče k Nuselskému mostu, kde mohou pokračovat směrem na Vinohrady, nebo po mostě na Pankrác. Trasa vznikla v parku Folimanka na širokém chodníku, po němž se pohybují také chodci. Informační tabule před vjezdem proto nabádají cyklisty k ohleduplnosti. Na Vinohradech navazuje na cyklostezku ulice Lublaňská, u které se dlouhodobě připravují podmínky pro obousměrnou jízdu cyklistů.

Požadavek na cyklostezku vznášela Komise pro cyklistickou dopravu již od roku 2008. Loni ji navrhla účastnice kampaně Do práce na kole Tereza Kučerová a vyhrála se svým nápadem první cenu v soutěži „Cykloopatření pro Prahu“. Auto*Mat návrh trasy probíral na jednání se zástupci Prahy 2 na jaře 2012, k realizaci ale došlo až teď.

http://media.auto-mat.cz/var/resizes/archivPNK/Cyklotrasa-Folimanka/Cach_20130423_174104_IMG_6662_red.JPG?m=1367145133

 

„Letos bude součásti kampaně Do práce na kolesoutěž o největší dopravní absurditu,“ říká Vratislav Filler z Auto*Matu. „Na magistrátu leží více než stovka podnětů k dalšímu doplnění cyklistické infrastruktury a ke zvýšení bezpečnosti dopravy. Často jde o věci staré řadu let. Realizace se ale zastavila, a tak nemá smysl ani soutěži o nejlepší uskutečněné opatření. Magistrát už delší dobu chodci ani cyklisté příliš nezajímají,“ kritizuje Vratislav Filler.

Podle něj se stala opatření pro cyklistickou dopravu jednou z obětí úsporných opatření. „Je to velmi krátkozraká politika. Zatímco tunel Blanka stojí desítky miliard, cyklistické stezky, trasy nebo obousměrky je možné stavět za desítky až stovky tisíc. Jízdní kola přitom zásadně zvyšují kvalitu života ve městě, jak dokládají příklady Vídně, Amsterdamu nebo Kodaně,“ doplnil Filler.

Účastníci letošního ročníku kampaně Do práce na kole se mohou registrovat už jen do konce dubna. Firemní týmy i jednotlivci pak budou během května sbírat zelené kilometry a soutěžit o pravidelnost své dojížďky na bicyklu. Nové týmy přibyly i během dneška. Lidé z Auto*Matu je registrovali přímo v parku Folimanka v rámci otevření nové cyklostezky. Více o kampani najdete na www.dopracenakole.net/.

Zdroj: Auto*Mat
Foto: ing. arch. Tomáš Cach / archiv Auto*Mat

29.04.2013 - O čem se mluví - autor: Press news - 3902x

Související články

  1. Dooring – strašák pro městské cyklisty
  2. Pražské cyklozvonění proběhne v sobotu 22. září 2018
  3. Jak projet křižovatkou na kole správně a bezpečně?
  4. Může jet cyklista po přechodu pro chodce?
  5. Cyklista na chodníku: jak to vlastně celé je?
  6. Praha chce zlepšit ohleduplnost cyklistů, motoristů a chodců
  7. Sdílená kola v Praze levná jako MHD
  8. Velká jarní cyklojízda vyrazí 22. dubna ze čtyř směrů
  9. Pražské cyklozvonění 2015 rozezní smíchovskou náplavku
  10. Těšte se na Bike Festival, přehlídku cyklistiky pro celou rodinu

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Bazar

Vše pro děti / henryjones116

Programming Assignment Helper

Kola, ráfky, pláště / henrywatson850

Assignment help

Jízdní kola / milog36061

Wie funktioniert Trezor Suites?

Jízdní kola / mixedil445

metamask extension

Reklama