Články

Rekola: komunitní sdílení růžových kol v Praze

Rekola: komunitní sdílení růžových kol v Praze

Možná jste se již i vy podivovali nad tím, zda mají čím dál rozšířenější růžová kola zaparkovaná po Praze nějakou spojitost. V české metropoli byl totiž spuštěn pilotní projekt komunitního sdílení kol Rekola.cz.

 

O tom, že jízdní kolo je pro pohyb ve městě ideálním dopravním prostředkem, již bylo napsáno hodně. Sami ale víte, že někdy je zkrátka s kolem problém. Do tramvaje vás s ním nepustí, potřebujete ho občas zamčené nechat stát na určitém místě a tak dále. Právě v tom by mohl pomoci nový systém sdílení jízdních kol v Praze. V případě, že se pilotní projekt osvědčí, již teď je předjednáno jeho pokračování v Ostravě, Plzni, Olomouci, Brnu... Projekt získal podporu na crowfundingovém portálu Hithit, vybranou částku zdvojnásobila Nadace Vodafone.

Jak systém funguje? Nepočítá se s klasickými výdejními stanicemi, jako je to ve velkých městech, ale s využitím aplikace pro chytré mobilní telefony, která uživateli řekne, kde v jeho okolí jsou jízdní kola k dispozici. Kola jsou na svých místech připoutána zámky s číselníkem a v případě zájmu o půjčení kola získá uživatel kód zámku daného kola právě přes zmíněnou mobilní aplikaci. Až jej bude chtít vrátit, tak kolo zamkne zámkem a nahlásí mobilní aplikaci zamčení na aktuálním místě. Kolo je pak připraveno pro použití dalším zájemcům. Připravuje se také řešení pro uživatele, kteří smartphone nemají.

 

Lidé, kteří se do programu zapojí, by měli přispívat ročními příspěvky na rozvoj a udržování projektu a především opravy kol. V testovacím provozu byla částka stanovena na 300 Kč, ale teprve po jeho skončení se zjistí skutečná finanční náročnost (očekává se asi 200 Kč měsíčně). Cílem je vytvořit samoudržitelný systém, kde pro provoz sítě není potřeba jiných poplatků než účastnických příspěvků.

Projekt vsadil na „poznávací“ růžovou barvu kol, díky které „ReKola“ poznáte už z dálky a zároveň by mohla být jakousi ochranou proti krádeži. Na tuto barvu se přelakovávají kola staršího data výroby, která ale ještě mohou v rámci projektu velmi dobře posloužit. Kola jsou opatřena nápisem „rekola.cz“ a logem Hlavního města Prahy. Organizátoři projektu hlásí, že v blízké budoucnosti budou označena také bočnicemi - cedulemi, na kterých už bez pátrání a obcházení celého kola bez potíží najdete jméno kola, jeho kód pro odemčení zámku a telefonní číslo pro hlášení nevhodného umístění.

 

 

Projekt je na svém začátku a tak samozřejmě odpovědi na mnohé otázky spojené s jeho fungováním nacházejí jeho provozovatelé teprve postupně. Některé základní rizika projektu také komentují na webových stránkách projektu. Přesto si troufneme říci, že se rodí nový fenomén. Byť zatím pouze v Praze.

Více o projektu na stránkách www.rekola.cz/. Pro aktuální informace včetně termínů sevisních a barvících workshopů sledujte Facebook.

Foto: Rekola.cz

15.11.2013 - O čem se mluví - autor: Tomáš Gladiš - 7606x

Související články

  1. Dooring – strašák pro městské cyklisty
  2. Pražské cyklozvonění proběhne v sobotu 22. září 2018
  3. Jak projet křižovatkou na kole správně a bezpečně?
  4. Může jet cyklista po přechodu pro chodce?
  5. Cyklista na chodníku: jak to vlastně celé je?
  6. Praha chce zlepšit ohleduplnost cyklistů, motoristů a chodců
  7. Sdílená kola v Praze levná jako MHD
  8. Rekola jsou prvních 15 minut zdarma
  9. Velká jarní cyklojízda vyrazí 22. dubna ze čtyř směrů
  10. Rekola rostou: novinky pro sezónu 2017

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Reklama