Články

Chorvatští pošťáci vymění skútry za elektrokola

Chorvatští pošťáci vymění skútry za elektrokola

Chorvatská pošta vyhlásila tender na nákup 180 elektrokol, která by měla ve službách pošty nahradit 180 skútrů na běžný benzínový pohon. Přesvědčila je funkčnost elektrokol v denním provozu během testování, navíc má projekt podporu ze strany státu.

 

Ke kroku nahradit skútry elektrokoly dospěla pošta po šestiměsíčním testování elektrokol, které chorvatské poště zprostředkoval projekt Pro-E-Bike. Poštovní doručovatelé testovali elektrokola značky Krpan, která využívají i jejich kolegové v Estonsku, Maďarsku, Litvě, Bosně a Hercegovině a dalších zemích. V Portugalsku jich pošta už nyní používá 40 kusů a dalších 40 elektrokol chce koupit letos. Navzdory prvotním rozpakům ze strany vedení chorvatské pošty byla nakonec instituce potěšena jejich spolehlivostí.

Elektrokolo se pro poštu jeví být lepším řešením. Skútry mají rozsah 25-40 kilometrů, což platí i pro elektrokola. Jenže když se baterie elektrokola vybije, stále se na něm dá i šlapat. Navíc se podle zástupců pošty snadno udržují.

"Je to výborná zpráva, která ukazuje, že elektrická vozítka a technologie mohou změnit celý trh logistiky, transportu a dopravy," řekla Zeljka Fistek z Energetického institutu Hrvoje Požar, která projekt Pro-E-bike vede.

 

Chorvatsko není jedinou zemí, kde se toto nahrazení dopravních prostředků na spalovací pohon za elektrokola nebo elektromobily uskuteční. V celé Evropě díky aktivititě projektu Pro-E-bike vymění různé instituce 250 motorových vozidel za elektrokola. Na konferenci Velo-city 2015 v Nantes plánují zástupci projektu prezentovat jednoduchý nástroj, pomocí kterého lze spočítat finanční úspory institucí při použití elektrokol.

Chorvatská pošta vypsala na nákup 180 elektrokol tendr v hodnotě 400 tisíc Euro (40% podíl z této částky jde ze státního fondu pro "zelené" technologie) a přihlášky do něj běží do 28. května. Podmínkou je dvouletá záruka na elektrokola a baterie, která snese alespoň 800 nabití. Získat by je pošta měla na podzim a v plném nasazení by elektrokola měla jezdit od roku 2016.

 

Zdroj: ECF.com
Foto: Flickr/Jurg Vollmer a krpan-bikes.si

05.05.2015 - Elektrokola - autor: redakce - 60232x

Související články

  1. Španělská Orbea představila městského krasavce Diem
  2. Specialized Turbo Porto praktický náklaďák
  3. Bosch eBike Systems se zasadí o účinnější recyklaci baterií 
  4. Gogoro představuje Eeyo 1, ultralehké elektrokolo do města
  5. Elektrická silnička od Maserati má prestižní cenu za design
  6. UCI zavádí mistrovství světa na e-biku
  7. General Motors chce vyrábět elektrokola
  8. Leaos je elektrický single-speed s odnímatelnou baterií
  9. oh!bike je jedním z nejlehčím elektrokol do města
  10. Staré kolo na odpis? Nikoliv, Petr Mikulka z nich vyrobí elektrokolo

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Reklama