Články

Nová sada komponentů Shimano pro elektrokola

Nová sada komponentů Shimano pro elektrokola

Pro rok 2014 si japonský výrobce připravil novinku, která by mu měla zajistit část koláče ve stále velmi rychle rostoucím segmentu elektrokol. Sada STEPS je plně integrovanou sadou včetně řídící jednotky, baterie, cyklopočítače a řetězu.

Jediným segmentem mezi jízdními koly, který stále roste, jsou elektrokola (více v článku Prodeje elektrokol překvapují i v těžké době). Jen v sousedním Německu předpokládají letos nárůst prodeje kol s elektromotorkem o 13 procent! A tak není divu, že se do rozvíjejícího se oboru pouští ve větším také firma Shimano. Japonská společnost je jedním ze světových gigantů pokud jde o výrobu cyklistických komponentů a představená novinka by měla být konkurenceschopnou alternativou k zavedeným elektrosadám největších hráčů na trhu s elektrokoly.

Podle Shimana funguje každý komponent elektrosady lépe, je-li plně integrován a spolupracuje s ostatními komponenty. Sada STEPS je určena pro pedeleky, její hmotnost je 3,1 kg a jezdci pomáhá rozjet kolo až do 25 km/hod. Dojezd na baterii s kapacitou 418 Wh uvádí Shimano v ekonomickém modu celých 120 kilometrů. Kromě eco-modu funguje STEPS ještě v dalších dvou modech: normálním s dojezdem 100 km a high-modem s dojezdem cca 80 km. Informace o zvoleném modu, stavu baterie, rychlosti a ujeté vzdálenosti podává cyklopočítač, který je součástí sady.

 

Baterie bude dodávána ve dvou specifikacích - určená pro zadní nosič a pro spodní rámovou trubku. Do plného stavu dobije za 4 hodiny a její životnost je cca 1000 nabíjecích cyklů. I po té ale baterie fungovat bude,jen s nižší kapacitou (pořád přes 250 Wh). Shimano pro sadu vyvinulo také speciální řetěz, který je ošetřený technologií SIL-TEC.

Další zajímavostí je možnost propojit STEPS s počítačem přes systém E-tube, díky kterému získá uživatel snadný a rychlý přístup k nastavení systému STEPS. Může si tak změnit funkci jednotlivých tlačítek, updatovat firmware a nebo provést diagnostiku systému.

 

Segment elektrokol je v podobném rozsahu pro Shimano novým a proto k němu Japonci přistupují s maximální obezřetností a se snahou vyvarovat se porodních bolestí. První kola s novou sadou STEPS budou v Německu dostupná na některých kolech pilotního projektu BIKE&CO a ZEG na začátku roku 2014. Oba výrobci vyvíjejí elektrokola pro německý trh a výrobce chce ve spolupráci s nimi sadu testovat v provozu a s přístupem k servisním střediskům. Pokud se sada osvědčí, další výrobci budou mít STEPS k dispozici už v srpnu 2014.

 

Specifikace sady by mohly ze STEPS udělat konkurenta například pro oblíbené sady Bosch Classic+. Shimano by novinku rádo prosadilo na všech atraktivních trzích a uvádí, že STEPS funguje bezproblémově i v nízkých teplotách až do minus 50 stupňů Celsia. Ceny zatím nejsou známé.

Foto: Shimano

28.11.2013 - Elektrokola - autor: Tomáš Gladiš - 13350x

Související články

  1. Španělská Orbea představila městského krasavce Diem
  2. Specialized Turbo Porto praktický náklaďák
  3. Bosch eBike Systems se zasadí o účinnější recyklaci baterií 
  4. Gogoro představuje Eeyo 1, ultralehké elektrokolo do města
  5. Elektrická silnička od Maserati má prestižní cenu za design
  6. UCI zavádí mistrovství světa na e-biku
  7. General Motors chce vyrábět elektrokola
  8. Leaos je elektrický single-speed s odnímatelnou baterií
  9. oh!bike je jedním z nejlehčím elektrokol do města
  10. Staré kolo na odpis? Nikoliv, Petr Mikulka z nich vyrobí elektrokolo

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

  1. avatar
    #4 Michalprochazka - vloženo: 09.12.2020 v 23:06:13

    Mohl bych doporučit se podívat na nabídku obchodu, odkud jsem elektro kolo kupoval pro sebe, a teď na Vánoce i pro manželku. Najdete tam kola, která mají různě silnou baterii, podle toho se pak řídí i dojezd kola. Otevřete si stránky internetového obchodu fitham .cz, kde elektro kola rychle najdete

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #3 Davidroubal - vloženo: 07.12.2020 v 19:51:45

    Tak chtěl bych kolo tak maximálně do 50 tisíc korun. Dívám se po elektro kolech už hodně dlouho, a chtěl bych koupit kvalitní kolo. Proto jsem ochotný do toho dát i trochu více peněz

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #2 Michalprochazka - vloženo: 05.12.2020 v 18:10:58

    Mám rok staré elektro kolo, které má dojezd mezi 145 - 160 km podle větru a terénu. Musíte se dívat po co nejsilnější baterii na kole. Máte na to nějaký rozpočet? kolik chcete za elektro kolo utratit?

    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #1 Davidroubal - vloženo: 02.12.2020 v 20:32:35

    Podle čeho vybírat elektro kolo? chtěl bych kolo, které zvládne každodenní městský provoz, ale také klidně o víkendu výlet okolo 100 km cca...

    odpověz na tento komentář

Recenze, zájezdy, bazar...

Bazar

Jízdní kola / sumitihomelen

Loans borrowing without collateral

Vše pro děti / renderspoint

3D Architectural Rendering Services

Reklama