Články

Nové horské elektrokolo od Authora

Nové horské elektrokolo od Authora

Author není v elektrokolech žádným nováčkem. Několik let již nabízí městské elektrobiky vyšší kategorie, a to poměrně úspěšně. Teď ale přichází se svým prvním modelem terénního elektrokola a pro rok 2016 jej česká cyklistická značka bude nabízet se systémem Shimano STEPS.

 

Author představil v těchto dnech novinky ze své kolekce pro rok 2016. Jednou z nich je elektrifikovaná verze horského kola, která se může pochlubit vlastním hydroformovaným rámem z dvojitě zeslabovaných trubek navrženým přímo pro potřeby daného pohonu. Důležitým měřítkem při jeho vývoji byla nejen hmotnost, ale také tuhost rámu.

 

E-biky jsou především v alpských zemích obrovským trendem (viz článek Alpy zrodily nový trend v elektrokolech: eMTB). U svých elektrokol dosud Author používal motory SR Suntour. Nyní však s příchodem prvního horského e-biku přichází nový dodavatel pohonů a tím je japonské Shimano.Jeho systém STEPS, nejmodernější eletropohon od japonského gigantu, má ve svých útrobách uložen také tento model.

Nový systém STEPS druhé generace je uzpůsobený speciálně pro horská kola a to nejen upravenou charakteristikou a odolnější konstrukcí, ale zejména pootočením celého pohonného ústrojí o 45° tak, aby se zvýšila prostupnost kola terénem a motor nebyl tolik vystaven ohrožení od kamenů.

 

Specifikace pohonného ústrojí je jinak celkem běžná. Jde o 250W motor a 36V baterii s kapacitou 11,6 Ah (418Wh). Ovládání pohonu probíhá tlačítky na levé ruce a vše sleduje černá krabička uprostřed řídítek, která vám také poskytuje informace o jízdě.

 

Shimano STEPS je celkově menší a o cca 1kg lehčí, než konkurenční systém Bosch, což je také nezanedbatelná výhoda stejně jako skutečnost, že je i o něco málo levnější. Model Elevation by se měl prodávat v jediné specifikaci za 67 990,- Kč.

Zajímá-li vás více novinek od Authora, navštivte server MTBS.cz, kde je pro vás připraven podrobný výčet všeho zajímavého z kolekce Author 2016 nové dětské fatbiky, silniční kola s kotoučovými brzdami, upravené geometrie modelů Patriot a nebo nový model horského kola AM 650B+.

Foto: Petr Bureš

28.05.2015 - Elektrokola - autor: Petr Bureš - 11342x

Související články

  1. Španělská Orbea představila městského krasavce Diem
  2. Specialized Turbo Porto praktický náklaďák
  3. Bosch eBike Systems se zasadí o účinnější recyklaci baterií 
  4. Gogoro představuje Eeyo 1, ultralehké elektrokolo do města
  5. Elektrická silnička od Maserati má prestižní cenu za design
  6. UCI zavádí mistrovství světa na e-biku
  7. General Motors chce vyrábět elektrokola
  8. Leaos je elektrický single-speed s odnímatelnou baterií
  9. oh!bike je jedním z nejlehčím elektrokol do města
  10. Staré kolo na odpis? Nikoliv, Petr Mikulka z nich vyrobí elektrokolo

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Reklama