Domů » Rady

Rady

Proč jezdit do práce na kole

Proč jezdit do práce na kole

Přestože rekreační cyklistika v České republice zažívá doslova boom, podíl cyklistické dopravy ze všech uskutečněných cest je pouhá tři procenta. V Nizozemí takto do zaměstnání dojíždí 27 procent obyvatel a máme tedy co dohánět. Víte, kdo ze známých osobností jezdí po Praze v sedle?

Na kole v ČR jezdí podle různých odhadů 30 - 50 % obyvatel od teenagerů až po seniory. Na trhu je k dispozici široká škála cyklistických potřeb a doplňků pro cykloturistiku, jízda na kole je druhou nejoblíbenější sportovní aktivitou. S tímto trendem souvisí i dopravní cyklistika v obcích, nicméně podstata dopravního ježdění se svojí povahou zásadně odlišuje. Cyklistická doprava nemá v současnosti vybudované dostatečné zázemí díky přímé soutěži s boomem automobilismu.

Průměrný podíl cyklistické dopravy na celkovém dopravním výkonu činí v českých městech 7,3 %, v Praze pouze 1,8 %. V hlavním městě by 29 % obyvatel rádo používalo jízdní kola pro cesty do práce a za službami, pokud by k tomu měli dobré podmínky. Těmi je myšlena především hustá síť zklidněných ulic, cyklistických pruhů a cyklostezek, a podpora pro kolo v cíli. Dopravní odborníci odhadují reálné možnosti cyklistické dopravy v Praze v rozmezí 8 - 15 %, což odpovídá úrovni Mnichova, Vídně či Berlína. Pravděpodobně největší bariérou rozvoje cyklistické dopravy je dnes subjektivní vnímání prostředí města jako nebezpečného a nevhodného pro cyklisty, ale také příliš silně zažitá představa kola jako výlučně sportovního a rekreačního prostředku.

 

Ilustrační foto (Jiří Brejcha)

Navíc řada lékařských studií potvrzuje, že jízda na kole zvyšuje obranyschopnost organismu proti chorobám, že je jedním z nejlepších odtučňovacích prostředků a že pravidelné dojíždění na kole do zaměstnání má významný pozitivní efekt na zdraví, a to fyzické i psychické.

 

Kdo jezdí do práce na kole?

„V Dánsku patří jízda na kole mezi nejoblíbenější způsoby městské dopravy. Devět z deseti Dánů vlastní jízdní kolo a v Kodani jezdí do práce na kole přibližně 36 % obyvatel,“ říká dánský velvyslanec v ČR Ole E. Moesby, který sám často jezdí po Praze na speciálním kole Christiania s velkým přepravním vozíkem. „Jsem velkým zastáncem městské cyklistiky. Jejím prostřednictvím pomáháme vytvářet lepší prostředí pro život ve městech. Když jedete do práce na kole, děláte tím něco nejen pro sebe, ale také pro zdraví ostatních,“ doplňuje velvyslanec Moesby. Ze statistik EU totiž vyplývá, že 70 % zátěže životního prostředí ve městech pochází z automobilové dopravy.

 Na kole jezdí do zaměstnání i hlavní makroekonomický stratég ČSOB Tomáš Sedláček (na snímku). „Po centru je cyklistika rychlejší než cokoli jiného včetně helikoptéry. Cyklistika má ve městě mnoho výhod nad automobily. Tak zaprvé, na jedno místo pro auto zaparkujete hravě pět sedm kol. Zadruhé, s kolem můžete jezdit ode dveří ke dveřím, což automobilisté nemohou a ztrácí tím mnoho času. Odhaduji, že díky kolu šetřím denně tak hodinu, za týden to dělá víc než půl pracovního dne. Další výhoda kola je čistě psychologická. Je to prostě zábava, cesta, na kterou se můžete těšit. Napadají vás úplně jiné myšlenky než při pasivním sezení v autě. Za další, kola nevytváří zácpy. Každý chodec a každý motorista by měl cyklistovi být vděčný za každé ušetřené parkovací místo. Kola jsou také vůči chodcům mnohem ohleduplnější a nesrovnatelně bezpečnější. Další věc: ušetříte za rotopedy a spinning a za fitko vůbec, nemluvě o odtučňovacích kůrách. K tomu si přičtěte ekologické argumenty.“

Zkušenosti z jiného konce světa má Slavomír Lener, šéftrenér hokejového svazu, který žil i se svou rodinou řadu let v Kanadě a USA. „Všude tam je používání kola naprosto běžné a člověka to úplně nakazí. I já jsem jezdil každý den do práce patnáct kilometrů na kole,“ popisuje své zkušenosti Lener, který je jedním z podporovatelů kampaně „Do práca na kole“ iniciativy Auto*Mat. „Ve Švédsku jezdili na zápasy na kole i hokejoví hráči. Je to do značné míry součást skromného životního stylu, kde auto není symbolem postavení,“ dodává Lener.

Jan Bureš, hlavní ekonom Poštovní spořitelny, označil kolo za pozitivní motor denní práce. „Kolo mě baví, a proto se na něm snažím být co nejčastěji. V práci většinou sedím a přemýšlím, a proto je cesta do práce na kole vítaným osvěžujícím zážitkem, kterým si provětrám mozkové závity. Fyzická únava je pro mě psychickým odpočinkem,“ řekl doslova.

Jaké další osobnosti jezdí do práce na kole i jejich názor na cyklistiku ve městě se dozvíte na stránkách Auto*matu.

 

Do práce na kole

 Unikátní projekt, který v ČR nemá obdoby, spustilo v ulicích Prahy 22. března 2011 občanské sdružení Auto*Mat. Zaměstnanci a zaměstnankyně pražských firem v jeho rámci budou soutěžit v dojíždění do práce na kole a firmy o získání titulu nejzodpovědnějšího zaměstnavatele v této oblasti. A také o zajímavé ceny!

Dánské velvyslanectví věnuje víkendový zájezd pro dvě osoby do Kodaně – města cyklistů nejlepšímu zaměstnanci/zaměstnankyni, který/která najede nejvíce zelených kilometrů na cestě do/z práce. Nejlepší jezdec obdrží mimo jiné také na míru šitý cyklistický model od ateliéru Segrasegra.

Odměněny budou i tři nejlepší zaměstnanecké týmy, které obdrží kromě sady cyklistického vybavení a slev společný zážitek v Lanovém centru Proud. Titul

Cyklozaměstnavatel roku a firemní kolo od firmy Citybikes obdrží firma, která získá nejvíce bodů za opatření podporující cyklodojíždku svých zaměstnanců.

Originální firemní kolo sestavené dílnou Bicykl a vstupenky na červnový Prague City Festival dostane firma, která natočí nejlepší video nebo pořídí fotografie svého zapojení do kampaně.

Kromě toho je ve hře široká škála cyklistického vybavení a slev od partnerských firem.

Úplný přehled cen najde na webu: www.dopracenakole.net

Text a foto: Auto*mat

05.04.2011 - Ve městě - autor: Auto*mat - 14467x

Související články

  1. Španělská Orbea představila městského krasavce Diem
  2. Dooring – strašák pro městské cyklisty
  3. Pražské cyklozvonění proběhne v sobotu 22. září 2018
  4. oh!bike je jedním z nejlehčím elektrokol do města
  5. Jak projet křižovatkou na kole správně a bezpečně?
  6. Může jet cyklista po přechodu pro chodce?
  7. Cyklista na chodníku: jak to vlastně celé je?
  8. Podle Cyklobarometru se nejlépe cyklisté cítí v Otrokovicích
  9. Právě vychází příručka městského cyklisty Městem na kole
  10. Praha chce zlepšit ohleduplnost cyklistů, motoristů a chodců

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Reklama