Články

Projekt "Do práce na kole!" se představuje

Projekt "Do práce na kole!" se představuje

Unikátní projekt, který v ČR nemá obdoby, spustí 22. března občanské sdružení Auto*Mat. Jde o akci, v níž budou mimo jiné zaměstnanci a zaměstnankyně pražských firem soutěžit v dojíždění do práce na kole a firmy o získání titulu nejzodpovědnějšího zaměstnavatele v této oblasti.

Jezdit za zaměstnáním na kole je výhodné z několika důvodů. Bylo prokázáno, že kolo je na krátkých cestách po městě daleko rychlejším dopravním prostředkem než je auto, autobus či tramvaj. Zároveň dojížděním do práce zabijete hned několik dalších much jednou ranou: zlepšíte si kondici, ubráníte se civilizačním chorobám jako je obezita, vysoký tlak nebo cukrovka, zbavíte se stresu a získáte pozitivní pohled na svět (více čtěte v článku 10 důvodů proč jezdit na kole). Nehledě na to, že svou jízdou podpoříte ochranu přírody. Snad i proto třeba Ministerstvo životního prostředí zakoupilo pro služební jízdy svých zaměstnanců dvě městská kola.

Odpůrci dojíždění do zaměstnání v sedle jízdního kola jsou většinou oběťmi vlastní pohodlnosti. Je ale pravda, že neodpovídající zázemí ve firmě může od dojíždění na kole odradit. Není třeba kde kolo bezpečně uložit a zamknout, není kde se převléknout, chybí úložný prostor na čisté oblečení nebo sprcha.

Podporu pěší a cyklistické dopravy do zaměstnání a přispět tak ke zmírnění negativních dopadů z dopravy v hlavním městě a posléze i v dalších městech ČR si proto klade za cíl unikátní program „Do práce na kole“, který odstartuje v Praze 22. března. Program Auto*Matu je zaměřen na podporu chytré a zodpovědné firemní mobility a jeho cílem je motivovat co nejvíce lidí, aby se dopravovali do práce a z práce na kole či pěšky a maximálně tak omezili dopravu do zaměstnání osobním automobilem. Získat přitom mohou nejen dobrý pocit z příspěvku své fyzické kondici a životnímu prostředí Prahy, ale také řadu hodnotných cen a slev. Do programu se může přihlásit jakýkoli zaměstnavatelský subjekt prostřednictvím svých zaměstnanců a zaměstnankyň.

 

Ilustrační foto (Jiří Brejcha)

 

O co přesně jde?

Hlavní součástí progamu je soutěž Cyklozaměstnavatel roku, které se může zúčastnit jakýkoli zaměstnavatelský subjekt. Stačí sestavit tým nebo více týmů o dvou až pětičlenech, kteří se zapojí do soutěže o „zelené kilometry“. Od 28. dubna do 28. května pak budou usilovat o co nejvyšší počet kilometrů ujetých do práce a z práce na kole. Na základě počtu ujetých „zelených kilometrů“ budou vyhlášeny výsledky v kategoriích: nejlepší zaměstnanec, nejlepší pracovní tým a nejlepší firma. Soutěž bude oficiálně zahájena 28. dubna 2011 velkou zaměstnaneckou cyklojízdou.

Zároveň je třeba, aby zaměstnavatel přijal alespoň některá opatření na podporu „cyklodojížďky“ do zaměstnání. Zavedl stojany nebo uzamykatelné kolárny, poskytnul zaměstnancům sprchy, šatny a další prvky podpůrné infrastruktury nebo dopřál zaměstatncům, kteří do zaměstnání dojíždění na kole, nějaké benefity (poukázky do obchodů, cyklistický dres, bezpečnostní prvky, příspěvek na kolo apod.). Rádcem firmám bude pořadatelské občanské sdružení Auto*Mat společně s  Centrem dopravního výzkumu a Nadací partnerství. Zdarma provedou analýzu managementu mobility ve firmě a navrhnou konkrétní řešení.

V červnu proběhne slavnostní vyhlášení vítězů, kde budou odměněny nejúspěšnější zaměstnanecké týmy, nejlepší zaměstnavatelé i neaktivnější jednotlivci. Nejúspěšnější zaměstnanecké týmy se mohou těšit na ceny v podobě jízdních kol, přileb, módního i bezpečnostního cyklovybavení nebo také na slevové poukázky do vybraných cykloobchodů či cykloservisů. Nejlepší zaměstnanec bude odměněn víkendovým zájezdem do Kodaně, mekky městské cyklistiky, pro dvě osoby.

Pro firmy, které se dobře umístí v soutěži Cyklozaměstnavatel roku, bude toto ocenění především velkou reklamou. Celý program bude doprovázen výraznou mediální kampaní, tudíž i vítězné firmy se budou těšit zvýšenému mediálnímu zájmu a budou nadále vnímány jako vyspělé firmy odpovědné vůči svým zaměstnancům i životnímu prostředí. Z věcných cen může nejlepší zaměstnavatel získat například firemní kolo.

Jak se do programu přihlásit a další informace k projektu „Do práce na kole!“ naleznete na stránkách www.auto-mat.cz

 

08.03.2011 - O čem se mluví - autor: redakce - 8636x

Související články

  1. Španělská Orbea představila městského krasavce Diem
  2. Dooring – strašák pro městské cyklisty
  3. Pražské cyklozvonění proběhne v sobotu 22. září 2018
  4. oh!bike je jedním z nejlehčím elektrokol do města
  5. Jak projet křižovatkou na kole správně a bezpečně?
  6. Může jet cyklista po přechodu pro chodce?
  7. Cyklista na chodníku: jak to vlastně celé je?
  8. Podle Cyklobarometru se nejlépe cyklisté cítí v Otrokovicích
  9. Právě vychází příručka městského cyklisty Městem na kole
  10. Praha chce zlepšit ohleduplnost cyklistů, motoristů a chodců

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Reklama