Tip na neotřelý dezert pro milovníky piva: pivní granita
Léto je v plném proudu, a tak se nabízí jedinečná příležitost pohostit své přátele a rodinu něčím neobvyklým, jako je pivní granita. Vychutnejte si horké letní dny s příjemným osvěžením v podobě netypického dezertu, který snadno připravíte!
Moučníky a lehké dezerty s kapkou alkoholu mají šmrnc. „Alkohol totiž dodá dezertu neotřelou chuť a aroma. Podle charakteru dezertu volíme ten správný druh alkoholu. Pálenky dodají lehce štiplavou chuť, jemnou až nahořklou vykouzlíme pomocí piv a koňaků. Víno zlehčí celý dojem moučníku,“ vysvětluje šéfkuchař Lukáš Lang z Orea Hotels & Resorts. „Na kvalitním alkoholu se vyplatí nešetřit. Levné náhražky mohou recept zkazit,“ dodává.
Destiláty se typicky přidávají do moučníků, krémů, i hlavních jídel. Třeba samotné flambování by bez přítomnosti alkoholu nebylo možné. Měli bychom mít na paměti, že pokud se pokrm tepelně neupravuje, alkohol zůstane přítomen. Dezert s alkoholem může být jistou formou digestivu. Tedy alkoholického nápoje, který slouží dobrém trávení a pocitu po jídle. Pokud máte chuť na originální zpestření letní kuchyně, pochutnejte si na pivní granitě od Lukáše Langa z Orea Hotels & Resorts.
Granita je původně italský druh sorbertu, který se dá jednoduše připravit u vás doma. Pravou granitu poznáte tak, že má krystalkovou texturu. I na samotné Sicílii je v každém městě trochu jiná.
Pivní GranitaSuroviny: 4 porce
Postup: Do hrnce nasypeme cukr, zahřejeme a pomalu uděláme světlý karamel. Zalijeme černým pivem a vodou. Přidáme med a badyán. Pomalu svaříme na 2/3 původního objemu, vycedíme na pekáč a dáme do mrazáku. Přibližně každou ½ hodinu promícháme a následně škrábeme vidličkou, aby se nám z hmoty nestala tvrdá, zmrzlá placka, ale aby to byla krásná nadýchaná směs. Naškrábanou granitu podáváme ve vymrzlé sklenici na koktejl, ozdobenou mátou. |
Související články
- Nová letní kolekce dresů od značky Kalas
- Úmorné vedro: jak ho přežít na kole?
- Víte, proč je propocený dres slaný?
- Nealkoholické pivo pod drobnohledem
- Ideální pitný režim: minerálky, ředěné džusy nebo obyčejná voda?
- Úžeh nebo úpal?
- S Birellem můžete zkusit i závody





I completely agree that adding a touch of alcohol to desserts elevates their flavors. Recently, I tried a chocolate lava cake with a hint of bourbon, and it was divine! The warmth of the alcohol really brought out the richness of the chocolate. If you're interested in crafting unique desserts, I recommend checking out the Cps Test platform. It’s a great way to explore creative culinary ideas and techniques—and maybe even discover your own signature dessert! @Cps Test
odpověz na tento komentářI totally agree! A touch of alcohol can really elevate a dessert. I once made a tiramisu with a little too much coffee liqueur and it was a hit! It's interesting how different alcohols can bring out unique flavors. Speaking of quick reactions, have you ever tested your CPS (clicks per second)? It's a fun, random test to see how fast your reflexes are! You can find one online pretty easily. @Cps Test
odpověz na tento komentářI completely agree! Adding a touch of alcohol to desserts can really elevate the flavors. I once tried a chocolate cake with a hint of bourbon, and it changed my perspective on desserts forever. It’s fascinating how a quality spirit can enhance a dish, making it truly memorable. @Geometry Dash
odpověz na tento komentář