Články

V Amsterodamu došla parkovací místa pro kola. Jezdí jich tu moc

V Amsterodamu došla parkovací místa pro kola. Jezdí jich tu moc

Hlavní město Nizozemska je známo silně pozitivním přístupem svých obyvatel k cyklistice. V ulicích města tu jezdí 880 tisíc bicyklů, což klade nároky i na odpovídající infrastrukturu a vybavení. A protože docházejí parkovací místa, město jich do roku 2030 míní zařídit na 40 tisíc nových.

 

Amsterdam je největším nizozemským městem, také jeho finančním a kulturním centrem. Vedení města dlouhé roky investuje do rozvoje cyklistické infrastruktury, což jej v kombinaci se "cycle-friendly" rovinatým terénem činí jedním z nejlepších míst na světě pro dojíždění na kolo. Statistiky v Amsterdamu jsou fenomenální. Bezmála dvě třetiny ze třičtvrtě miliónu obyvatel města používají své jízdní kolo denně a 43 procent lidí tu dojíždí na kole do práce.

 

Nizozemci ale mají spíš opačný problém, než jiné světové metropole. Kol je tu totiž už tolik, že pomalu není kam je parkovat. Hlavně ve vnitřním městě jsou uličky většinou úzké a najít místo pro své kolo tak může být problém. Špatně zaparkovaná kola zase dělají vrásky na čele zástupcům města, protože je tím pak omezena doprava ve městě. V roce 2013 město odstranilo 73 tisíc špatně odstavených kol z ulic Amsterdamu a jejich majitelé, pokud kolo chtějí nazpět, musí zaplatit pokutu 10-12 Euro. Ještě větší náklady má ale samotné město, protože "odtah" jednoho bicyklu vyjde na 50 a více Euro.

 

Ale řešení je už na cestě. V celém Nizozemí je boj o pevnou půdu pod nohama, takže vás možná nepřekvapí, že v Amsterdamu chtějí víc místa pro kola získat na vodě a pod vodou.

Sedm tisíc nových stojanů například vznikne ve speciální "garáži" pod zálivem IJ (dnes vlastně jezerem, protože je přehrazen uzavírací hrází Afsluitdijk), což jej umožní propojit s městským systémem metra. Celkem by v oblasti místní stanice, hlavního dopravního uzlu, mohlo vzniknout do roku 2030 až 21 500 nových "parkovacích" míst pro kola. K tomu by město rádo doplnilo parkovací místa i na povrchu, respektive na hladině jezera - vzniknout by tu mohlo několik ostrůvků, z nichž každý by dokázal pojmout až 2000 kol.

 

Ilustrační foto: Wikipedia

 

27.04.2015 - O čem se mluví - autor: Tomáš Gladiš - 5719x

Související články

  1. Startuje 10. ročník výzvy Do práce na kole
  2. Jak se chovat na společné stezce pro chodce a cyklisty?
  3. Dooring – strašák pro městské cyklisty
  4. Pražské cyklozvonění proběhne v sobotu 22. září 2018
  5. Nejlepším městem pro cyklisty jsou letos Otrokovice
  6. Jak projet křižovatkou na kole správně a bezpečně?
  7. Může jet cyklista po přechodu pro chodce?
  8. Cyklista na chodníku: jak to vlastně celé je?
  9. Praha chce zlepšit ohleduplnost cyklistů, motoristů a chodců
  10. Brňané už díky Velonetu zhubli 80 kilo tělesného tuku

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Reklama