Články

Jsou české cyklostezky předražené?

Jsou české cyklostezky předražené?

Transparency International na včerejší tiskové konferenci představila výsledky analýz týkajících se výstavby cyklostezek v České republice. A výsledky? Obecně se česká cyklostezka nevymyká v ceně za kilometr, ale situace může být lepší.

 

Cyklostezky budované na území České republiky nelze podle Transparency International paušálně hodnotit jako předražené. Lze však říci, že při správně provedeném zadávacím procesu a nastavení konkurenčních prostředí je možno dosáhnout velké úspory. Konkrétně by podle analýzy Transparency International cena zakázky klesla až na 60 nebo 50 % původního odhadu.

Jako příklad jedné z nejlevnějších cyklostezek uvedla Transparency International Kladenskou cyklostezku, jejíž cena se z předpokládaných 21 milionů snížila téměř na polovinu. Naopak u dvou zakázek byly podle organizace nepřiměřené kvalifikační předpodklady - šlo o cyklostezku Rokytka a Hradec nad Moravicí, kdy vysoutěžená cena přesáhla předpokládanou hodnotu zakázky.

 

Nevládní nezisková organizace Transparency International, jejímž posláním je mapovat stav korupce v České republice a svou činností aktivně přispívat k jejímu omezování, to zjistila analýzou 14 vybraných zakázek v hodnotě přes 400 miliónů korun. I když jde jen o výběr z cyklostezek, které vznikly v letech 2008-2014 a ze strukturálních fondů EU bylo na jejich výstavbu alokováno přes 1,8 miliardy korun, je možné na základě výsledků konstatovat toto:

  1. Na předraženost lze hledět z několika úhlů. Pojem, byť se může zdát jasný, je nutno definovat, aby bylo možné vůbec fenomén zkoumat.
  2. Hodnocení předraženosti podle vzorce délka cyklostezky v km/cena neposkytuje dostatečně komplexní obraz, přesto ani toto srovnání nevyznívá zásadně nepříznivě (2,34 mil. korun bez DPH/1 km, při vyloučení extrémů v podobě technicky náročných staveb).
  3. Na konečnou cenu uhrazenou zadavatelem má výrazný vliv zvolený druh zadávacího řízení a nastavení technických kvalifikačních předpokladů.

„U cyklostezek jsou často vidět pouze excesy, např. drahé mosty. Obecně se však česká cyklostezka nevymyká v ceně za kilometr, ani v jiných cenových ukazatelích. I když tedy nejsou samotné cyklostezky předražené, neznamená to, že nemůže být situace lepší. I tato analýza opětovně potvrdila, že dostatečně otevřené zadávací řízení znamená více nabídek a výraznou úsporu,“ uvedl Petr Leyer, právník Transparency International.

Zdroj: tisková zpráva Transparency International
Foto: archiv redakce a Transparency International

27.02.2015 - O čem se mluví - autor: redakce - 4321x

Související články

  1. Startuje 10. ročník výzvy Do práce na kole
  2. Jak se chovat na společné stezce pro chodce a cyklisty?
  3. Dooring – strašák pro městské cyklisty
  4. Pražské cyklozvonění proběhne v sobotu 22. září 2018
  5. Nejlepším městem pro cyklisty jsou letos Otrokovice
  6. Jak projet křižovatkou na kole správně a bezpečně?
  7. Může jet cyklista po přechodu pro chodce?
  8. Cyklista na chodníku: jak to vlastně celé je?
  9. Praha chce zlepšit ohleduplnost cyklistů, motoristů a chodců
  10. Brňané už díky Velonetu zhubli 80 kilo tělesného tuku

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Reklama