Domů » Rady

Rady

Může jet cyklista po přechodu pro chodce?

Může jet cyklista po přechodu pro chodce?

Mnoho lidí z řad cyklistů i necyklistů je přesvědčeno, že cyklista nesmí jet na kole po přechodu pro chodce. Podle obecného mínění by v případě, kdy vedle přechodu není vyznačen speciální přejezd pro cyklisty, měl sesednout z kola a přejít komunikaci jako pěší. Skutečnost je ale trochu jiná.

 

„Navzdory obecně vžité představě pravidla provozu na pozemních komunikacích cyklistům jízdu na kole po přechodu pro chodce výslovně nezakazují. Zároveň cyklistům ani nestanovují povinnost z kola sesednout a přes přechod ho vést,“ uvádí David Horatius, specialista z odboru dopravy Magistrátu hlavního města Prahy, který nedávno spustil osvětovou kampaň Jezdím jako člověk na zvýšení vzájemné ohleduplnosti všech účastníků provozu. Výjimkou jsou situace, kdy je u přechodu umístěna příkazová značka „Cyklisto, sesedni z kola“.

Jelikož zákon na cyklisty jedoucí na kole pohlíží stejně jako na ostatní řidiče, platí pro ně na přechodu pro chodce stejné základní pravidlo jako pro motorová vozidla: nesmí ohrozit ani omezit chodce, který přechází po přechodu pro chodce nebo který zjevně hodlá po přechodu přejít.

Toto pravidlo platí jak v případě, kdy se cyklista, stejně jako motoristé, blíží k přechodu pro chodce po silnici, chystá se ho přejet a pokračovat v jízdě ve svém jízdním pruhu, tak i tehdy, kdy po něm chce spolu s chodci překročit pozemní komunikaci.

Ilustrace: Karel Jerie

 

Pozor na přednost v jízdě

Přestože cyklista může přechod pro chodce překonat bez toho, aby sesedal z kola, je nutné si přitom uvědomit jednu důležitou věc: v dané situaci cyklista nemá stejnou přednost jako pěší. „Cyklista jedoucí na kole je z pohledu zákona vnímán jako řidič, rovnoprávný s řidičem motorového vozidla. Jelikož při přejíždění přechodu pro chodce vjíždí do vozovky z místa mimo pozemní komunikaci, musí dát na přechodu bez světelné signalizace přednost v jízdě ostatním řidičům,“ vysvětluje David Horatius.

Jízdu na kole po přechodu bez semaforu lze obecně doporučit jen v případě, kdy je daný úsek komunikace dostatečně přehledný a kdy se k přechodu neblíží žádné jiné vozidlo. Současně je třeba jet po přechodu velmi opatrně a ohleduplně vůči chodcům. Ideální je po přechodu přejíždět pouze za situace, kdy na něm nejsou žádní pěší nebo kdy se jedná o dostatečně široký přechod, který cyklista může překonat s dostatečným odstupem od ostatních.

 

Čtěte také: Cyklista na chodníku: jak to vlastně celé je?

 

Vést kolo po přechodu může být často výhodnější

Především v místech, kde je hustý silniční provoz, je pro cyklisty výhodnější z kola sesednout a po přechodu ho vést. V té chvíli totiž cyklista přestává být řidičem, a tak pro něj platí stejná přednost jako pro pěší.

Tento způsob překonávání komunikace je zároveň i bezpečnější. Cyklista totiž neriskuje, že nedá přednost jinému řidiči, a zaviní tak dopravní nehodu. Jeho chování je navíc pro motoristy lépe předvídatelné a snižuje se i riziko případné kolize s chodci.

 

Jaká pravidla platí na přejezdu pro cyklisty?

Vedle některých přechodů pro chodce jsou na vozovkách vyznačeny i samostatné přejezdy pro cyklisty. Ty jsou vyhrazeny výlučně k pohybu cyklistů – chodci se v nich nesmí pohybovat. Zároveň platí, že pokud je přejezd na vozovce vyznačen, cyklista jej musí užít a v žádném případě nesmí jet po přechodu pro chodce.

Přejezd pro cyklisty může jezdec na kole vždy překonat, aniž by musel sesednout z kola. „I v tomto případě je však nutné si uvědomit, že cyklista na kole zůstává řidičem, a na rozdíl od chodců na vedlejším přechodu tak před auty nemá přednost v jízdě,“ doplňuje David Horatius. To přirozeně neplatí na přejezdech se semaforem, kde se cyklista, stejně jako ostatní účastníci provozu, řídí světelnou signalizací.

 

Další mýty v cyklodopravě ve městě upravuje na správnou míru kampaň Jezdím jako člověk, více najdete také v článku Praha chce zlepšit ohleduplnost cyklistů, motoristů a chodců

Další problematické situace v dopravě najdete zde.

 

23.07.2018 - Ve městě - autor: press news - 10619x

Související články

  1. Startuje 10. ročník výzvy Do práce na kole
  2. Jak se chovat na společné stezce pro chodce a cyklisty?
  3. Dooring – strašák pro městské cyklisty
  4. Pražské cyklozvonění proběhne v sobotu 22. září 2018
  5. Nejlepším městem pro cyklisty jsou letos Otrokovice
  6. Jak projet křižovatkou na kole správně a bezpečně?
  7. Cyklista na chodníku: jak to vlastně celé je?
  8. Praha chce zlepšit ohleduplnost cyklistů, motoristů a chodců
  9. Brňané už díky Velonetu zhubli 80 kilo tělesného tuku
  10. Schwarzenegger a Sagan vyzývají k dojíždění na kole

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Bazar

Kola, ráfky, pláště / henrywatson850

Assignment help

Jízdní kola / milog36061

Wie funktioniert Trezor Suites?

Jízdní kola / mixedil445

metamask extension

Jízdní kola / befef37145

trust extension

Reklama